Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Harry Kiewiet

IJsvogel houdt niet van ijs!

woensdag 13 februari 2019, 10:30 door | 3.074x gelezen | 0 reacties

De ijsvogel doet zijn Nederlandse naam geen eer aan. Bij dichtgevroren water kan hij geen vis vangen! De Engelsen hebben hem een mooiere en meer toepasselijke naam gegeven; Kingfisher, wat letterlijk koningsvisser betekent.

De manier waarop hij zijn visjes vangt is ook werkelijk prachtig om te zien, hij doet zijn Engelse naam dan ook zeker eer aan.

Harry kiewiet ijsvogel artikel2


Over de oorsprong van de Nederlandse naam van de ijsvogel bestaan verschillende theorieŽn. Zo wordt wel beweerd dat de ijsvogel zijn naam kreeg omdat hij in de winter vaak gezien werd bij een wak in het ijs, om daar een visje te kunnen vangen als het overige water dichtgevroren was.

Een langdurige kou of vorstperiode waar bijna alles dichtgevroren is kan echter funest zijn voor de ijsvogel. Hij leeft voornamelijk van vis en bij vorst is het dus niet mogelijk om vis te vangen.

Zo zal zijn weerstand verminderen en zal hij uiteindelijk verhongeren. In het eerste kwartaal van 2018 zijn landelijk meer dan 50 procent van de ijsvogels door de ijzige kou omgekomen, ondanks dat er redelijk wat open water was. Helaas heeft meer dan de helft van de populatie het niet kunnen redden.

In de winter kunnen je regelmatig ijsvogels spotten bij sluizen, gemalen en bruggetjes, omdat daar de kans op open water daar het grootst is.

Bovenstaande foto is genomen op 19 januari 2019. De ijsvogel zit op op een tak waar sneeuw en ijs nog op de tak aanwezig zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Harry Kiewiet

Over de auteur

Harry is een selfmade vogelfotograaf. Hij is coŲrdinator van de ijsvogelwerkgroep en vrijwilliger in de weidevogelwerkgroep van natuur- en milieuvereniging 'Het Stroomdal' in Drenthe. Hij wil graag in zijn artikelen met tips & tricks laten zien hoe zijn foto's tot stand zijn gekomen.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord