100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Fotograferen met een vintage (Helios) lensje

zaterdag 6 maart 2021, 14:41 door | 5.141x gelezen | 4 reacties

Dat het voorjaar al in februari begint is als een extra vitaminepil na een lange winter. De sneeuwklokjes hebben amper de tijd gehad om zich door de sneeuw een weg omhoog te werken of ze worden alweer verdrongen door de krokusjes.

Leuk al die paarse en gele bloempjes in de tuin, in het park en op de grasvelden. Van zo'n een fleurig zicht kun je niet anders dan vrolijk worden.

Een leuke aanleiding om het met de fotocamera wat lager op te zoeken.

Krokusjes vragen eigenlijk om licht en vrolijk gefotografeerd te worden. Voor high-key fotografie zijn ze uitermate geschikt.

Het beste resultaat krijg je wanneer de bloemen in de schaduw staan en de zon op de achtergrond schijnt. De bloemen belicht je dan 1 a 2 stops over zonder dat de achtergrond wit uitgebeten wordt.

Hyacinth bosje


Handig is om uit de hand te fotograferen, desnoods de ISO een beetje hoger zetten. Wanneer je de ISO op 200 of 400 instelt tezamen met een groter diafragma opening kun je bij licht weer goed uit de hand fotograferen.

Zo heb je alle vrijheid om door je zoeker op zoek te gaan naar een mooie lichtinval.

Hyacinth


Erg leuk zijn bijvoorbeeld de bokeh bolletjes in de achtergrond. Dit voorziet het beeld van een feestelijke en dromerige sfeer.

Ook leuk is om je lens vlak tegen de krokusjes te houden zodat je op de voorgrond een vertekening krijgt of een kleurwaas. Zo kun je interessante doorkijkjes creeren. Maar minimalistisch zijn ze ook prachtig!

Afhankelijk van je smaak zet je of alles scherp op de foto, of speel je met de scherpte diepte en lichtinval. Het is zoeken naar beelden die je aanspreken en die ergens tussen registratie en abstract in zitten.

Vaak werkt het ook het beste om in die volgorde te fotograferen. Naarmate je je langer op een onderwerp concentreert kun je variëren in standpunten.

Hyacinth


Ik gebruik eigenlijk nooit (meer) een statief voor deze speelse vorm. Ik vind het leuk om de camera tussen de bloemen te houden en op zoek te gaan naar een beeld dat mij aanspreekt.

Voor deze keer heb ik gekozen om met een oud russisch lensje te fotograferen, de Helios 44. Deze zijn tweedehands te koop en kun je voor een leuk prijsje op de kop tikken.

De bediening is volledig manueel. Er is geen automatische scherpstelling en ook het diafragma stel je met de hand in. De camera geeft wel de juiste belichting weer, dus dat is mooi meegenomen.

Wanneer je gewend bent om volautomatisch te fotograferen, dan is dit even wennen. Echter, op deze manier ga je weer terug naar de (analoge) basis. Met dat verschil dat je beelden digitaal opgeslagen worden.

Hyacinth


De Helios 44 staat bekend om zijn zachte dromerige beelden. Vooral de bokeh is zeer geliefd. Deze verkrijg je door te zorgen dat er in je achtergrond gefilterd licht valt. Bijvoorbeeld (zon)licht dat tussen struiken of het bladerdek van de bomen valt.

In deze tijd van het jaar zoek je onderwerp dan het best in de buurt van een struik of zoiets. Hier is de foto juist sterk onderbelicht en geeft de zon een romantisch randje.

Houd je camera op een zo laag mogelijk standpunt en richt de lens iets omhoog. Het is dan even zoeken om de bolletjes in je zoeker of op je schermpje te toveren. Het geheel tot een mooi beeld smeden is dan de uitdaging.

Een bezigheid die ik zelf erg leuk vind om te doen. Iedere beweging van de camera zorgt voor een ander beeld. Heerlijk om op deze manier je creativiteit alle ruimte te geven. En als de foto's dan ook nog gelukt zijn kun je je plezier niet op.

De Helios is een Russische lens waarvoor je wel een adapter nodig hebt om deze geschikt te maken voor je camera. De aansluiting van deze oude lensjes is vaak M42. Dus een een M42 naar bijvoorbeeld een Canon-vatting.

Het is een 58mm lens! Voor macro en close-up maak je het beste gebruik van tussenringen. Ofwel die op je camera passen of tussenringen met M42 aansluiting (plm 10 euro).

Wanneer je meer technische achtergrond wilt, is dit artikel op Tweakers heel verhelderend omdat het de symbolen op de voorkant van de lensjes verklaart. Zo weet je precies waar je naar op zoek wilt gaan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

4 reacties

  1. Anneke van Prooijen
    Anneke van Prooijen schreef op dinsdag 9 maart 2021 om 10:47  | reageer

    Leuk, inspirerend stukje Laura!

  2. Jolanda Bosselaar
    Jolanda Bosselaar schreef op dinsdag 9 maart 2021 om 14:33  | reageer

    Hoi Laura, heel goed omschreven. Je leest jou passie voor fotografie er in terug!

  3. Dianne
    Dianne schreef op dinsdag 9 maart 2021 om 19:21  | reageer

    Wat weer een heerlijke foto's en inspirerend, zeker uitdagend verhaal over de Helios. We gaan weer aan de slag met de aankomende bloemetjes en insecten. Benieuwd wat jouw onuitputtelijke creativiteit weer brengt en fotografen uitdaagt met de verschillende lenzen te experimenteren maar zeker zo belangrijk het genietgevoel te beleven tijdens het fotograferen. Fijn dat je dit ook wilt delen!

  4. Laura van der Burgt
    Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 10 maart 2021 om 11:51  | reageer

    @ Anneke
    @ Jolanda
    @ Dianne

    Altijd leuk en motiverend om reakties te krijgen bedreven en gedreven fotografen vrolijk Harstikke bedankt!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord