Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; wildlife en persoonlijke helden

woensdag 8 december 2021, 23:23 door | 4.133x gelezen | 1 reactie

Vanavond was de halve finale van Het Perfecte Plaatje. In deze uitzending gingen de deelnemers weer aan de slag met twee fotografie opdrachten. De eerste opdracht was het maken van een wildlife foto in Nederland en de tweede opdracht het fotograferen van je persoonlijke held.

Wildlife in Nederland


Bij beide opdrachten moesten deze aflevering series gemaakt worden. Voor deze eerste opdracht ging het over een tweeluik.

Het maken van een serie is vaak best lastig. Het is niet zo moeilijk om één mooie foto te maken, maar twee (of meer) mooie foto's die ook nog een duidelijke relatie tot elkaar hebben is lastiger.

De deelnemers gingen voor hun Nederlandse wildlife naar de populaire Amsterdamse Waterleidingduinen. In dit natuurgebied is het bijna moeilijk om geen vossen of damherten op de foto te krijgen. Een prima locatie dus voor zo'n shoot als deze.

Natuurfotograaf Jeroen Stel was de gastjury voor deze eerste shoot en hielp de BN'ers ook tijdens hun shoot.

De deelnemers maakte voor deze opdracht gebruik van de Canon EOS R6 systeemcamera voorzien van een RF 70-200mm f/4 of de EF 100-100mm f/4.5-5.6.

Beide telezooms zijn natuurlijk perfect geschikt voor dit soort natuurfotografie van dieren. Zeker de 100-400mm waarmee je vanaf een behoorlijke afstand nog mooie close-ups van bijvoorbeeld de damherten kunt maken.

Winnende serie van Frits Sissing

Winnende serie van Frits Sissing
f/5.6, 1/500s, 320 ISO en f/22, 1/500s, 200 ISO

» Bekijk alle foto's van deze opdracht

Persoonlijke helden


De tweede opdracht was het namaken van een foto van hun eigen persoonlijke held. Ze kregen hiervoor ook extra voorbereidingstijd zodat ze hun shoot konden plannen.

Als extraatje moesten ze zelf ook in één van de foto's zichtbaar zijn.

De deelnemers maakte voor deze shoot gebruik van de Canon EOS R6 voorzien van een RF 24-105 f/4 of de Canon RF 85mm f/2.0 Macro.

De Canon R6 zie je de laatste opdrachten steeds meer gebruikt worden. Dit is natuurlijk een echte alleskunner waarmee volgens mij gewoon ook het hele programma al gewerkt had kunnen worden. Zeker in combinatie met de 24-105mm kun je vrijwel elke situatie aan.

Tijdens deze shoot konden ze ook gebruik maken van de 85mm. Een ideale lens voor close-up portretten.

Winnende serie door Patrick Martens

Winnende serie door Patrick Martens

Patrick won deze shoot met zijn serie over de LGBTQ gemeenschap.

» Bekijk alle foto's van de opdracht

Wat mij overigens opviel in deze series is dat veel deelnemers kozen voor wisselend foto's in landschap en in portret (dus liggend en staand). Persoonlijk vind ik dat vaak een rare keuze in een serie omdat het vaak raar oogt als de serie tentoon gesteld wordt.

Afvaller


Juvat moest deze week de show verlaten. Het voelde overigens wel een beetje alsof de normering zo was opgesteld dat Patrick alsnog zou winnen, nadat ie bij de eerste opdracht een 5 kreeg werd nu opeens een dikke 9 gegeven.

Volgende week


Volgende week zien we deel 1 van de finale waarbij de drie finalisten vertrekken naar Bonaire. Daar gaan ze (deels onderwater) foto's maken van kitesurfers en duiken ze de keuken in.

In de tussentijd zelf aan de slag met je fotografie?
Haal nog wat tips uit de Het Perfecte Plaatje tipvideo's van Canon.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Bram van Maas
    Bram van Maas schreef op dinsdag 14 december 2021 om 12:58  | reageer

    Leuke serie om te volgen maar ik begrijp al jaren niet waarom niemand de fotografen erop wijst hoe ze de camera juist vast moeten houden. Dat zou echt meer stabiliteit aan de camera geven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord