Hou je camera eens in een andere positie
maandag 5 augustus 2024, 20:10 door Nando Harmsen | 2.414x gelezen | 18 reactiesWe zijn vaak heel gevoelig voor een correcte positie van de camera. Het moet perfect recht zijn, en alles moet kloppen. Anders doet het de werkelijk geweld aan en dat mag niet. Die laatste opmerking dat het niet mag moet je eens los laten en bekijk de wereld eens vanuit een andere hoek.
Is een horizon scheef, dan is het niet goed. Bij water in beeld loopt de zee leeg, wordt er dan gezegd. Veel fotografen zijn er zo alert op dat de rest van de foto bijna vergeten wordt. En ja, een horizon hoort horizontaal te zijn, meestal.
Scheve foto's komen voor. In mijn bescheiden mening is de reden vaak een absurde reden: de foto wordt er dynamisch door. Ik doe het ook wel eens, en ben dan bijna altijd geneigd om de foto toch weer recht te zetten, meestal.
Toch is het heel interessant om eens af te wijken van recht en horizontaal. Soms kan dat in het veld, als je aan het fotograferen bent. Vaker kan dat in de nabewerking. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het resultaat kan een vervreemdend effect geven. Het trekt aandacht, en daar gaat het bij beelden om.
Een foto 90 graden kantelen kan een bijzonder beeld opleveren. Uiteraard moet het onderwerp zich er wel voor lenen. Ik wil dit nog wel eens doen met spiegelingen en het resultaat geeft een foto waar langer naar gekeken wordt.
Soms werkt het goed om de foto maar liefst 180 graden te draaien. Zeker met reflecties kan dit heel leuke effecten opleveren die de foto boeiend maken. Als kijker ga je wat langer kijken om te ontdekken waar je naar kijkt.
Combineer dit soort bijzondere standpunten of perspectieven met andere fotografie technieken zoals ICM (intentional camera movement) of meervoudige belichtingen. Het geeft een bijzonder kijk op de wereld waarbij de positie van je camera een onderdeel wordt van het maken van een boeiend beeld.
Wat vind jij van deze manier van foto's presenteren? Overweeg je dit ook wel eens, of moet het gewoon recht zijn zoals het is? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
18 reacties
-
Viviane schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 13:29 | reageer
Dag Nando, ik neig meer tot het ‘voorkeur recht’-team. Al vind ik in uw artikel, vooral foto’s 2 en 3 wel heel bijzonder en interessant om naar te kijken. De tweede foto had ik snel door hoe de foto gemaakt werd. ( ik zie persoonlijk…een totempaal met daarachter een krab/spin 🙈 In foto 3 zag ik wel de reflectie maar het ‘ondersteboven presenteren’ had ik niet door. Mooi artikel maar ik hou het vooral bij recht denk ik
-
Ank schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 14:56 | reageer
Dag Nando, ik vind dingen die de hersencelletjes eens anders aan het werk zetten altijd erg interessant, zoals bij jouw voorbeelden. Zolang het voor mijn gevoel qua compositie maar in orde is en blijft.
-
-
R.Engels schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 15:13 | reageer
Ik pas het regelmatig toe , vooral meervoudige belichting.
-
Ria schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 15:32 | reageer
Dag Nando, het is juist heel creatief om de vaste regels los te laten. Het levert dan immers die bijzondere foto op!! 👍
-
Marcel Govaerts schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 16:13 | reageer
Goede middag,
voor wat mij betreft, neigt dit eerder naar abstract fotografie, waarvan ik ook liefhebber ben -
Toon Rekkers schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 16:24 | reageer
Vooral lekker schots en scheef fotograferen en zo nu en dan ook je camera bewegen. Of maak een stel scheve foto's voor een panorama op het strand of in de bergen. Kortom probeer het lekker uit en vaak met verassende resultaten.
-
-
Wilma Duijghuisen schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 16:55 | reageer
Hallo. Leuk dit artikel. Ik maakte altijd vaak schuine foto's ook met mensen of van bijvoorbeeld een oude deur. Ik houd daarvan. Maar tijdens de fotovakschool werd dat niet echt gewaardeerd, heel erg vervelend. Je word toch een bep hoekje in ge stuurde. Ben er ook mee gestopt.
-
-
Gemma Toussaint schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 17:31 | reageer
Dag Nando
Vooral de laatste vind ik er interessanter door worden. Met de dubbele belichting ga ik toch maar eens aan de slag.
Met spiegelingen wil ik het ook nog wel eens proberen. Een enkele keer geeft dat een goed resultaat. -
-
Tineke schreef op dinsdag 6 augustus 2024 om 22:12 | reageer
Heel verrassend en creatief. Met architectuurfotografie pas ik het truukje wel eens toe (0- graden draaien) maar ik zie dat de natuur veel mogelijkheden biedt voor bijzondere foto's. Bedankt!
-
Engelen Willy schreef op woensdag 7 augustus 2024 om 09:37 | reageer
Ik vind dit een fijn & leerrijk artikel , Nando !!!Ik fotografeer wel eens reflecties .... maar ze 90 gr draaien heb Ik nog NIET gedaan .... bedankt voor de fijne " TIP " , Aan " dubbele belichting ... moet Ik nog leren doen !!! Welk is de beste manier om te doen in photoshop , Nando ? Groetjes Willy.
-
Nando schreef op zondag 11 augustus 2024 om 14:54 | reageer
Het leukste van meervoudige belichtingen is het toepassen in de camera. Voorwaarde is, dat je camera de optie moet ondersteunen. Zo niet, dan moet je het in een fotobewerkingsprogramma doen. Dat kan met lagen en maskers, en overvloeimodus. Ik doe dit nooit in Photoshop, maar het is een kwestie van uitproberen met de overvloeimodus.
-
Emmy Clausen schreef op woensdag 7 augustus 2024 om 12:01 | reageer
Zeer interessant. Vooral 2,3 en 4 spreekt mij aan. Foto 4 kan je die alleen met een speciale camera maken of kan je dat ook met bewerking doen op je computer?
-
-
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Cursus Compositie en Beeldtaal
door Elja Trum
-
Rekening houden met compositie als er geen tijd voor is
door Nando Harmsen
-
Portretfotografie tip: Geef positieve aanwijzingen
door Elja Trum
-
Let op lijnen. Laat ze de juiste richting in gaan.
door Nando Harmsen
-
Straatfotografie tip: Fotografeer vanuit vogelperspectief
door Michiel Heijmans
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.