Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; ME in actie en Iconische LP-hoes

woensdag 1 december 2021, 23:23 door | 4.381x gelezen | 1 reactie

Vanavond was de kwart finale van Het Perfecte Plaatje. De vijf nog overgebleven kandidaten mochten de Mobiele Eenheid in actie fotograferen en gingen met elkaar een iconische LP-hoes namaken met hun eigen touch.

ME in actie


Voor de eerste opdracht gingen de BN'ers naar Arnhem om een oefening van de mobiele eenheid te fotograferen. Gastjury en expert bij deze shoot was freelance nieuwsfotograaf Remco Koers.

De deelnemers maakte voor deze shoot gebruik van de Canon EOS R6 systeemreflexcamera voorzien van een EF 24-105 f/4. Ze mochten ook met een 70-200mm aan de slag, maar Remco had vooraf goed duidelijk gemaakt dat hij zijn werk meestal op 24mm deed, dus geen van de BN'ers heeft voor de telezoom gekozen.

Voor dit soort journalistieke foto's lijkt me de tele inderdaad minder geschikt. Overigens kun je natuurlijk met de 24-105mm ook al behoorlijk tele fotograferen. Dus dat maakt dit objectief sowieso een handige keuze.

Winnende foto van Frits Sissing

Winnende foto van Frits Sissing
f/6.3, 1/800s, 500 ISO

Echte toppers kwamen eigenlijk niet uit de shoot. Dat zag je dan ook terug in de lage gemiddelde beoordelingen van de foto's. De foto van Frits was hierbij ook in mijn ogen de terechte winnaar.

» Bekijk alle foto's van deze opdracht

Iconische LP-hoes


De tweede opdracht was het namaken van een iconische LP-hoes. Het was niet de bedoeling de hoes letterlijk na te maken, maar de originele hoes moest wel herkenbaar zijn in het beeld.

Als modellen hadden de BN'ers elkaar. Ze moesten in paren met elkaar werken en één kandidaat (Frits) maakte een zelfportret.

Ik vond dit een leuke opdracht met mooie foto's als resultaat. Wel is het natuurlijk een beetje apart in een wedstrijd dat je een tegenstander moet helpen met zijn of haar foto door erin te poseren. Niet dat dit tot problemen leek te leiden in dit geval.

Er was geen gastjury voor deze shoot. Jurylid William Rutten was de bedenker van deze opdracht en kwam de kandidaten toelichting geven. Ook kregen de BN'ers voor deze shoot hulp met belichting en met de visagie.

De deelnemers maakte voor deze shoot gebruik van de Canon EOS R6 voorzien van een EF 24-105 f/4 of de Canon RF 85mm f/2.0 Macro.

Winnende foto van Juvat (met Georgina Verbaan als naaktmodel)

Winnende foto door Juvat Westendorp
f/8, 1/125s, 250 ISO

Juvat won deze shoot met de naaktfoto van Georgina. Wat dat betreft had Juvat dus echt geluk dat Georgina het aandurfde om naakt te gaan voor zijn foto.

» Bekijk alle foto's van de opdracht

Afvaller


Brigit moest deze week de show verlaten. Volgende week is de halve finale met de vier overgebleven kandidaten.

Thuisopdracht


Elke week is er ook een thuisopdracht. Voor zover ik weet zijn de ingezonden foto's daarvoor nergens terug te kijken. Dat is jammer, want er kwamen een paar leuke en geslaagde foto's voorbij bij het bekend maken van de winnaar van deze week.

Volgende week


Volgende week gaan de fotografen op jacht naar wildlife en leggen ze hun eigen held op bijzondere wijze vast.

In de tussentijd zelf aan de slag met je fotografie?
Haal nog wat tips uit de Het Perfecte Plaatje tipvideo's van Canon.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Robert
    Robert schreef op dinsdag 7 december 2021 om 14:53  | reageer

    De ' Bowie' foto was te veel gekopieerd volgens de beoordelingen. Bij de ' Prince ' kiek was het niet zo? Euhh, heb de hoes hier en tja.....het zal wel aan mij liggen.

    Fotoschietgroet Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord