Laag, lager, laagst - het juiste standpunt zoeken
zaterdag 17 oktober 2020, 20:40 door Erik Nevels | 3.166x gelezen | 4 reactiesIn tutorials en lezingen van diverse fotografen heb ik het vaak voorbij zien en horen komen. Het belang van je standpunt.
Een metertje naar links of juist twee naar rechts. Een stap naar voren of 4 stappen terug. Het kan een wereld van verschil maken en is dus zeker de moeite waard om de tijd voor te nemen.
Dan is er bovendien nog de mogelijkheid om in hoogte (of laagte) te variëren. Klim ik op een ladder en kijk ik als een vogel neer op m'n onderwerp. Doe ik geen moeite en blijf ik gewoon staan.
Of ga ik door de knieën en kies ik dus een laag perspectief.
Over die laatste keuze gaat dit blog.
De Doort
Deze week is de keuze voor een natuurgebied in onze regio snel gemaakt. We (mijn fotografie-maatje en ik) gaan naar een van onze favoriete gebieden, de Doort.
Ten zuiden van het midden-Limburgse Echt ligt dit bijzondere natuurgebied. Loofbos en weilanden wisselen elkaar af. Samen met twee beken, diverse plassen en poelen is het een goed thuis voor een gevarieerde flora en fauna.
Boomkikker
Misschien is het gebied wel het meest bekend om z'n boomkikkers. Dit fraaie groene kikkertje voelt zich hier goed thuis. In het gebied leeft een van de grootste populaties van Nederland.
We hebben het afgelopen jaar meerdere malen de boomkikker in de Doort gefotografeerd. Bij warm weer en zon heb je de meeste kans het diertje op de braamstruiken aan te treffen.
Hoe ga ik te werk
Er eentje vinden is al een kunst op zich. Haast je niet en tuur geduldig. Naarmate je het vaker doet lukt het beter.
De boomkikker is bepaald niet schuw. Als je voorzichtig te werk gaat en voorkomt dat het blad, de tak of de struik waar hij op zit, beweegt, kun je aardig dichtbij komen met je camera. Macro opnamen zijn dan mogelijk maar gemakkelijk is dat niet.
De 'waardstruik' (de braam) staat regelmatig in de weg. Met statief werken is meestal niet mogelijk. De poten tussen de stuiken plaatsen zorgt al voor beweging en dat gebeurt ook wanneer je een voet in de struik zet. Je moet dus voor macro-opnamen geluk hebben dat de kikker dichtbij zit.
Standpunt
Fotograferen op gelijke hoogte met de kikker geeft fraaie beelden. Zijn oog (ogen) zijn dan goed zichtbaar evenals zijn mooi getekende lijf en als je geluk hebt zijn schattige pootjes.
Dat betekent wel dat je vaak in een ongemakkelijke houding staat te fotograferen. Voorover hellen, bukken, door de knieën. Een mooie foto eist zo zijn inspanningen.
Verdwaald
We lopen voorzichtig door een weiland met veel uitgebloeide planten op zoek naar paddenstoelen en wie weet nog een leuke vlinder of ander insect.
Met een temperatuur van 15 graden en geen zon verwachten we geen boomkikkers te ontmoeten vandaag.
Nou ja, kikkers genoeg maar geen groene tot mijn maatje verbaasd stil blijft staan. Een boomkikker kruipt voor ons op een uitgebloeide lupine. Vast verdwaald, geen braamstruik in de buurt!
Zonder enige last van de dwarse braamstruiken gaan we met het beestje aan de slag. Hij laat zich goed benaderen al wisselt ie regelmatig van positie.
Laag
Omdat het kikkertje laag bij de grond zit ga ik op de knieën en buk ik diep voorover. Zo kan ik nog door te zoeker te werk gaan en kan ik nagenoeg van opzij fotograferen.
Voorzichtig ga ik te werk en waak ik voor een voldoende snelle sluitertijd. Het diafragma zet ik op f/8 omdat ik zeker meer scherp wil dan alleen het oog. De hierdoor hoge ISO neem ik op de koop toe.
Lager
Ik besef dat ik dit soort foto's al meer heb gemaakt en ga op zoek naar 'anders'. Een lager standpunt kan nu vrij gemakkelijk nu de braamtakken niet in de weg zitten.
Op de grond liggend krijg ik de kikker perfect in beeld. Bovendien is hij fraai gaan zitten op een blad en kijkt me recht aan. We zitten (nou ja, ik lig dan) zogezegd oog in oog.
Nog even erop letten dat de zaadknop op de achtergrond goed in beeld zit en 'klik'.
Laagst
Omdat het beestje een stukje boven de grond zit is een nog lager standpunt mogelijk. Wel maak ik nu gebruik van het klapschermpje van mijn camera.
Lastiger met scherpstellen maar oefening en meerdere klikken baren kunst. Door het tegenlicht van de lucht wordt de kikker donker en plus ik mijn belichting met 2 stops op. High Key zoals dat zo mooi heet.
Grappig eigenlijk, de kikker kijkt naar mijn camera vanuit vogelperspectief en ik via mijn scherm naar hem vanuit kikkerperspectief.
Wereld van verschil
Je ziet hoe verschillend de drie resultaten zijn door variatie in standpunt. Oordeel zelf, wat spreekt je aan.
Of nog beter… maak er een gewoonte van je standpunt te variëren tot je (het meest) tevreden bent over wat je ziet in de zoeker of op je scherm. Het is de moeite waard!
Meer weten over natuurfotografie?
En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.
In deze cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.
Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Over de auteur
Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website
4 reacties
-
Laura van der Burgt schreef op zondag 18 oktober 2020 om 13:51 | reageer
De laatste foto is echt een plaatje, mooi dat high key effect en standpunt kikkerperspectief. Ik vind het zelf een van de meest aandoenlijke beestjes die we in Nederland hebben. Helaas zien en horen we ze veel te weinig. Fijn dat je een gebied hebt waar je ze kunt spotten.
-
Erik schreef op zondag 18 oktober 2020 om 21:55 | reageer
@Laura
Hallo Laura, bedankt voor je enthousiaste reactie. Het zijn inderdaad aandoenlijke beestjes. -
Gemma schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 16:53 | reageer
Wat een model die boomkikker.
Prachtig op drie manieren in beeld gebracht! -
Erik schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 21:19 | reageer
@Gemma
Bedankt voor je leuke reactie Gemma!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kies niet altijd het laagste standpunt voor je landschapsfoto
door Nando Harmsen
-
Hou je camera eens in een andere positie
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Verander je standpunt
door Michiel Heijmans
-
Landschapsfotografie tip: Kies het juiste perspectief
door Nando Harmsen
-
Rust in de foto door een laag standpunt
door Nando Harmsen
-
Kies altijd het juiste standpunt voor je foto - less is more
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.