Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; Hollandse zomer en naakt

woensdag 6 november 2019, 22:44 door | 11.460x gelezen | 0 reacties

Gisterenavond was de tweede uitzending van het vierde seizoen van Het Perfecte Plaatje. De kandidaten gingen vandaag aan de slag met het maken van een 'Zomer in Nederland' foto én de traditionele naaktsessie.

Zomer in Nederland


De eerste opdracht was op zich al direct vrij pittige. Niet alleen moesten de deelnemers een zomer plaatje vastleggen; de foto moest ook een herkenbaar Nederlands tintje bevatten én humor bevatten. En dat alles binnen drie kwartier.

Fotografe Marieke van der Velden was de expert tijdens deze shoot. Zij gaf vooraf een aantal tips en hielp ook met de jurering.

Locatie was het strand (of de boulevard) bij Noordwijk en de deelnemers gingen aan de slag met de Canon EOS M50 systeemcamera.

Kees won deze opdracht met zijn foto van de twee oudere badgasten. Deze paste inderdaad goed in de documentaire stijl die een beetje gezocht werd. Persoonlijk vond ik de foto van Frouke, met de jongedame die nagekeken werd door drie jongens leuker.

Winnende foto van Kees

Winnende foto van Kees - f/7,1, 1/800s, 100 ISO

Naakt


Elk jaar in de tweede uitzending, als alle kandidaten er nog in zitten, is het moment voor de naaktshoot. Elke deelnemer kreeg één of meerdere naakte paspoppen te fotograferen inclusief één of meerdere naakte modellen.

De expert die de BN'ers kwam helpen was fotograaf Barend Houtsmuller. Hij hielp de fotografen -volgens mij- deels met het opzetten van hun licht. Tenminste, dat zagen we niet, maar we zagen ook niet echt dat de BN'ers er zelf mee bezig waren.

De foto's werden gemaakt met een Canon EOS RP systeemcamera. De deelnemers konden zelf hun objectief kiezen waarbij Barend ze nog specifiek de tip gaf om met een 50mm prime te werken.

Daphne won deze ronde met haar foto van het model met drie paspoppen.

Hpp e42 daphne naakt

Winnende foto van Daphne - f/4, 1/125s, 100 ISO

Zelf had ik de foto van Christina als favoriet. Mooi licht, een mooie achtergrond en een leuk concept met het model dat een selfie maakt van zichzelf naakt met de paspop.

De foto van Helga vond ik ook knap gemaakt. Zij had een lastig model om te fotograferen, maar ze wist de gezette man op knappe wijze en met tederheid (zoals de opdracht voor haar was) vast te leggen. Barend merkte in mijn ogen wel terecht op dat het licht hier beter had gekund.

» Bekijk alle foto's van deze aflevering hier

Thuisopdracht


De foto opdracht voor deze week is het maken van een seizoensfoto: een foto waarin Nederlanders en 1 van de 4 seizoenen centraal staan. In onderstaande video van het Youtube kanaal van Canon een aantal tips van William Rutten en gastjurylid Marieke van der Velden. Stuur jouw foto hier in (voor aanstaande zondag).


Volgende week


Volgende week gaan de BN'ers zelfportretten maken in een Rembrandt van Rijn stijl en gaan ze bijzonder dierenportretten van onderen maken.

John Kraaijkamp Jr. moest het programma verlaten. Zijn foto's waren inderdaad ook minder en ook vorige week was hij als laatste geëindigd.

Was jij het eens met de winnaars van deze week?
Laat het weten in de reacties!

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord