Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Pinterest gebruiken als fotograaf

donderdag 5 mei 2016, 20:20 door | 6.365x gelezen | 3 reacties

Er zijn talloze social media kanalen waar je als fotograaf actief op kunt zijn als marketingmiddel. Pinterest is ook een social media kanaal, maar het werkt net even anders als Facebook of Instagram.

Je zult niet zo snel heel veel meer boekingen krijgen door Pinterest, of bekender worden met je werk. Echter, je kunt Pinterest wel op andere manieren inzetten om betere resultaten te boeken!

Wat is Pinterest?


Pinterest, zoals het woord 'pin' al een beetje weg geeft, is een online prikbord. Hier kun je allerlei beeldmateriaal 'pinnen', en categoriseren op verschillende borden, waarna je jouw bord kunt delen. Een digitale versie van moodboards!

Je kunt op Pinterest zelf zoeken naar verschillende soorten afbeeldingen, maar ook naar artikelen. Deze linken allemaal naar de oorspronkelijke bron. Je kunt ook afbeeldingen pinnen van andere websites als je de Pinterest plug-in download. Je kunt ze pinnen in je eigen borden om er later nog eens naar te kijken of gewoon om op te slaan.

Pinterest


Hoe kun je Pinterest gebruiken?Als inspiratie middel
Wil je een bepaald thema uitwerken in een fotoshoot, dan kun je op dat thema zoeken, of simpelweg op 'photoshoot'. Pin alle afbeeldingen die jou inspireren of die je graag eens zou uitwerken. Maak er een board van en doe ideeŽn op.

De afbeeldingen op Pinterest zijn vrijwel allemaal van hoge kwaliteit. Alle content linkt door naar de oorspronkelijke bron, dus zie je werk wat je helemaal te gek vindt, dan kun je de fotograaf zo achterhalen.

Je kunt op deze manier ook inspiratie op doen voor verschillende poses of make-up looks. En natuurlijk hoef je je board niet voor jezelf te houden, je kunt je board delen met andere fotografen om zo makkelijker te kunnen samen werken.

Deel je board met klanten
Je kunt natuurlijk ook samen met je klant een board maken! Bijvoorbeeld een 'what to wear' board, waarin je plaatjes laat zien wat jij denkt dat geschikte outfits zouden zijn voor een fotoshoot, zodat je klanten zelf ook wat inspiratie kunnen op doen.

Op hun beurt kunnen zij ook weer boards met jou delen, van poses of foto's die zij leuk vinden en zelf ook willen uitproberen. Een leuke manier om met je klanten te communiceren en je ideeŽn duidelijk te maken!

Pinterest


Tutorials en tips/tricks verzamelen
Op Pinterest staan naast afbeeldingen ook talloze tutorials en leuke artikelen op het gebied van onder andere fotografie. Je kunt je eigen board maken met tutorials of tips die jij handig vindt en waar je later nog eens naar wilt kijken.

Gebruik als marketingmiddel
Zoals ik al zei, dit is niet het hoofddoel, maar kan zeker! Om bekendheid te krijgen via Pinterest moet je er voor zorgen dat anderen jouw foto's pinnen vanaf je website. Je kunt foto's namelijk niet zelf op Pinterest zetten of uploaden.

Pinterest kan heel veel verkeer naar je site genereren, omdat de link van je afbeeldingen dus intact blijft. Het pinnen werkt heel erg makkelijk, dus hoe meer mensen je werk pinnen, hoe sneller je werk verspreid wordt.

Je kunt Pinterest plugins downloaden waardoor mensen je foto's en blogpost kunnen pinnen. Daarna moet je er voor zorgen dat mensen je afbeeldingen ook daadwerkelijk veel gaan pinnen, zodat je werk veel gezien wordt en anderen het ook kunnen pinnen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je zou je klanten kunnen aanmoedigen om voor een fotoshoot een board te maken met foto's van jou eerdere werk, om te laten zien wat ze aansprak.

Pinterest is een netwerk dat gigantisch snel groeit en zo ontzettend veel mogelijkheden heeft. Zeker een social media kanaal dat je als fotograaf veel kan bieden.

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

3 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op donderdag 5 mei 2016 om 22:21  | reageer

  Mjah, ik heb ook zo'n pinterest account en ik voel me altijd nog een beetje schuldig als ik een foto op die pagina zet. Het is alsof ik ongevraagd een foto van iemand anders gebruik.
  Zal wel aan mij liggen hoor en juridisch is het allemaal best dichtgetimmerd maar toch...
  Ik zie er ook wel eens een foto van mij langskomen die ik daar zelf niet neergezet heb maar die dan weer een eigen leven gaat leiden op de website.
  Toch een beetje twijfelachtig.

 2. gast schreef op donderdag 5 mei 2016 om 23:24  | reageer

  Ik ben sowieso een beetje klaar met al die social media...

 3. gast schreef op dinsdag 10 mei 2016 om 13:04  | reageer

  Ter info, Je kunt foto's wel zelf op Pinterest zetten of uploaden. Het is niet nodig te pinnen vanaf een website.

  Ga naar een bord, kies voor een pin toevoegen en kies vervolgens voor ''Pin van: jouw apparaat''

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord