Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; Dust & Dirt Actie en Magazine Cover

dinsdag 24 november 2020, 22:55 door | 2.730x gelezen | 1 reactie

De vijf overgebleven BN'ers bij Het Perfecte Plaatje gingen deze week actie fotograferen en fotografeerde een voor hun bekende BN'er voor een covershoot.

Dust & Dirt Actiefotografie


Voor de eerste opdracht mochten de kandidaten motorvoertuigen in ruig terrein fotograferen. Oude bekende van het programma, autosportfotograaf Frits van Eldik, kwam om de BN'ers van tips te voorzien en te helpen.

De fotografen gingen aan de slag met de Canon EOS 90D spiegelreflexcamera. Ze konden die gebruiken met een Canon EF 16-35mm f/2.8L of een Canon EF 70-200mm f/2.8L objectief.

Het was leuk om te zien dat Janny tijdens de shoot zoveel lol had. Je zou het vooraf niet direct van haar verwacht hebben.

Winnende foto van Soy

Winnende foto van Soy - f/5, 1/1000s, 200 ISO

De opdracht werd gewonen door Soy die inderdaad een prachtige foto wist te maken van een motorcrosser in actie.

Bert verloor deze opdracht met een punt achterstand. Zijn foto was vooral veel minder duidelijk wat actie betreft. Zeker vergeleken met de anderen.

» Bekijk alle actiefoto's

Thuisopdracht


De thuisopdracht van deze week is:

Maak een spectaculaire actiefoto van een bewegend onderwerp naar keuze!

» Stuur je foto in

Om je op weg te helpen geeft Frits van Eldik je in de onderstaande video alvast een aantal praktische tips over actiefotografie.


Cover shoot


Voor de tweede opdracht gingen de kandidaten in de studio van Aalsmeer aan de slag. Ze moest hier een coverfoto schieten, allemaal voor een ander (fictief) magazine.

Als model hadden ze een bekende Nederlander waar ze zelf ook mee bevriend waren. Een grappige combinatie van schieten met iemand die je kent, maar ook nog een bekend persoon op de foto zetten.

Jurylid William Rutten hielp de kandidaten bij deze shoot. Hij was blijkbaar ook degene die deze opdracht bedacht had.

De BN'ers gebruikte tijdens de shoot de Canon EOS RP in combinatie met een Canon RF 24-70mm f/2.8L of een Canon RF 70-200mm f/2.8L.

Winnende foto van Stefano

Winnende foto van Stefano - f/4, 1/6s, 100 ISO

Stefano won deze schoot met zijn foto van Raymond van Barneveld. Hij had de moeilijkste cover waarbij de naam van het blad midden in de pagina stond.

Opmerkelijk zijn overigens de instellingen die Stefano gebruikt heeft voor zijn winnende foto. Een sluitertijd van 1/6s? Waarschijnlijk heeft de flits het beeld bevroren en was de langere sluitertijd om de lamp nog zichtbaar te krijgen in de foto.

» bekijk alle coverfoto's

Exit voor..


De eindbeoordeling was nog nooit eerder zo spannend. Bert, die flink achterstond, had een geslaagde foto afgeleverd. Soy, die de eerste opdracht had gewonnen, scoorde ditmaal veel minder goed.

Uiteindelijk moest Soy - met een gemiddeld cijfer van 7,5 - het programma verlaten. Een opmerkelijke uitslag dus, zo ondanks de hoge scores. Het verschil was maar twee tiende.

Volgende week


Volgende week gaan de vier overgebleven kandidaten dieren in de stad fotograferen en maken ze griezelige foto's in een horrorshoot.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Ron
    Ron schreef op donderdag 26 november 2020 om 20:44  | reageer

    Leuk programma. Valt mij wel op dat er gebruik wordt gemaakt van, prijzige, Canon L lenzen. Volgend seizoen zou het leuk zijn dat er gefotogafreerd wordt met lenzen die de gemiddelde amateur in zijn fototas heeft.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord