Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nachtfotografie tip: foto's maken zonder de camera aan te raken

donderdag 6 januari 2022, 15:30 door | 2.822x gelezen | 5 reacties

Wanneer de sluitertijd langer wordt zal het nodig zijn om een statief te gebruiken. Zelfs met een statief kan er nog steeds bewegingsonscherpte ontstaan wanneer de ontspanknop ingedrukt wordt. Het beste is, om een foto te maken zonder de camera aan te raken.

Er zijn een paar mogelijkheden om een foto te maken zonder dat je de camera aanraakt. Elk van die mogelijkheden heeft voor en nadelen. Het is dus niet zo dat de ene beter is dan de andere, het is slechts een andere manier. Bekijk altijd welke manier voor jou het meest geschikt is.

Zelfontspanner


Een zelfontspanner of selftimer biedt de mogelijkheid om de ontspanknop in te drukken, waarna de foto met een vertraging wordt gemaakt. Dat kan afhankelijk van je camera merk en type variëren tussen de 2 en 10 of zelfs 15 seconden.

Zelfonstpanner


Op deze manier zullen eventuele trillingen die ontstaan wanneer je de ontspanknop indrukt niet meer aanwezig zijn als de foto daadwerkelijk gemaakt wordt. Het nadeel is dat er een vertraging zit tussen het bedienen van de camera en de daadwerkelijke foto. Dat kan lastig zijn.

Draadontspanner of afstandsbediening


Een draadontspanner of afstandsbediening stelt je in staat om de foto op afstand te maken. Je raakt de camera gewoonweg niet aan. Een draadontspanner is een simpele bediening die via een kabel aan de camera vast zit. Een afstandsbediening is draadloos.

Draadontspanner


Het voordeel is dat de foto gemaakt wordt wanneer je de knop indrukt. Er is geen vertraging zoals bij de zelfontspanner. Bovendien kun je vaak de ontspanknop vergrendelen, wat handig is bij serieopnamen of bij het gebruik van de BULB stand.

Camera app op de smartphone


De derde optie is het bedienen van de camera via een app op je smartphone. Dit is niet bij alle camera's mogelijk, want je moet vaak een WiFi of Bluetooth verbinding kunnen maken. Meestal kun je nog veel meer bedienen dan alleen een foto maken. Je hebt bovendien vaak een liveview beeld ter beschikking.

Camera app


Een nadeel kan een onstabiele verbinding tussen camera en smartphone zijn. Dat ligt meestal aan de app van de fabrikant. Die werken namelijk niet allemaal even goed of gemakkelijk. Je kunt het natuurlijk altijd uitproberen om te zien of het voor je werkt.

Kies wat het makkelijkste voor je werkt



Ik gebruik voor mijn nachtfotografie altijd de zelfontspanner, behalve als het belangrijk is om de foto op het juist moment te maken. Dan gebruik ik altijd een draadontspanner. Je hebt er geen app voor nodig, geen batterij, en het werkt altijd.

Zo zorg ik dat mijn nachtfoto's geen onbedoelde bewegingsonscherpte krijgt. Welke methode gebruik jij het liefst?


De Nachtfotobijbel, met 101 tips voor noeste nachtfotografie


Deze tip maakt deel uit van het boek De Landschapsbijbel, waarin ik 101 tips geef voor noeste nachtfotografie. Het boek, vol prachtige foto's, geeft je alle informatie die je nodig hebt om je eigen fantastische avond- en nachtfoto's te gaan maken.

Nachtfotobijbel


Heb je de Nachtfotobijbel nog niet? Bestel deze dan via de bestelpagina en koop het het boek los, of in met aantrekkelijke korting in combinatie met een lidmaatschap voor Photofacts Academy.

Wist je dat ik ook een cursus nachtfotografie heb gemaakt? Bekijk deze op Photofacts Academy.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op donderdag 6 januari 2022 om 21:22  | reageer

    Kort vraagje: Wel beeldstabilisatie of niet?

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op vrijdag 7 januari 2022 om 09:38  | reageer

    @Martinphili: Niet.

  3. Alois
    Alois schreef op dinsdag 11 januari 2022 om 16:31  | reageer

    Ik lees niets over de spiegel (in een spiegelreflex) omhoog te klappen.
    Dat kan men toch ook doen voordat men de foto neemt, net om de trillingen daarvan te voorkomen.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 11 januari 2022 om 16:49  | reageer

    @Alois:
    Dit staat los van het gebruik van een draadontspanner of vergelijkbaar. Maar je hebt gelijk, dit kan voor een spiegelreflex een goede optie zijn. Hou er wel rekening mee dat je in dat geval twee keer op een ontspanknop (afstandsbediening/draadontspanner) moet drukken. De eerste voor de spiegel opklappen, de tweede om de foto te maken.

  5. ronald Maas
    ronald Maas schreef op woensdag 12 januari 2022 om 01:02  | reageer

    Wat te denken van de "deze oude methode" kartonnetje voor de lens houden, sluiter open, kartonnetje weg aantal sec wachten , kartonnetje weer voor de lens sluiter weer dicht Ook al trilt de camera hij registreert geen beeld dus.......

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Nachtfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord