Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

4x social media als marketingmiddel

maandag 25 juli 2016, 16:32 door | 6.419x gelezen | 6 reacties

Als zelfstandig fotograaf is sociale media ontzettend belangrijk. Het kan je aan opdrachten helpen, het kan je op de markt zetten, en je bekend maken. Er zijn alleen nu wel heel veel sociale media kanalen. Welke zijn nou het beste te gebruiken als fotograaf, en hoe kun je ze inzetten?

Facebook


Laten we beginnen met het bekendste kanaal op dit moment, Facebook. Facebook is het ideale platform voor fotografen, omdat mensen je makkelijk kunnen volgen en op de hoogte kunnen blijven.

Op Facebook kun je een pagina aanmaken voor jouw werk als fotograaf. Je kunt je Facebook pagina voor verschillende doeleinden gebruiken. Je kunt een paar foto's van elke fotoshoot erop zetten, als een soort portfolio.

Daarnaast kun je op Facebook berichten plaatsen als fotograaf. Je kunt blogpost schrijven, foto's laten zien, tips geven, wat jij maar wil. Plan je berichten in zodat ze regelmatig online komen, en je telkens opnieuw op de timeline van je volgers verschijnt.

Je kunt andere bedrijven, modellen en fotografen taggen zodat je bereik nog groter worden.

Facebook


Facebook houd je doelgroep ook goed in de gaten. Je kunt de leeftijd, afkomst, geslacht en interesses van al je volgers bekijken. Zo kun je leuke aanbiedingen of content bedenken die goed bij je doelgroep passen.

Facebook heeft ook een uitgebreid marketing-gedeelte waar je allerlei advertenties kunt maken om je doelgroep te vergroten, of juist te versterken.

Ook kun je Facebook gebruiken voor verschillende acties, zoals give-aways of kortingsacties.

Instagram


Ook Instagram wint steeds meer terrein, zeker op het gebied van fotografie. Instagram heeft echt als kern om beelden te delen. Zorg dat je beelden veel (maar relevante!) hashtags bevatten, zodat je foto's makkelijk te vinden zijn.

Instagram is een makkelijk kanaal om internationaal je foto's te delen. Het is leuk om af en toe wat backstage beelden op je Instagram te plaatsen, zodat mensen een reden hebben om je daar ook op te volgen.

Pinterest


Pinterest, zoals het woord 'pin' al een beetje weg geeft, is een online prikbord. Hier kun je allerlei beeldmateriaal 'pinnen', en categoriseren op verschillende borden, waarna je jouw bord kunt delen. Een digitale versie van moodboards.

Je kunt Pinterest plugins downloaden waardoor mensen je foto's en blogpost kunnen pinnen. Daarna moet je er voor zorgen dat mensen je afbeeldingen ook daadwerkelijk veel gaan pinnen, zodat je werk veel gezien wordt en anderen het ook kunnen pinnen.

Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je zou je klanten kunnen aanmoedigen om voor een fotoshoot een board te maken met foto's van jou eerdere werk, om te laten zien wat ze aansprak.

Sociale media gebruiken


YouTube


Een relatief nieuwe opkomende manier van marketing is YouTube. Hier plaats je echter niet je foto's, maar video's. Je kunt er verschillende soorten video's plaatsen. Misschien vind je het leuk om af en toe een backstage filmpje te filmen, wat je volgers dan kunnen bekijken.

Je zou ook tutorials kunnen maken van je werk, of over fotografie in het algemeen.

Conclusie


Of je nou op één van deze kanalen actief bent, of op allemaal, het belangrijkste is dat je regelmatig post en leuke, interessante content hebt. Er zijn zo veel fotografen op de markt, en juist door social media is het heel makkelijk jezelf kenbaar te maken. Dat maakt het moeilijker om er echt tussen uit te springen.

Door te zorgen dat jij de kanalen goed gebruikt en content brengt die niemand anders heeft kun je je onderscheiden.

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

6 reacties

 1. Gerard Bolhuis
  Profiel Gerard Bolhuis schreef op maandag 25 juli 2016 om 19:23  | reageer

  Mond op mond reclame en een pakkend visitekaartje scoren nog altijd het beste. En het grote gros ervan overtuigen (succes trouwens) dat er uit een gewone camera kwalitatief toch echt betere en mooiere foto's komen dan uit een aardappel (mobiel)

 2. AC
  AC schreef op dinsdag 26 juli 2016 om 10:36  | reageer

  Gerard, helemaal mee eens!

  Mijn ervaring met Facebook: Een enorme traffic als je foto's plaatst, maar de meeste opdrachten haal ik toch het meest uit "mond tot mond" reclame.

  Ik vind eigenlijk, dat een fotograaf zich "niet" zo bezig zou moeten houden met het ondernemen. Het woordje NIET tussen haakjes, want je ontkomt er niet aan, maar het is veel teveel doorgeslagen. Een fotograaf, is in eerste instantie een vakman of -vrouw. Maar veel dingen zijn tegenwoordig doorgeslagen...

 3. Stefan ALEN
  Profiel Stefan ALEN schreef op dinsdag 26 juli 2016 om 11:27  | reageer

  Ik zou zeker Tumblr niet vergeten. Er zit nogal wat vulgair spul tussen maar dat bepaal je voor een deel wel zelf. Het grote voordeel is aan de andere kant dan weer dat Tumblr niet gecensureerd hoeft te zijn. Als je behalve bloemetjes en bijtjes ook wel eens iets naakt de wereld wil insturen is dat wel een oplossing. Succes, Stefan.

 4. R K
  R K schreef op dinsdag 26 juli 2016 om 12:23  | reageer

  Het is maar net wat je doelgroep is. Voor wie zich richt op relatief jonge mensen, is Instagram de mond-tot-mondreclame van nu. Ik hoorde laatst van een trouwfotograaf – gespecialiseerd in Turkse bruiloften – dat 70 tot 80% van de opdrachten binnenkomt via Instagram. En in Amerika zijn er agentschappen die het uurtarief voor aangesloten fotografen al baseren op de populariteit op Instagram; hoe meer volgers een fotograaf heeft, hoe meer een opdrachtgever voor de fotograaf moet betalen.

  Nadeel van elk sociaal medium als marketingtool: het is altijd tijdelijk. Een recent onderzoek toonde aan dat de response op Instagram (reacties, “likes”knipoog in een jaar met zo'n 27% is gedaald. Voor populaire accounts is dat zelfs de helft. Daar zijn allerlei redenen voor (introductie advertenties, concurrentie van Snapchat), maar het geeft aan dat je als fotograaf die gezien wil worden wel moet aanvoelen wat “het nieuwe ding” gaat worden.

 5. rob
  rob schreef op dinsdag 26 juli 2016 om 12:37  | reageer

  @ mond-op-mond reclame: natuurlijk werkt dat, maar realiseer je ook dat je bereik dan niet veel meer is dan de twee verjaardagen per jaar waar je besproken wordt. Als je trots bent op je werk mag je dat gerust wat breder neerzetten. Ik had zelf veel moeite met de ongebreidelde zelfprofilering van sommige mensen op Facebook ('vandaag geprakte aardappeltjes gegeten met muffe doperwten'- wat moet ik met die inf?) maar goed gebruikt is het een grote etalage voor mooi werk

 6. Jan
  Jan schreef op dinsdag 26 juli 2016 om 17:51  | reageer

  Een internet platform dat vol gepompt wordt met afbeeldingen zoals Flickr heeft geen zin: dan ziet men door het bos de bomen niet meer. Alleen als er per fotograaf een limiet is van 3 afbeeldingen per week uploaden en die oudere uploads van een half jaar of ouder verwijderd zal je werk opvallen en blijven de smart Phone 'fotografen' er met hun bagger weg.
  Een van de betere vind ik 500px.com.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord