Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 fotobewerkingen voor portretfoto's met Lightroom Classic

maandag 20 mei 2024, 22:44 door | 1.128x gelezen | 3 reacties

De portretfoto's die ik schiet bewerk ik meestal alleen met Adobe Lightroom Classic. Met Lightroom kun je jouw foto's zoveel verbeteren. De bewerking die ik uitvoer kan per foto verschillen, maar deze vijf stappen pas ik vrijwel op elke foto toe.

Ontdek nog veel meer tips over Lightroom in onze gloednieuwe boek de Lightroombijbel. Aanstaande donderdag om 14 uur lanceren we dit nieuwe boek. Doe meer met de gratis live boeklancering en krijg van Lightroom Classic Expert Nando Harmsen 10 Lightroom Classic tips. Uiteraard kun je hem ook jouw Lightroom Classic vragen stellen.

1. Oneffenheden verwijderen


Vrijwel niemand heeft een helemaal gave huid. Bij kinderen kom je het nog wel eens tegen en goede visagie kan ook veel verbergen natuurlijk. In de praktijk is de eerste stap die ik uitvoer op een foto die ik wel bewerken het verwijderen van oneffenheden.

Emma


Hiervoor gebruik ik in de basis vrijwel altijd het retoucheerpenseel (sneltoets Q) in Lightroom Classic. Doorgaans met de doezelaar zo rond de 50 en dekking op 100. Grootte varieert natuurlijk voor wat nodig is (met de blokhaken maak je het penseel groter ] of kleiner [.

Afhankelijk van het doel van de foto bewerk ik meer of minder. Wil ik echt een portret maken van de persoon dan verwijder ik voornamelijk tijdelijke oneffenheden, zoals puistjes of een haar die voor het gezicht valt.

Moedervlekken stip ik dan aan met het retoucheerpenseel terwijl ik de dekking op bijvoorbeeld 40 procent zet. Dan worden ze minder zichtbaar, maar blijven ze aanwezig.

Soms kies ik er ook voor om ook moedervlekjes te verwijderen. Het gaat dan meestal niet om de persoon, maar het beeld wat ik maak.

2. Huid verzachten


Alle grove oneffenheden weggehaald? Meestal oogt de huid dan nog een beetje onrustig. Het helpt om de huid nog wat te verzachten.

Anna huid verzachten


Voor het verzachten van de huid gebruik ik een eenvoudige techniek in combinatie met de handige maskeerfuncties (SHIFT - W) van Lightroom Classic. Ik kies voor 'personen' en vervolgens vink ik 'gezichtshuid' en 'lichaamshuid' aan en laat hier 1 masker van maken.

De enige bewerking op dit masker is vervolgens onder het kopje 'Effecten' de 'textuur' een beetje terugschroeven. Bijvoorbeeld naar -20 of -40. Heb je last van lichtvlekken op de huid? Dan kun je onder 'tint' de 'hooglichten' ook nog wat terughalen.

Voor beide schuifjes geldt: ga niet te ver met de bewerking; dan wordt het onnatuurlijk.

Deze stap pas ik overigens vooral toe bij vrouwen. Bij mannen staat het vaak beter om de huid wat ruwer te laten.

3. Voorinstelling toepassen


Om de kleuren naar mijn smaak aan te passen gebruik ik vaak een voorinstelling (preset). Door deze te gebruiken zorg je ervoor dat je bijvoorbeeld een kleurtint op een consistente wijze kunt toevoegen. Daardoor worden je foto's meer in geheel.

Majlen


Een voorinstelling kun je zelf aanmaken, of je kunt een bestaande voorinstelling gebruiken. Markeer de voorinstellingen die je graag gebruikt als 'favoriet'. Dan komen ze handig bovenaan je lijstje met voorinstellingen te staan.

4. Achtergrond donkerder maken


In een portretfoto wil je dat de aandacht gaat naar je model, je onderwerp. Een handig trucje om meer aandacht naar je onderwerp te trekken is door je onderwerp lichter te maken dan de rest van de foto.

Cariad


In veel foto's werkt het daarom dan ook prima om de achtergrond nog wat donkerder te maken. Dat kan eenvoudig in Lightroom Classic door weer met een masker te werken. Je kiest dan voor het masker 'achtergrond'.

Meestal werkt deze automatische methode prima. Je maakt zo in één keer een selectie van de omgeving. Vervolgens is het enige wat je hoeft te doen de 'belichting' naar links te schuiven, zodat de achtergrond in je foto donkerder wordt.

5. Vignetering toevoegen


Eigenlijk doet vignetering in grote lijnen hetzelfde als het donkerder maken van de achtergrond: het trekt de aandacht naar het onderwerp. Bij vignetering worden de hoeken van het beeld donkerder dan de rest van de foto.

Cariad


In de basis is dit een lensfout. Tegenwoordig worden die meestal al automatisch in de camera gecorrigeerd, maar het kan je foto ook echt beter maken.

Ik voeg dan ook vrij standaard een subtiel vignet toe aan mijn foto's. Je vignet moet zo subtiel zijn dat het niet opvalt dat je het effect gebruikt hebt.

Je voegt een vignet toe door naar 'Effecten' te gaan en dan de hoeveelheid naar links te schuiven. Min 15 is vaak al genoeg.


Jouw portretfoto's bewerken als een pro?


Weet je dat het maken van een mooie portretfoto pas de helft van het werk is? De andere helft is net zo belangrijk voor een perfecte foto: de bewerking.

Portretfoto's kun je vaak uitstekend bewerken in alleen Lightroom Classic. Wil je ontdekken hoe je dat snel en eenvoudig doet?

Je ontdekt het in de cursus Portretfoto's Bewerking in Lightroom Classic

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 21 mei 2024 om 11:57  | reageer

  Hallo Elja, bij 2 van jouw tips stel ik mij vragen. De eerste is 'huid verzachten'. Waarom moet dat? Moet een model mooier worden weergegeven dat hij/zij is? Is het de opdrachtgever die er om vraagt?
  Ieder mens heeft zijn/haar unieke huidtype wat hoort bij de persoon. Die verdoezelen geeft mij de indruk dat een rimpeltje, puistje, vlekje slecht is. Wat heeft het voor nut dat weg te halen.
  Het volgende betreft het donkerder maken van de achtergrond om zo het model beter uit te laten komen. Ik ben van mening dat je met de voorbeeldfoto de plank behoorlijk hebt mis geslagen. Je maakt de achtergrond donkerder waardoor het haar van een donkerharig model in de verdonkerde achtergrond verdwijnt. Dat lijkt me juist niet de bedoeling. Ik zou juist de achtergrond deels wat lichter maken om het model er uit te laten springen.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 21 mei 2024 om 13:56  | reageer

  Niks moet natuurlijk, Donald.

  Ik merk in de praktijk dat modellen het doorgaans op prijs stellen. Bovendien valt bijvoorbeeld een pukkeltje in een foto veel meer op dan in werkelijkheid.

  Vrijwel iedereen vind het prettig als ze iets mooier op de foto staan dan dat ze wellicht in werkelijkheid zijn.

  Waar jij de grens trekt met hoever je wilt gaan moet je zelf bepalen, uiteraard. In mij geval hoort daar het verwijderen van pukkeltjes en het iets zachter maken van de huid bij.

  Owh, en wat de haren op de donkerder gemaakt achtergrond betreft; ik zie ze hier nog prima. Misschien staat je monitor wat donker afgesteld?

  Ook hier geldt natuurlijk weer dat je lekker moet doen wat je zelf mooi vindt. Ik vind een iets donkere achtergrond meestal mooier; het brengt de aandacht naar je model.

 3. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 21 mei 2024 om 21:24  | reageer

  Dat haar is hier ook prima te zien hoor.
  En wellicht niet helemaal in het kader van dit artikeltje maar: not diamonds, but Photoshop is a girls best friend knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord