Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Waar is de tab Opmerkingen in Lightroom Classic voor bestemd?

donderdag 20 oktober 2022, 20:20 door | 1.755x gelezen | 2 reacties

Heb jij wel eens gekeken naar de tab Opmerkingen in de Bibliotheek Module van Lightroom Classic? Dan zie je vaak de vermelding Opmerkingen niet ondersteund.

Dat is vreemd, want zou het niet fijn zijn om opmerkingen bij een foto te kunnen plaatsen? In dit artikel laat ik zien waar het voor bestemd is.

Wat heb je aan een Opmerkingen veld in je Lightroom Classic catalogus wanneer je er niets mee kunt doen?

Ik dacht ooit, dat is een mooie manier om informatie bij je foto te schrijven. Maar helaas, dat lukt niet. Het enige wat er ooit in dat veld te lezen is, is "Opmerkingen niet ondersteund."

Als er geen ondersteuning voor is, wat moet je er dan mee? Waarom zit het erin? Dat ben ik gaan uitzoeken, en wat blijkt? Het is om reacties en likes van een gepubliceerde foto terug te zien in Lightroom Classic.

Nando flick r services

Rechts staat dat Opmerkingen niet ondersteund worden, links zie je de Services voor publiceren, waaronder Flick-r.

Om te weten hoe dit werkt, moet je eens kijken bij Services voor Publicatie, aan de andere kant van je scherm. Ongetwijfeld heb je daar al eens naar gekeken, en waarschijnlijk weinig mee gedaan.

Een van de vermelde services is Flick-r, de foto community site die al sinds jaar en dag bestaat. Misschien heb je zelfs een account. Ik in ieder geval wel, al vele jaren.

Je kunt in Lightroom Classic aanmelden bij Flick-r, en dan automatisch foto's op deze community plaatsen. Alleen de foto's die jij wilt, natuurlijk. Stel de grootte in, een watermerk, en maak een album. Op jouw commando zal Lightroom Classic vervolgens deze foto op Flick-r plaatsen.

Nandooinline flickr

De nieuwste foto is vanuit Lightroom Classic geplaatst via Services voor publiceren. Helaas wordt er alleen een titel bijgezet, en geen beschrijving.

Heb je dat gedaan, dan zul je zien dat in de tab Opmerkingen plotseling meer informatie te vinden is. Sterker nog, je kunt nu opmerkingen plaatsen, als je wilt. Krijg je op Flick-r reacties op je foto, en ontvang je likes, dan zie je die nu in de tab Opmerkingen terug.

Nando opmerkingen beschikbaar

Nu de foto gepubliceerd is, zie je dat het Opmerkingen veld gereed is om gebruikt te worden. Je kunt zelf een reactie schrijven, maar wat andere op Flick-r schrijven wordt hier ook zichtbaar.

Zo kun je vanuit Lightroom heel eenvoudig per foto zien wat voor activiteit er op Flick-r is. Je hoeft niet naar Flick-r te gaan om dit te zien. Dat is dan wel zo makkelijk, en bovendien laagdrempelig om actief op deze foto community site te zijn.

Nandoonline flick comment likes

Een aantal comments op de site van Flick-r, voornamelijk van mijzelf voor illustratie doeleinden.


Nando opmerkingen gevuld

Zie hier de opmerkingen die op Flick-r zijn gegeven. Je kunt ook de likes/favorieten terug zien.

Er zijn wel beperkingen, helaas. Een reactie op een reactie geven kan niet. En je kunt niet de albums en foto's die al op Flick-r staan hier importeren, of op een andere manier zichtbaar maken. Alleen de foto's vanaf het moment dat je ermee begint zullen erin staan.

Nando zelf reactie schrijven

Een reactie geven via Lightroom Classic is geen probleem, maar je kunt geen reactie op comments geven, of andere dingen doen. Het is dus wel heel beperkt.

Veel services als dit zijn er niet beschikbaar. SmugMug kan je wel toevoegen, maar ja, dat is ook in eigendom van Flick-r.

Er is een Facebook publicatie tool en een Adobe Stock publicatie tool, die als je ze gebruikt handig kunnen werken. Het maakt het in ieder geval wel eenvoudig om foto's op deze sites te plaatsen.

Gebruik jij de publicatie tools in Lightroom Classic? Wist je dat je vanaf dat moment ook het Opmerkingen veld beschikbaar krijgt? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.


De cursus Lightroom Classic Catalogus voor gevorderden


Ben je op zoek naar vrijwel alle wetenswaardigheden over het gebruik van je Lightroom Classic? Dan heeft Photofact Academy de cursus Lightroom Classic catalogus voor gevorderden.

In deze cursus leer je alles wat je moet weten over de Lightroom Classic catalogus. Hoe je deze het beste opzet, gebruikt, en welke handige dingen je ermee kunt doen.

Bekijk de cursus Lightroom Classic catalogus voor gevorderden op Photofacts Academy, of een van de andere cursussen over Lightroom Classic en Lightroom.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. foxhusky
    Profiel  foxhusky schreef op dinsdag 25 oktober 2022 om 15:11  | reageer

    Kleine correctie: Flickr is geen eigendom van SmugMug, maar andersom. Flickr was oorspronkelijk van Yahoo! en is in 2018 overgenomen door SmugMug. En waarom schrijf je Flickr eigenlijk met een streepje?

    Zelf heb ik al vele jaren een website via SmugMug. Ook heb ik vele jaren een account gehad bij Flickr, maar nu niet meer. Uploaden via Lightroom is misschien handig, maar heb ik nooit gedaan. Voor de comments is het beter die te bekijken op de Flickr website, kun je meteen ook de accounts en foto's van anderen bekijken en zo veel inspiratie opdoen.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 25 oktober 2022 om 15:36  | reageer

    @Foxhusky:
    Ik zeg dat Smugmug IN eigendom is van Flickr. Maar misschien had ik dit duidelijker moeten omschrijven door de te zeggen dat Smugmug van Flickr is. Dat voorkomt dit soort vergissingen.
    Je hebt helemaal gelijk over commentaren. Het is leuk dat dit via Lightroom kan, maar praktisch is het totaal niet. Het is beter om gewoon op de site te gaan kijken.
    Het direct plaatsen vanuit LrC is dan wel weer handig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Lightroom Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord