Elja Trum

Lichtgevende paddenstoelen fotograferen

donderdag 31 oktober 2019, 14:28 door | 3,168x gelezen | 2 reacties

Afgelopen zondag heb ik met de fotoclub paddenstoelen gefotografeerd op de Posbank. Nu kwam ik daar een hele bijzondere paddenstoel tegen; eentje waar je kabouters blijkbaar het licht waren vergeten uit te doen.

Lichtgevende paddo

f/14, 0.6s, 100 ISO @ 100mm

De paddenstoel zo in het bos was natuurlijk ook al mooi, maar mij leek het wel leuk om er licht aan toe te voegen.

Nu was ik midden op de dag aan het fotograferen, maar bij f/14 en op 100 ISO is het eenvoudig om het omgevingslicht wat onder te belichten. Daardoor krijgt de foto een beetje een begin-van-avond gevoel.

Paddo onderbelicht


Ik had mijn camera op mijn statief staan (of eigenlijk er op zijn kop onder hangen; dan kun je lekker laag bij de grond). Dat maakt het erg eenvoudig om twee foto's te maken vanaf dezelfde positie en deze later in Photoshop samen te voegen.

In de tweede foto heb ik de paddenstoel van boven belicht met het lampje van mijn telefoon. Ik heb hier een oranje filter (CTO) voor het lampje gehouden om het licht wat warmer te maken.

Paddo iPhone ledverlichting


De twee foto's heb ik vervolgens in één Photoshop bestand (als twee lagen) geplaatst. Photoshop kan die zelf uitlijnen om kleine verschillen te corrigeren door beide lagen te selecteren en vervolgens Bewerken -> Lagen automatisch uitlijnen te kiezen.

Voeg vervolgens een laagmasker toe en schilder met een penseel de uitgelichte paddo terug in de andere foto. Omdat het hoedje behoorlijk overbelicht was heb ik daar met 20% dekking geschilderd.

Daarnaast heb ik in Lightroom nog wat basisaanpassingen gedaan; met meer contrast door de zwarten wat aan te zetten, wat extra levendigheid toe te voegen en een vignet toe te voegen.

Lichtgevende paddo

Eindresultaat: een lichtgevende paddenstoel


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. R Zwart
    R Zwart schreef op zaterdag 2 november 2019 om 11:42

    Heel mooi gedaan. Mooi plaatje geworden.

  2. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 5 november 2019 om 11:13

    Ik zou me genept voelen als ik niet beter wist. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.993 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.993 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.