Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; observatiefoto's en reflectieportretten

woensdag 4 december 2019, 23:46 door | 4.156x gelezen | 2 reacties

Gisterenavond was er weer een uitzending van Het Perfecte Plaatje op RTL4. De vier overgebleven kandidaten gingen aan de slag met observatiefoto's en reflectieportretten.

Observatiefoto's


Een opvallende opdracht deze week; het maken van observatiefoto's voor de BSD, een veiligheidsdienst. Fotografie was eigenlijk niet zo belangrijk in deze opdracht. Het ging om de aankleding eromheen en het maken van een foto waarop alles duidelijk te zien was.

Er was een kofferbaktransactie op touw gezet waar de kandidaten vanuit de bosjes foto's van moesten maken. Hierbij was het belangrijk dat de 'verdachten' en de transactie goed in beeld zouden zijn. Dit zodat het goed bewijs was voor de rechtbank.

Ondanks dat alles in scene gezet was leek het, afgaande op de reacties van de BN'ers, toch goed te werken voor de adrenaline.

Ik snap dat een dergelijke opdracht in het echt best een uitdaging is. Je moet dan immers echt niet gezien worden Ún je weet natuurlijk nooit precies waar wat gaat gebeuren. Dan is het lastig inschatten wat de beste plek en het beste moment voor je shot is natuurlijk.

Winnende foto van Kees

Winnende foto van Kees - f/5.6, 1/640s, 400 ISO

Kees won deze opdracht. Hij pakte het juiste moment van de overdracht inclusief een verdachte die nog goed zijn hele gezicht laat zien.

Ze gebruikte voor deze foto's de full-frame Canon 6D mark II en een 100-400mm telefzoomobjectief.

Grappig genoeg werden er nog genoeg fouten gemaakt. Zo vergaten de dames het teleobjectief maximaal in te zoomen om de actie goed zichtbaar in beeld te brengen.

Reflectieportretten


De tweede opdracht was het maken van een reflectieportret. Hierbij moesten ze in Rotterdam allemaal een foto maken waarbij de geportretteerde in een reflectie zichtbaar was.

Degene die ze op de foto moeste zetten was een bekende van de fotograaf. Ze moesten dus een vriendin, een vader een zoon en een dochter fotograferen.

Gastjury voor deze opdracht was portretfotograaf Rick Arnold. De kandidaten schoten met de Canon EOS RP en ze mochten kiezen uit een 50mm, een 24-105mm of een 35mm objectief.

Winnende foto van Daphne

Winnende foto van Daphne - f/2, 1/500s, 250 ISO


Froukje moest had beide opdrachten helaas niet goed afgerond en moest deze week het programma verlaten.

Thuisopdracht


De thuisopdracht van deze week is het maken van een reflectiefoto. Op het Youtube kanaal van Canon ontdek je hoe je dit doet (of bekijk deze video hieronder).


Volgende week


Volgende week is de halve finale met de drie overgebleven kandidaten. In deze uitzending gaan ze aan de slag met een Trash the Dress-shoot en fotograferen ze een nachtdienst.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. Henk Kleijberg
    Henk Kleijberg schreef op dinsdag 10 december 2019 om 18:34  | reageer

    Belachelijk reclame programma van canon.Waarom niet met minder bekende nederlanders .b.v leden van een fotoclub o.i.d.

  2. Louismakers
    Profiel Louismakers schreef op dinsdag 17 december 2019 om 14:41  | reageer

    Vreemd dat Froukje weg moest, terwijl Jamie niet aan de opdracht heeft voldaan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord