100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Rust in de foto door een laag standpunt

maandag 13 februari 2023, 15:51 door | 3.943x gelezen | 6 reacties

Wanneer het land plat is zie je snel storende elementen in de achtergrond. Alles zit immers in dezelfde kijkrichting. Hierdoor wordt het lastig om beeldelementen te isoleren. Gelukkig is er soms een goede oplossing: een laag standpunt.

Een groot deel van Nederland en België is vlak. Er zijn hier en daar wel wat heuvels, maar erg schokkend is dat niet. Dit betekent dat veel in ons landschap in nagenoeg dezelfde kijklijn ligt.

Doordat alles op dezelfde kijklijn ligt, wordt het lastig om beeldelementen in je foto te isoleren. Er zit al snel iets achter wat storend kan werken. Een goede oplossing is een hoger standpunt zoeken. Dat hoeft niet eens veel te zijn.

Nando landschap laag standpunt kiezen 2

Een wat hoger standpunt laat wel de diepte zien, maar het wordt zo chaotisch op deze manier.

Het resultaat is een scheiding tussen voorgrond (laag in het beeldvlak) en achtergrond (hoog in het beeldvlak). Toch werkt dit niet altijd. In dat geval kan het lonen om echt laag te gaan.

Noem het een kikkerperspectief, of misschien het perspectief van een mier. Leg je camera op de grond, zo laag mogelijk. In dat geval zal zelfs het laagste hoopje zand of pol gras hoog boven je uitsteken.

Nando landschap laag standpunt kiezen 3

Met de camera op de grond (sneeuw) isoleer ik de boom volledig uit de omgeving. Nu is er niet langer een storende achtergrond.

Hierdoor wordt het mogelijk om je onderwerp helemaal los te laten komen van de achtergrond. Onder voorwaarde dat er voldoende ruimte is tussen voor- en achtergrond. Het werkt natuurlijk minder goed als alles dicht op elkaar gepakt zit.

Nando landschap laag standpunt kiezen 4

Je ziet wat storende elementen in beeld, maar omdat er wat glooiing is, worden sommige dingen al verborgen. Dus, de fotobom moet weg, en de rest verbergen we door een laag standpunt.

Deze techniek werkt alleen als het land redelijk vlak is, of licht golvend. Hoe groter het hoogteverschil wordt, hoe minder dit los laten komen van de achtergrond op deze manier werkt. In dat geval moeten andere technieken gebruikt worden.

Nando landschap laag standpunt kiezen

Het resultaat van het lage standpunt, met de camera op de sneeuw, in combinatie met een iets ander standpunt. Er is zo geen Photoshop nodig om de boom eenzaam en alleen in beeld te hebben.

Hoewel een laag standpunt zeker niet altijd de juiste keuze is, kan het in de juiste situatie een prachtige manier zijn om je onderwerp helemaal los te laten komen van de achtergrond.


Cursus Compositie in landschapsfotografie


Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.


Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel geschreven heeft.

» Cursus Compositie in Landschapsfotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

6 reacties

  1. Tineke
    Tineke schreef op dinsdag 14 februari 2023 om 10:52  | reageer

    In het tweede voorbeeld gaat het niet om dezelfde boom tenzij de boom heftig bewerkt is of vanuit een heel ander standpunt is gefotografeerd. Dus dit voorbeeld is een beetje vreemd.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 14 februari 2023 om 10:58  | reageer

    Het is exact dezelfde boom, Tineke. Maar zoals je al suggereert met een iets ander standpunt. De foto vanuit hetzelfde standpunt was een foto met Pep Ventosa technieken, dus heb ik deze gekozen die gewoon een enkelvoudige opname is.
    Voor de duidelijkheid staat er nu bij vermeld dat het ook vanuit een ander standpunt is.
    Dank je voor je kritische noot. Dat houdt me scherp vrolijk

  3. Peter van Dinther
    Peter van Dinther schreef op dinsdag 14 februari 2023 om 11:37  | reageer

    Interessant Pep Ventosa, maar dan moet je wel een camera hebben waar dat mee kan. Met mijn Sony a7r5 heb ik dat nog niet ontdekt.

  4. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 14 februari 2023 om 12:16  | reageer

    Klopt, bij Sony ontbreekt dit soort leuke mogelijkheden nog steeds. Maar je kunt het ook in Photoshop doen. Het is echter minder leuk om dat zo achteraf te doen.

  5. Anton den Dunnen
    Anton den Dunnen schreef op dinsdag 14 februari 2023 om 12:34  | reageer

    even googelen op Pep Ventosa

  6. Stefanie
    Stefanie schreef op dinsdag 14 februari 2023 om 13:16  | reageer

    Gaat duidelijk wel over dezelfde boom alleen met laag standpunt en iets meer gecentreerd, ik vind je reactie daarom juist een beetje vreemd

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord