Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Peter van Veen

Foto's stapelen in Lightroom

woensdag 17 augustus 2011, 22:39 door | 12.199x gelezen | 11 reacties

Het grootste vraagstuk wat ik keer op keer naar voren zie komen als het gaat over Lightroom, is hoe je nu het beste je fotostroom in de Bibliotheek kunt organiseren. Natuurlijk kun je her en der wel informatie vinden over de workflow en het gebruik van sterren en vlaggen en kleuren. Wat ik echter niet vaak tegenkom is het gebruik van stapels.

Lightroom stapels is -ben ik bang- een behoorlijk onderbelichte functie in Lightroom. Geen idee waarom, maar het heeft mij erg geholpen om mijn Bibliotheek op orde te houden. Zeker toen ik me meer ging toeleggen op HDR fotografie, waarbij voor n eindresultaat minstens drie tot soms wel negen onderliggende foto's zijn. Door al deze foto's te stapelen reduceer ik mijn zoektijd in de Bibliotheek aanzienlijk. Er staan gewoon minder foto's in beeld.

Wat zijn stapels in Lightroom?


De eenvoudigste manier om dit te visualiseren is dit: zoals je vroeger blokken opstapelde en alleen de bovenste kon zien, zo geldt dat ook voor stapels in Lightroom. Je legt als het ware virtueel een aantal foto's op een stapel, waarbij alleen de bovenste foto zichtbaar is. Resultaat: het neemt minder visuele ruimte in (dus beter doorzoekbaar) en toch blijven de foto's gewoon beschikbaar in je Bibliotheek.

Nu vraag jij je misschien af hoe je dat dan in de praktijk moet zien. Ik gaf hiervoor al het voorbeeld van HDR fotografie. Maar ook bij een portretsessie is dit uitstekend toepasbaar, of landschapsfotografie. Eigenlijk bij alle vormen van fotografie wel, als er meerdere vrijwel gelijke opnames gemaakt worden.

Werk je net als ik, dan gaan al je foto's als eerste Lightroom in om de juiste mappenstructuur te behouden. Het kan zomaar zijn dat je terugkomt van een fotosessie met tweehonderd afbeeldingen van twintig verschillende settings. Dan maakt wel of niet stapelen een groot verschil in de overzichtelijkheid van je Bibliotheek.

Misschien denk je "wat een onzin allemaal, zoveel foto's maak ik niet", maar pas dit eens een tijdje toe en je kunt je niet voorstellen dat je dit niet eerder hebt gedaan.

Hoe werkt stapelen


In het voorbeeld hieronder heb ik zeven foto's van dezelfde setting tijdens een fotoshoot met Hetty. Deze zeven selecteer je door met de CTRL-toets ingedrukt elke foto individueel aan te klikken. Je kunt ook -en ik vind dat gemakkelijker- de eerste foto aan te klikken; SHIFT-toets indrukken en op de laatste foto klikken. Dan heb je ook alle zeven foto's geselecteerd.

Foto's stapelen in Lightroom

Er zijn een paar manieren om te stapelen:
 • Rechtsklikken op n van de geselecteerde foto's en kiezen voor Stapelen -> Groeperen in Stapel
 • De sneltoets CTRL - G gebruiken
 • Via het menu aan de bovenkant: Foto -> Stapelen -> Groeperen in Stapel
Je ziet dan de selectie inklappen tot n thumbnail met linksboven het aantal foto's in de stapel.

Foto's stapelen in Lightroom

Bang dat je nu je onderliggende foto's kwijt bent? Of niet meer kunt zien? Valt allemaal mee... Klik maar op het getal linksboven en de stapel zal weer uitklappen, zodat alle foto's uit de stapel zichtbaar zijn. Weer inklappen? Zelfde verhaal: klik op het getal en de stapel klapt weer in. Ook hier is weer een sneltoets: de toets S doet exact hetzelfde. Simpel allemaal toch?

De bovenste foto


Maar nu het volgende: standaard zet Lightroom de eerste foto uit de selectie bovenaan de stapel en dat wordt dus de zichtbare thumbnail. Grote kans dat jij net een andere foto wilt zien. Gelukkig heeft Adobe daar ook aan gedacht en hierin voorzien. Rechtsklik op de gewenste foto en kies Stapelen -> Boven op Stapel plaatsen.

Foto's stapelen in Lightroom

Uiteraard kan het op meerdere manieren:
 • Hou je net als ik van sneltoetsen? Selecteer de gewenste foto en klik op SHIFT - S om de foto boven op de stapel te plaatsen
 • Foto's in de stapel verplaatsen? Met SHIFT - ] en SHIFT - [ kun je n of meerdere geselecteerde foto's verplaatsen in de stapelvolgorde
 • Met de muis zijn de foto's ook de verschuiven, naar de eerste positie om als thumbnail te fungeren, of gewoon in de stapelvolgorde
Er is echter n beperking die Lightroom heeft als het over stapelen gaat. Stapelen kan alleen met foto's die in dezelfde map staan. Zelf heb ik daar praktisch nooit hinder van; ik maak per jaar een nieuwe map waarin alle foto's van dat jaar komen. Maar het is wel iets om even te onthouden.

De workflow die je hierbij kunt hanteren is afhankelijk van je eigen voorkeur. Zelf stapel ik achteraf nadat de foto's bewerkt zijn. Maar het kan ook vooraf, dat je na het importeren al foto's van dezelfde setting gaat stapelen. Dat is puur je eigen keuze.

Kortom, stapel je nog niet? Probeer het dan eens een tijd. Je zult zien dat je Bibliotheek meer overzicht heeft. En dat komt de snelheid van je workflow alleen maar ten goede!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

11 reacties

 1. walburgis
  Profiel  walburgis schreef op woensdag 17 augustus 2011 om 23:01

  Dag Peter, heel verhelderend!
  Ben net met Lightroom aan het kennismaken. Volgde Photofacts al via twitter.
  Dank Walburgis

 2. Nicole
  Nicole schreef op woensdag 17 augustus 2011 om 23:43

  Hey Peter,

  Heel helder en duidelijk uitgelegd Stapelen in LR. Mijn boek over lr van Scott is dit onderwerp nog niet ter sprake gekomen.
  Bedankt.
  Mijn mapoen sla ik per jaar op. Daarin de maanden. In de maanden de dagen op
  Datum met een korte omschrijving.

  Gr. Nicole.

 3. gast schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 00:14

  Die beperking qua mappen heb je natuurlijk niet als je met selecties of smartselecties werkt. Maar meestal komt uit een stack maar één foto in een collectie bij mij.

  (overigens zijn collecties voor mij belangrijker qua organisatie dan stacks, maar voor vrijwel identieke foto's zijn ze wel onmisbaar)

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 08:40

  @Walburgis: dank voor je compliment. Er staat je nog veel moois te wachten, want Lightroom is een prachtig pakket!

  @Nicole: dank voor je compliment. Maar waarom maak je in de mappen nog eens een onderverdeling in maanden en dagen met omschrijving? Dat kun je toch veel beter in de trefwoorden regelen?

  @gast: daar heb je gelijk in. (smart) Selecties kunnen wel over de mappenstructuur heen werken. Stapels zijn vooral handig om de ruis in het totaaloverzicht te verminderen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord