Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; sequence foto en forever young fashion

donderdag 3 november 2022, 09:27 door | 3.693x gelezen | 3 reacties

Gisterenavond was er weer een nieuwe aflevering van Het Perfecte Plaatje op RTL4. In het programma gingen de fotograferende BN'ers ditmaal aan de slag met een sequence foto en een forever young fashion shoot.

Sequence foto


De eerste opdracht was het maken van een sequence foto. Wat hiermee bedoeld wordt is een foto waarin meerdere beelden direct achter elkaar gecombineerd worden. De opdracht was dat er minimaal 4 foto's in 1 shot moesten zitten.

De Canon EOS R6 waarmee de BN'ers aan de slag gingen heeft een speciale ingebouwde functie hiervoor. Je schiet dan een serie foto's en de camera combineert de foto's automatisch. Voor het juiste effect moet de camera wel op statief gezet worden.

Er waren twee objectieven beschikbaar waarmee ze mochten werken; de Canon RF 14-35mm f/4L IS of de Canon RF 24-105mm f/4L. De 24-105mm is natuurlijk wat meer allround, maar de 14-35mm geeft je de mogelijkheid met een mooie groothoek te schieten.

Een aardige groothoek was voor deze opdracht wel handig, want de deelnemers moesten immers minimaal 4 keer dezelfde persoon in één beeld krijgen. Dan moet je wel voldoende ruimte hebben in je beeld.

Het winnende shot was ook genomen met de 14-35mm, maar 3 kandidaten kozen nog voor de 24-105mm.

Als gastjurylid kwam extreme sportfotograaf Luc Buthker de deelnemers van tips voorzien.

Winnende foto van Linda Hakeboom

Winnende foto van Linda Hakeboom
f/4, 1/400s, 2500 ISO

Linda was de terechte winnaar van deze ronde. Haar foto had een mooi begin, einde en hoogtepunt. Hierdoor vertelt de foto het complete verhaal van de sprong van de BMX'er.

Ondanks dat de foto van Edwin geen duidelijke start en finish had was dit in mijn ogen toch ook een heel erg goed geslaagde foto.

» Bekijk alle foto's van de shoot

Forever young fashion


De tweede opdracht was het maken van een fashionfoto met het thema 'Forever young'. De BN'ers mochten voor deze opdracht foto's maken van 65 plussers in kleurrijke kleding. Als locatie voor de shoot gingen ze naar een speelhal in Utrecht.

Gastjury voor deze shoot was fashionfotograaf Wendelien Daan.

De kandidaten gebruikte voor deze shoot een Canon EOS 90D met mijn favoriete objectief, de Canon EF 24-70mm f/2.8L II.

Nu is de 90D een camera met een APS-C formaat sensor, waardoor de 24-70mm uitgezoomd niet zo wijd is als je wellicht zou willen (vergelijkbaar met een 38mm of full frame formaat). Desondanks lukt het de meeste BN'ers prima om een foto ten voeten uit te maken - dat was onderdeel van de opdracht.

Winnende foto van Filemon Wesselink

Winnende foto van Filemon Wesselink
f/2.8, 1/40s, 125 ISO

Filemon won deze shoot met bovenstaande foto. Zelf vond ik de foto van Trijntje nog iets beter, maar de foto van Filemon was inderdaad ook erg geslaagd.

» Bekijk alle foto's van de shoot

Thuisopdracht


De thuisopdracht is deze week het maken van ook zo'n sequence shot. Volgens mij zeker leuk om eens mee te spelen. Mocht je camera de mogelijkheid niet ingebouwd hebben, dan kun je uiteraard alsnog een serie maken die je dan met Photoshop samenvoegt.

De opdracht is deze week:

'Maak zelf ook zo'n unieke sequence shoot van een mens of een dier in beweging!'

» Stuur je foto in

Volgende week


Volgende week gaan de BN'ers aan de slag met foodfotografie. Ze moeten eten vastleggen in combinatie met een model op een verleidelijke manier.

De tweede opdracht wordt het fotograferen van bijzondere iconen. Bij deze shoot gaan de BN'ers foto's maken van iemand uit hun familie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. gast schreef op donderdag 3 november 2022 om 21:23  | reageer

  Dit is mooi maar is dit ook mogelijk met een Nikon ?

 2. Martin
  Martin schreef op zaterdag 5 november 2022 om 15:32  | reageer

  Heel erg mooi de sequentie fotografie. Ik heb een canon R. Dus geen R6. Uiteraard zit daar het programma Multiple exposure in, met de mogelijkheid om continu foto's te maken. Maar ingesteld op additief, average of lighter en darker, het was onmogelijk een goed belichtte sequentie te krijgen. Of de achtergrond was goed belicht en de persoon was bijna niet te zien. Of de achtergrond was veel te licht. Lighter en darker kun je niet gebruiken want dan verdwijnen hoofden en andere lichtere delend. Kortom het is me niet gelukt. Waar zit mijn gedachte fout? Of kan dit alleen met de R6?? Zij deden dat in een uur.... ik ben al de hele dag bezig. Grrrrr Haha

 3. P. Heins
  P. Heins schreef op dinsdag 8 november 2022 om 14:03  | reageer

  Beste Martin, dat is nou het probleem met dit programma. Voor de deelnemers wordt alles voorbereidt, ze hoeven eigenlijk alleen maar op dat knopje te drukken. Er werd ook gewerkt met een speedlite flitser erbij. Je maakt mij niet wijs dat de deelnemers weten hoe ze zo'n flitser moeten instellen. Het is een entertainment programma , om iets van fotografie te leren , moet je er niet naar kijken. Alles oet snel,snel. De winnende foto van de thuisopdracht is maar een milliseconde in beeld. De winnende foto "stilte"was gemaakt bij Enkhuizen, maar had volgens mij net zo goed één van de andere honderden landschap foto's kunnen zijn. Misschien moet je voor sequence fotografie op youtube wat tutorials zoeken. Oefening baart kunst.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord