Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Workflow tips voor Lightroom Classic in 7 stappen

maandag 17 juli 2023, 14:41 door | 4.138x gelezen | 9 reacties

Een foto bewerken tot een eindresultaat maakt onderdeel uit van fotografie. Wat uit de camera komt is namelijk zelden perfect. Hoe deze foto bewerkt is heel persoonlijk. Ik kan enkele tips geven voor een prettige workflow.

Het bewerken van een foto wordt minder lastig als je een goede workflow hebt. Die workflow is in principe voor iedereen anders. Elke fotograaf heeft immers een favoriete manier van werken. Ben je echter op zoek naar jouw favoriete manier? Dan helpen deze tips je verder.

De tips zijn gebaseerd op een workflow in Lightroom Classic. Gebruik je die software niet, kijk dan naar wat er bewerkt wordt in elke stap. Jouw favoriete software pakket heeft die optie ook. Het ziet er misschien iets anders uit, maar in basis is het toch hetzelfde of vergelijkbaar.

Stap 1: Beeldcorrectie


De beeldcorrectie zorgt ervoor dat lensfouten eruit gehaald worden. Beeldvervorming, chromatische aberratie en vignettering door het objectief verdwijnen.

Nando lrc develop stap 01


Maar pas op, soms levert lenscorrectie ongewenste effecten op. Misschien zie je dat pas ergens verderop in de workflow. In dat geval moet je terug om beeldcorrectie uit te schakelen. Let dus altijd goed op.

Pas in deze stap ook eventuele transformaties toe, zet een horizon recht, en crop de foto in jouw gewenste verhouding.

Stap 2: Stofjes en vlekjes


Dit is een mooi moment om stoftjes en vlekjes weg te werken. Het kan zijn dat ze wat moeilijk te zien zijn. Daarom kan het helpen om even tijdelijk het contrast heel hoog te zetten, of nevel verwijderen extreem toe te passen.

Nando lrc develop stap 02


je kunt stofjes ook zichtbaar maken via vlekken visualiseren. Kijk wat het beste voor jou werkt. Vergeet niet daarna het contrast of nevel verwijderen weer op 0 te zetten.

Stap 3: Globale belichting, kleur en contrast


Optimaliseer de belichting, hooglichten en schaduwen. Doe dit niet te extreem, maar zorg voor een optimale uitstraling van de foto. Maak je nog niet te druk over delen die veel te licht of donker zijn. Dat komt in de volgende stap.

Nando lrc develop stap 03


Optimaliseer ook de kleur via de witbalans en kleurtint. Wees ook hier wat voorzichtig in, maar bedenk dat je altijd alles nog kunt bijregelen. Niets wat je doet is definitief of onomkeerbaar.

Stap 4: Lokale belichting en contrast


Heb je de globale bewerking klaar, dan wordt het tijd om lokaal je belichting en contrasten te bewerken. Soms is dit bijna niet nodig, andere keren is dit essentieel.

Nando lrc develop stap 04


Lokaal bewerken doe je met maskers. Gebruik radiale maskers, lineaire, of de object herkenning. Wees niet bang om er meer dan een te gebruiken. Ook vignettering toepassen is een vorm van lokale bewerking.

Je kunt van hieruit altijd nog even een stap terug doen en de globale bewerking bijregelen. Het is een samenspel van globaal en lokaal. Neem er te tijd voor.

Stap 5: Sfeer en kleur


Dit is niet iets wat altijd nodig is, en ook heel persoonsgebonden. Denk met sfeer aan effecten zoals het Orton effect, waarbij de foto een dromerig uiterlijk krijgt.

Nando lrc develop stap 05


Sfeer is ook te verkrijgen door een kleur toe te voegen via kleurverlopen. Het geeft je foto een bijzondere uitstraling die uniek is. Ook hier kan je nog even een paar stappen terug om de witbalans aan te passen.

Heb je een eigen stijl, overweeg dan een preset te maken van jouw kleurverloop. Op die manier heb je snel een basis gelegd, met niets meer dan een druk op de knop. Daarna kan je het resultaat verder optimaliseren.

Stap 6: Een dag later nogmaals belichting en contrasten controleren


Hoewel je gedurende elke stap in je nabewerking belichting en contrasten nog wat kan bijsturen, is het goed om dit na een dag nog even te doen.

Nando lrc develop stap 06


Hoewel de bewerking van je foto in principe al klaar was, zijn er misschien nog aanpassingen nodig. Je foto is nog te vlak van contrast of kleur, of de bewerking is te ver doorgeschoten. Dit zie je pas als je wat afstand genomen hebt. Kijk daarom een dag later de foto nog keer keer, en pas aan wat nodig is.

Stap 7: Verscherpen en ruis


In principe is deze stap alleen nodig wanneer je de foto gaat exporteren. Ruis kan je natuurlijk wel doen, maar verscherping is afhankelijk van het gebruik.

Nando lrc develop stap 07


Verscherping voor gebruik op internet is anders dan verscherping voor print. Een verscherping voor een poster is ook anders dan verscherping voor een klein briefkaart formaat print. Pas als je gaat exporteren met een doel kan je doelgericht verscherpen.

Pas aan naar je eigen wensen


Deze 7 stappen zijn natuurlijk niet verplicht. Het is geen heilige graal die garant staat voor een goede foto. Maar het kan als startpunt gebruikt worden voor jouw persoonlijke workflow.

Wat zijn jouw stappen in nabewerking? Pas je consequent een bepaalde volgorde toe, of laat je je leiden door wat je ziet en gaat het minder gestructureerd? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.


De cursus Lightroom Classic Ontwikkel Module


Met de Lightroom Classic ontwikkel Module heb je een moderne digitale donkere kamer ter beschikking. Je kunt er je foto's in bewerken tot een fantastische eindresultaat.


Hoe je de ontwikkel module gebruikt, en wat voor mogelijkheden je daarin hebt wordt uitgebreid behandeld in de cursus Lightroom Classic Ontwikkel Module.

Bekijk de cursus Lightroom Classic Ontwikkelmodule op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

9 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 18 juli 2023 om 10:57  | reageer

  Nando, ik vind deze workflow handleiding echt heel tof. De uitleg erbij is ook goed te volgen. Toch heb ik nog een vraag.
  Je noemt o.a. het toepassen van een Ortoneffect. Ik weet wat een Ortoneffect doet, maar de vraag is wanneer pas je het toe en wanneer niet. Nu zal je misschien zeggen dat het afhangt van de persoonlijke smaak. Dat is op zich juist. Maar kan je proberen te omschrijven bij welk type foto's je het zou kunnen gebruiken en bij welk type foto's juist niet?

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 18 juli 2023 om 11:30  | reageer

  Op je vraag is niet echt een antwoord te geven. Je weet wat het effect doet, en je eigen voorkeur bepaald of je het effect wil uitvoeren. Het type foto maakt daar niet bij uit.
  Maar om de keuze wat te sturen. Een Orton effect geeft een dromerige sfeer. Als jouw foto een dromerige sfeer moet uitstralen, of je vindt het erbij passen, dan is dat misschien de geschikte foto daarvoor.

 3. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 18 juli 2023 om 16:20  | reageer

  Dankjewel voor het antwoord op mijn vraag.
  Daar kan ik wel wat mee. Ik ben ook een liefhebber van het softfocus effect zoals David Hamilton dat gebruikt. Opvallend is dan wel dat het bijna alleen bij tegenlicht een mooi effect geeft. Ik denk dat het bij het Ortoneffect ook zo kan zijn.
  Blijkbaar gaat er op deze site wat mis, want die gast moet zijn Donald Willemsen. Het kan ook zijn dat het beter is om eerst in te loggen en dan pas een reactie te schrijven. Dan weet jij in ieder met wie je te aken hebt en dat is wel zo prettig, lijkt me.

 4. Jan Willem Hartmann
  Jan Willem Hartmann schreef op donderdag 20 juli 2023 om 15:37  | reageer

  Beste Nando, ik zie dat je in deze workflow ruisvermindering pas aan het einde toepast. Vanuit diverse Lightroom ambassadeurs wordt juist aangeraden om in de nieuwste versie, direct na de eerste globale aanpassing in ‘tone’ ruisvermindering toe te passen als dit nodig is en daarna de aanpassing ‘presence’ en de rest te doen. Zeker eerst ruisvermindering vóór vlekken verwijdering. Waarom jouw keus om ruis later aan te pakken

 5. Nando
  Profiel Nando schreef op donderdag 20 juli 2023 om 16:14  | reageer

  Een goed opmerking. Inderdaad wordt er geadviseerd om dit als eerste te doen.
  Echter, ik heb niet het idee dat het veel uitmaakt. Daarom blijf ik dit nadien doen.
  Het kan wel eens interessant zijn om de proef op de som te nemen.

 6. Hanneke
  Hanneke schreef op donderdag 20 juli 2023 om 21:00  | reageer

  Ik wilde deze tips gaan toepassen bij het bewerken van mijn foto's gemaakt met Olympus Om1 mk 2. Maar Olympus komt niet in de merkenlijst voor. Waarom niet? Vr. groet Hanneke

 7. MacBigfoot
  Profiel MacBigfoot schreef op donderdag 18 april 2024 om 20:50  | reageer

  Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid:
  RAW-files uit een Olympus (met extensie ORF) hebben deze correcties softwarematig al meegekregen uit de camera.

  Er bestaat software om die correcties ongedaan te maken bij het importeren, en dan zelf aan de slag te gaan met correcties, of die andere software de correcties toe te laten passen.

  Zelf denk ik: als een degelijk merk met goede apparatuur, waarvan je mag verwachten dat ze hun producten goed kennen, zelf de correcties toepassen: zouden third-parties softwaremakers dat dan beter kunnen?

 8. Jan Willem Hartmann
  Jan Willem Hartmann schreef op donderdag 20 juli 2023 om 21:14  | reageer

  Beste Nando, in bijvoorbeeld deze video van Anthoney Morganti vond ik hierover duidelijke uitleg waarom eerst 'healing' toepassen voor 'masking'.
  https://youtu.be/J3pnrY1iYJw

 9. Nando
  Profiel Nando schreef op vrijdag 21 juli 2023 om 00:31  | reageer

  Klopt, Jan-Willem. Precies zoals ik in mijn stappenplan ook heb laten zien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord