100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Een witte winter: dat bied veel mogelijkheden!

donderdag 24 januari 2019, 11:07 door | 9.093x gelezen | 10 reacties

Er komt van mijn kant nog een volgende fototip aan, maar met de prachtige omstandigheden en mogelijkheden van de afgelopen weken heb ik mij vooral gefocust op het toepassen van de tips. Het leek me leuk eens een variatie aan foto's te laten zien die tonen hoeveel moois er mogelijk is. Ik hoop dat dit mensen inspireren kan en ik sta ook altijd open voor een stuk feedback of kritiek op mijn beelden, dus voel je vooral ook vrij om tips voor verbetering terug te koppelen!

De meest voor de hand liggende beelden met een dikke laag sneeuw zijn natuurlijk landschapjes. En wanneer je perfecte weersomstandigheden hebt is er niet veel nodig voor een prachtig, sfeervol plaatje. Ik had een beeld in mijn hoofd met een wit sneeuwdek, een laag grondmist erboven in de ochtend waar een subtiel roze-geel zonnetje alles zachte pasteltinten geeft. Onder die omstandigheden is een silhouet van een boom aan de rand van een weiland genoeg. Helaas heb ik op een aantal tripjes voor werktijd niet die ideale omstandigheden gehad.

Wanneer het weer dan niet helemaal meewerkt ga ik op zoek naar iets waarin het witte dek goed uitkomt. Een weids landschap dat ook nog wat interessante details heeft. Zoals velen heb ik gekozen om eens wat fotos te maken op het Kootwijkerzand. In een poging er iets origineels van te maken was ik ruim voor zonsopkomst een flink eind het gebied in gelopen op zoek naar een plek waar nog geen voetstappen stonden. De maan maakt het plaatje voor mij af.

Kootwijkerzand in de sneeuw, voor zonsopkomst


Een andere optie in een witte wereld is ervoor kiezen om dit echt te gebruiken om een minimalistisch beeld te maken. Veelal heb je een grauwe, kleurloze lucht als er sneeuw in de lucht zit. Wanneer je er dan voor kiest om zowel de witte lucht als het witte land in beeld te brengen heb je alleen nog een grafisch onderdeel nodig die als onderwerp in je foto dient. Ook dit soort foto's zijn goed te maken op het kootwijkerzand.

Kootwijkerzand in de sneeuw, een grafisch beeld


Maar naast landschapjes is sneeuw een prachtig detail in een vogelfoto. Bij een vogelportret zijn grote, vallende sneeuwblokken een echte sfeermaker. Een andere interessante optie is het zoeken naar een stel witte zwanen in een witte wereld. Ik heb dan ook meerdere trips gemaakt in de hoop zwanen tegen het lijf te lopen. Als er dan twee net achter elkaar zitten kun je dat mooi gebruiken voor scherp met een onscherpe achtergrond. Zonder de tweede zwaan was dit prullenbakwerk.

Witte zwanen in een witte wereld


En alsof landschappen en vogels niet genoeg zijn is er ook een goede kans om detailopnames te maken. IJspegels zijn een geliefd en fotogeniek onderwerp, sneeuwkristallen ook. Een combinatie van die twee, waarbij de zon er doorheen schijnt maakt het voor mij dan weer af.

Detailopname van sneew en ijs


Helaas is het niet echt mogelijk om allerlei andere favorieten van mij hier te laten zien, maar de mogelijkheden zijn eindeloos! Dus geniet nog even van de witte wereld zolang het kan, voor je het weet is het over!!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 24 januari 2019.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 12 januari 2010, 19:20.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

10 reacties

  1. Brian dSLR.nl
    Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 21:13  | reageer

    Heerlijk he, die witte winter. Ik geniet er ook met volle teugen van.
    Afgelopen zondag was ik mee op een tocht van ijsbrekers door het ijsselmeer en daar heb ik ook een leuke fotoserie van gemaakt.

    Let nog maar even niet op de rest van de site, daar ben ik nog mee bezig vrolijk

  2. Theo
    Profiel Theo schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 21:55  | reageer

    Heel Mooi Johannes, ik geniet er ook van je moest alleen wat meer tijd hebben.
    Brian, de foto's op je site vind ik wat klein.

  3. Brian dSLR.nl
    Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 22:18  | reageer

    @Theo, Ja goed he vrolijk

    Ze worden groter als je er op klikt, maar nooit groter dan 600px omdat ik ze niet bij anderen wil tegenkomen en al helemaal niet wil watermerken.

    Op die manier weet ik zeker dat er voor de grotere foto's betaald wordt.

  4. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 22:39  | reageer

    Je verwoord op een heldere en instructieve manier een aantal mogelijkheden om een geslaagd winters plaatje te schieten. Zoals je zelf aangeeft, jammer dat de bomenpartij in foto 1 niet wat proportioneler is. Hier in Beijing is het al niet anders dan Nederland: Een dik pak sneeuw en 15 graden vorst. Het is de strengste winter in 40 jaar. Ik ben bepaald geen sneeuwliefhebber dus zit ik lekker binnen te Photoshoppen en blogs te schrijven (nachtfotografie deel 2).

  5. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 13 januari 2010 om 08:29  | reageer

    @Tonv: Geen fotograferen van jouw kant dus? Nou ja, ieder zo zijn keuzes he.
    Wel bijzonder dat we echt een mooie witte winter hebben nu... die worden toch steeds zeldzamer.
    @Brian: zijn ze in het donker genomen? Ze lijken veelal wat bewogen bij het ijs en vrij donker.
    @Theo: tijd is altijd de sleutel tot goede fotografie he.. als je geen tijd hebt en niet veel op pad bent word het lastig om mooie foto's te maken.

  6. Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) schreef op woensdag 13 januari 2010 om 16:25  | reageer

    @johannes Klapwijk | De eerste uit de serie zijn inderdaad in het donker genomen bij 1/8 seconde, ISO 6400 f/2.8 Helaas had ik niet meer licht vrolijk
    Maar verderop in de serie is allemaal 1/500 f/8 bij ISO 400 of soortgelijke waarden. (A stand 2/3 stop overbelicht ivm het aanwezig zijn van veel witte vlakken)

  7. Charles
    Profiel Charles schreef op donderdag 14 januari 2010 om 17:10  | reageer

    Foto 2 en 4 zijn het aardigst. Die zwanen schijnen de vrieskou niet te deren. Beetje jammer want als ze in de benen waren gekomen om warm te blijven had je ze wellicht los van elkaar kunnen schieten knipoog
    Als ik uit mijn raam kijk dan heb ik in deze bare tijden uitzicht op een
    60-tal watervogels die zich noodgedwongen teruggetrokken hebben op een kleine plas water die nog niet bevroren is. Soms vechten twee dieren een gevecht op leven en dood uit en maken de andere dieren maar wat ruimte door op het ijs te kruipen. Hun pootjes vriezen er niet aan vast doordat er bloed doorheen stroomt, weet ik inmiddels.

  8. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 19 januari 2010 om 11:00  | reageer

    Hoi Johannes, wat doe jij met je witbalans? De eerste foto is blauw (wel passend bij de sfeer overigens), de zwanen hebben een magentazweem.
    Foto 2 vind ik het meest geslaagd. Jammer dat bij foto 3 de snavel van de voorste zwaan aan de achterste zwaan vast zit, een stapje naar rechts had dit opgelost. Herkansing?

  9. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 19 januari 2010 om 16:18  | reageer

    Hey liesbeth,

    Aangezien foto 1 voor zonsopkomst was is het logisch dat hij blauwig word knipoog
    Bij foto 3 zat de voorste zwaan constant met de kop in de veren, dus ik kon lastig inschatten hoe hij precies zijn net zou houden als hij omhoog komt.

    Je hebt qua zwanen gelijk met je opmerking, maar ik was al blij dat hij even zijn kop liet zien.

  10. Mike
    Profiel Mike schreef op donderdag 21 januari 2010 om 19:14  | reageer

    Bij foto 1 is de maan inderdaad erg mooi. Wat mij betreft mag de foto wel wat meer contract hebben. Of heb je daar bewust voor gekozen? Het kan ook de witbalans zijn zoals Liesbeth aangeeft.

    Foto 3 vind ik het mooist! Ik snap de opmerking van Liesbeth ook van de zwanen, maar tegelijkertijd begrijp ik dat je dat soort zaken ter plaatse veel moeilijker in de hand hebt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord