Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; Stilte en naaktmodellen

donderdag 27 oktober 2022, 08:16 door | 8.235x gelezen | 0 reacties

Gisterenavond was er weer een aflevering van Het Perfecte Plaatje op RTL4. In de afvalrace strijden BN'ers om wie de beste foto's maakt. Deze week gingen ze aan de slag met Stilte in de natuur en een Naakt met een boodschap.

Stilte in de natuur


De eerste opdracht deze week was het vastleggen van stilte in de natuur. Een beetje abstract dus, maar aan de andere kant niet al te ingewikkeld.

Gastjury was fotograaf Claire Droppert. Zij specialiseert zich in het maken van conceptuele foto's waarbij rust vaak een belangrijk onderdeel is.

De BN'ers gingen voor deze opdracht aan de slag met de Canon EOS R6 systeemcamera en een Canon RF 14-35mm f/4L groothoek. De Canon R6 is een echte alleskunner die eigenlijk voor vrijwel alle vormen van fotografie prima geschikt is.

De 14-35mm geeft je een stevige groothoek waardoor er eigenlijk altijd veel in het beeld komt. Ik kan me voorstellen dat dit objectief voor veel van de deelnemers een beperkende factor is geweest. Met een beetje tele kun je immers makkelijker iets isoleren in je beeld.

Aan de andere kant kun je met dit objectief wel hele wijdse beelden maken. Zolang daar niks storends bij in beeld verschijnt kan het je wel snel een rustig resultaat geven. Een prima objectief voor landschapsfotografen en bijvoorbeeld architectuur.

Hpp trijntje stilte

Winnende foto door Trijntje Oosterhuis
f/22, 2.5s, 125 ISO

De winnende foto was van Trijntje. De jury was enthousiast over het schilderachtige effect in de foto.

Zelf had ik -denk ik- een andere winnaar gekozen. Om de windmolen heen zijn namelijk nog flink wat andere gebouwen en zelfs hoogspanningsmasten te zien. Dat leidt toch af en zorgt in mijn ogen voor minder rust in de foto.

» Bekijk alle foto's van deze opdracht

Naakt met een boodschap


De tweede opdracht was de naaktshoot. Deze shoot komt elk jaar terug in het programma. Dit keer was het de bedoeling dat de BN'ers met hun naakte model ook een boodschap zouden overdragen. Onder het motto dat je met naakt de aandacht kunt trekken voor zo'n boodschap.

Gastjury voor deze shoot was fotograaf Mike van den Toorn. Mike gebruikt in zijn foto's ook vaker naakt om een boodschap over te brengen.

De deelnemers gingen voor deze opdracht aan de slag met de Canon EOS 90D digitale spiegelreflex voorzien van een 24-70mm f/2.8L objectief. Een mooie combinatie om lekker mee te fotograferen.

De 24-70mm is natuurlijk een lekker veelzijdig en lichtsterk objectief, waarmee dergelijke portretten uitstekend te maken zijn. Zelf heb ik deze 24-70mm ook en het is ook direct het objectief dat ik het meest gebruik.

Hpp maik naakt

Winnende foto van Maik de Boer
f/5.6, 1/125s, 200 ISO

Maik wist inderdaad een prima foto te maken. Groot pluspunt ten opzichte van veel van de andere kandidaten was dat de boodschap goed overkomt.

Het rode kruis voegt in mijn ogen ook weinig toe (de jury had het er ook over), maar stelt waarschijnlijk een soort 'kruis door shaming' voor.

En je kunt er natuurlijk niks aan veranderen als deelnemer, maar volgens mij zou de boodschap nog duidelijker overkomen als het model niet zoveel tatoeages had. Die leiden de aandacht nu af van de boodschap.

» Bekijk alle foto's van deze opdracht

Thuisopdracht


Ook deze week is er weer een thuisopdracht.
Die luidt deze week:

'Maak zelf ook een beeld waar de stilte vanaf knalt!'

» Stuur je foto in

Volgende week


Volgende week woensdag is er weer een nieuwe aflevering van Het Perfecte Plaatje te zien op RTL4. Deze keer gaan ze aan de slag met (volgens mij) sportfotografie, waarbij ze 4 foto's in 1 beeld moeten maken.

De tweede opdracht is een fashionshoot met senioren.

Wat vond jij van deze aflevering?
Laat het weten in de reacties!


Zelf aan de slag met Naaktfotografie?


Zou je zelf ook graag prachtige naaktfoto's maken? In onze cursus naaktfotografie laat naaktfotograaf Danyel Weideman zien hoe je dat aanpakt. Van het regelen van een model tot waar je allemaal op moet letten tijdens de shoot.

» Bekijk de cursus Naaktfotografie

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord