100+ fotografiecursussen ťn een Fotobijbel naar keuze nu met 80 euro voordeel. Meer informatie.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Spelen met zwart-wit contrasten in Lightroom Classic

zaterdag 14 januari 2023, 13:31 door | 2.149x gelezen | 0 reacties

Een zwart-wit foto kan heel sprekend zijn. Maar dan moet je er wel wat voor doen. Simpelweg de knop zwart-wit indrukken is niet voldoende. Je moet spelen met contrasten. Hoe ver je kunt gaan in Lightroom Classic, laat ik in dit artikel zien.

Soms zie ik een zwart-wit foto voorbij komen op social media, en dan denk ik: die heeft alleen op de knop zwart-wit geklikt. Vaak is het dan geen zwart-wit foto, maar een grijze foto. Er zijn alleen grijstinten uit het middentonen gebied aanwezig.

Wat ontbreekt is zwart en wit. Kortom, contrast. Ga je aan de slag met zwart-wit, zorg er dan voor dat er ook echt zwart en wit aanwezig is. Ik wil in dit artikel laten zien hoe ver je kunt gaan. Hoe ver jij wilt gaan in jouw foto, die keuze is aan jou.

Nando aillas origineel

Het originele, onbewerkte raw bestand in Lightroom Classic. Hiermee gaan we aan de slag.


Nando aillas vlak zwartwit

Ik heb direct op de knop zwart-wit geklikt. Het resultaat is een grijze foto zonder contrast. Dit is saai, en zelden gewenst.


Nando aillas contrast zwartwit

Een simpel contrast verbetert de foto enorm. Je doet dit door simpelweg contrast te verhogen en door te spelen met schaduwen, hooglichten, witte en zwarte tinten.


Nando aillas extreem contrast

Zoek het meest optimale contrast in je foto, maar pas op dat je niet te ver gaat. Ik ben hier heel ver gegaan, en misschien zelfs te ver. Of misschien toch niet? Doe dit altijd naar eigen smaak, en als je het even niet meer weet, kijk dan pas weer na een paar dagen naar het resultaat.


Nando aillas curventoegepast

Ik besluit om een nog extremer contrast te maken, bijna letterlijk zwart en wit, zonder veel grijstinten. Dit doe ik met de kleurtintcurve in Lightroom Classic. Daarmee kun je de uitersten opzoeken.

Nando aillas achtergrond verwidjeren

De lichtvlekken storen enorm in dit extreme contrast. Maar met een masker kan ik de belichting helemaal omlaag zetten, witte tinten verminderen, en wat verder nodig is om alles storende witte vlekken zwart te maken.


Nando aillas zwartwit gecropt


Dat wordt een bijzonder beeld, maar ik heb een krappe uitsnede nodig om het beeld pas echt te laten spreken.


Nando aillas in extreme contrast

En dan het eindresultaat. Het is een heel andere foto geworden, een die ik vooraf niet bedacht had. Maar het bevalt me.


Hoe ver je gaat in je bewerking is aan jou, en het hangt af van je foto. Met dit artikel wil ik laten zien wat mogelijk is. Maak er alleen geen kermis van, met speciale effecten. Hou het simpel, en je beeld wordt veel sprekender.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen waarbij hoog contrast gewoon niet werkt. Ik denk dan aan een foto van een landschap in de mist. Of een foto met een uitgewassen uiterlijk. Maar bedenk in dat laatste geval, aan dat uitgewassen uiterlijk is een zwart-wit foto met een goed contrast voorafgegaan.


Meer weten over zwart-wit fotografie?


Bekijk dan de cursus zwart-wit fotografie op Photofacts Academy. De cursus wordt gegeven door Nando Harmsen en behandelt alle aspecten van het maken van de mooiste zwart-wit foto's.


Welke camera instellingen kun je het beste gebruiken, waar kijk je naar en hoe bepaal je wat werkt, en wat niet werkt? Hoe ga je aan de slag in je fotobewerkingsprogramma om het meest optimale contrast te behalen? Wat is het zone systeem, en hoe gebruik je het voor je zwart-wit foto's?

Dat en nog meer komt aan bod in deze boeiende cursus.

Ľ Bekijk de cursus Zwart-wit Fotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.428 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord