Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; Minimalistisch landschap en Imperfect Portret

dinsdag 10 november 2020, 23:23 door | 4.625x gelezen | 0 reacties

Vanavond was alweer de vijfde aflevering van Het Perfecte Plaatje op televisie. We zitten inmiddels op de helft van dit seizoen. In deze aflevering kwam landschapsfotografie en portretfotografie weer aan bod.

Minimalistisch landschap


Voor de eerste opdracht gingen de BN'ers naar de Veluwe om minimalistische landschapsfoto's te maken. De foto moest een goed doordachte compositie hebben en het beeld moest je raken. Landschapsfotograaf Bas Meelker was weer van de partij om de kandidaten tips te geven.

Voor deze opdracht mochten ze werken met de Canon EOS RP en een 70-200mm f/2.8 objectief of de 100mm f/2.8 Macro.

Ik moet zeggen dat het resultaat van de kandidaten me een beetje tegenviel. Alleen Soy maakte een prachtige foto en werd dan ook terecht uitgeroepen tot winnaar van deze opdracht.

Winnende foto van Soy

Winnende foto van Soy - f/3.2, 1/4000s, 100 ISO

» Bekijk alle foto's van deze opdracht

Thuisopdracht


De thuisopdracht van deze week is het maken van een minimalistische landschapsfoto.

Bas Meelker geeft je in onderstaande video nog een aantal landschapsfotografie tips. Meer tips nodig? Bekijk dan de Masterclass Landschapsfotografie van Bas Meelker op Photofacts Academy. Bovendien krijg je als je nu lid wordt ook nog gratis het boek De Landschapsbijbel cadeau.

» Stuur je foto in


Perfecte imperfectie portret


De tweede opdracht was het maken van een perfecte imperfectie portret. De kandidaten kregen allemaal een model met een imperfectie toegewezen en moesten daar een perfect portret van maken.

Voormalig Olympisch sporter en portretfotograaf Moniek Velzeboer was de extra jury bij deze opdracht en kwam de kandidaten ook helpen.

Voor deze opdracht werkte de BN'ers met de Canon 90D spiegelreflex en een 24-105mm f/4L objectief. Een prima combinatie voor mooie portretfoto's.

Winnende foto van Soy

Winnende foto van Soy - f/6.3, 1/2000s, 6400 ISO

Ook bij deze opdracht bleek Soy weer de winnende foto gemaakt te hebben. Ik wete niet of ik het zelf per se de sterkste foto vond, maar hij is zeker niet verkeerd.

De camera instellingen zijn wel wat opvallend, overigens. Een iets lagere ISO en langzamere sluitertijd had best gemogen.

» Bekijk alle foto's van deze opdracht

Exit for..


Opvallend was de prachtige portretfoto die Raymond maakte bij de laatste opdracht. Die was helaas niet goed scherp, anders was het waarschijnlijk de winnaar geworden van de opdracht.

Nu eindigde die door de onscherpte als laatste. En gecombineerd met zijn slechte score bij de landschapsopdracht zorgde dat ervoor dat hij deze week het programma moest verlaten.

Zelf vermoed ik overigens dat hij zijn objectief per ongeluk op handmatig scherpstellen heeft gezet waardoor elke foto onscherp geworden is. Best zonde natuurlijk.

Volgende week


Volgende week gaan de BN'ers een militaire shoot uitvoeren en een 'fashion mindfuck' shoot.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord