Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Midi controller inzetten voor Lightroom bewerkingen

dinsdag 18 augustus 2015, 22:34 door | 7.646x gelezen | 1 reactie

Laatst bespraken we hier Palette, een modulair systeem om Lightroom met fysieke knoppen te bedienen. Leuk, maar wel prijzig. Het kan echter ook goedkoper met behulp van het gratis programmaatje MIDI2LR en je eigen midi-controller.

De meeste fotografen zullen nog geen midi-controller hebben, maar deze zijn vanaf een paar tientjes al te koop. Bijvoorbeeld de in het onderstaande filmpje gebruikte Korg nanKontrol 2 die voor 44 euro te koop is.

Nanokontrol 2

Helaas ondersteund MIDI2LR momenteel nog geen gemotoriseerde midi-controllers. Ontwikkelaar Parth Davé geeft wel aan dat dit in de toekomst moet komen. Bij een gemotoriseerde controller zouden de sliders bij het inladen van de foto automatische op de juiste stand kunnen gaan staan.

Momenteel gebruikt MIDI2LR daar een andere methode voor; wanneer je een slider verschuift wordt nu eerst gewacht totdat je de originele positie bereikt hebt op je controller. Vanuit daar beweegt de slider in Lightroom mee met de slider van je controller.

Het gebruik is nu nog beperkt tot de sliders. De ontwikkelaar is echter bezig om het mogelijk te maken ook knoppen te koppelen. Je kunt dan bijvoorbeeld knoppen op je controller toewijzen om foto's te picken of rejecten of naar een volgende foto te gaan.


Alternatieven


Er bestaan overigens ook al alternatieven. Zo is er Knobroom voor Apple en Paddy voor Windows. Midi2Lr is echter bruikbaar op zowel Apple als Windows machines. Knobroom heeft wel al ondersteuning voor gemotoriseerde midi-controllers.

Geef je niet zoveel om fysieke knopjes?
Je kunt ook je iPad met daarop een digitale midi-controller gebruiken.

Via: Petapixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Sebastiaan
    Sebastiaan schreef op zaterdag 22 augustus 2015 om 08:49  | reageer

    Van de week besteld en geïnstalleerd. Werkt perfect! Was al een tijdje op zoek naar een voordelige oplossing. Top!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.132 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord