100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Macrofotografie; oefening baart kunst!

donderdag 5 augustus 2010, 23:45 door | 9.900x gelezen | 12 reacties

Mijn vorige artikel over macrofotografie ging over mijn eerste ervaringen met deze vorm van fotografie en specifiek het gebruik van een macro objectief die ik daarvoor had aangeschaft. Hierin schreef ik al dat macrofotografie verslavend werkt. In dit artikel een vervolg op mijn eerste artikel. Zoals de titel al omschrijft: oefening baart kunst!

Ik heb de laatste tijd mijn macrolens eigenlijk standaard op mijn body zitten. Buiten dat deze Canon 100mm f/2.8 Macro mij erg goed bevalt en erg prettig is om mee te werken blijft het een enorme uitdaging om een mooie macrofoto te maken. Ongeacht welk onderwerp je ervoor gebruikt.

Het feit dat je in de meeste gevallen lekker in de buitenlucht loopt met een oase van rust om je heen maakt het voor mij extra aantrekkelijk. Lekker onthaasten uit de dagelijkse drukte en bezig zijn met het (proberen) te maken van mooie foto's.

Vandaag was het zonnetje redelijk aanwezig en heb ik weer een poging gedaan om wat macro's te schieten. Er was wel een redelijke wind aanwezig wat het er niet makkelijker op maakt, maar in de luwte was het prima te doen.

Mijn favorieten heb ik al: vlinders en libellen. Zoals waarschijnlijk vele andere macrofotografen dit onderwerp wel aanstaat. Zeker in deze tijd van het jaar is er genoeg te vinden van genoemde soorten. Ik moet zeggen dat ik –doordat ik met macrofotografie bezig ben– nu pas zie hoeveel verschillende soorten er eigenlijk zijn.

De vele soorten maken het nog best lastig om het gefotografeerde beestje een naampje te geven, en soms is het, als beginner, simpelweg niet voor elkaar te krijgen. Uiteraard is er op internet veel te vinden zoals op Vlindernet of Libellennet. Deze sites zijn prima als naslagwerk te gebruiken.

Er zijn ook nuttige boeken die je hiervoor kunt gebruiken. Een boek kun je handig meenemen gedurende een wandeling. Johannes Klapwijk gaf mij de volgende tips met betrekking tot naslagwerken. Voor libellen kan je het beste Libellen van Europa hebben. Hierin staan alle soorten uit Europe en Noord-Afrika. Deze gids is binnenkort ook op mijn boekenplank te vinden.

Vlinders is weer een verhaal apart omdat de naamgeving voor sommige soorten praktisch onmogelijk is. Er is wel een naslagwerk te krijgen, het beste is De Nieuwe Vlindergids. Met Vlindernet als bron heb ik de volgende vlinder kunnen vinden onder de heideblauwtjes. Ook van de heideblauwtjes zijn er echter weer verschillende kleurvariaties te vinden.

Heideblauwtje
f/9,5 - 1/30s


Bij het schieten van de volgende vlinder was in de veronderstelling een andere soort te pakken te hebben. Echter, het is volgens mij ook een heideblauwtje alleen dan in andere kleurstellingen. Ik weet niet of dit met mannelijkheid of vrouwelijkheid te maken heeft.

Heideblauwtje bruin

f/11 - 1/45s


Tijdens het zoeken naar nog meer andere vlinders kwam ik de volgende libelle tegen. Ik heb libellennet afgezocht, maar de naam moet ik jullie schuldig blijven. Volgens mij is het een libelle uit de rombout familie, maar ik kan er helemaal naast zitten. Wellicht kan eerder genoemde naslagwerk mij in toekomst helpen, voor nu doe ik graag een beroep op de experts.

Gele libelle
f/8.0 - 1/90s


Met toch weer een aantal soorten vastgelegd te hebben ben ik tevreden huiswaarts gekeerd. Ik begin nu ook te begrijpen hoe leuk het is als je een hele collectie vastgelegd hebt, en de zeldzame soorten daar graag aan toe wilt voegen en daar zelfs een dag voor vrij neemt!

Macrofotografie is echt heel leuk om te doen. Het is niet een 'ik heb weinig tijd, dat doe ik effe tussendoor' variant van fotografie, tijd en geduld zijn een sleutel tot succes!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

12 reacties

  1. kidogo
    Profiel  kidogo schreef op vrijdag 6 augustus 2010 om 08:09  | reageer

    Niels,

    Leuk stukje, en heel herkenbaar. En wat mij betreft ook mooie platen, wat enigszins afleid is dat de vleugeltip in foto 2 net verdwijnt achter een plantenblad op de voorgrond - maar ik voel al aan mijn theewater dat die precies op het moment van afdrukken ervoor wiebelde door de wind knipoog
    Toch zou ik het ook leuk vinden om eens van je te lezen wat de technische pitfalls zijn. Zo zie ik dat je redelijk lange sluitertijden gebruikt (naar mijn ervaring althans), zeker als het een beetje winderig is. Waarom, is dan mijn vraag. Niet om je af te kraken of voor het blok te zetten, absoluut niet, maar ik kijk gewoon heel graag in het hoofd van een andere fotograaf vrolijk

  2. fotopeter
    Profiel fotopeter schreef op vrijdag 6 augustus 2010 om 08:10  | reageer

    Hoi Niels, voor mij zien jou foto's er schitterend uit alleen ik begrijp niet dat veel fotografen die met macro beginnen altijd planten en insecten willen fotograferen.

    Jou resultaat mag er wezen,

    Succes,
    FotoPeter

  3. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 6 augustus 2010 om 09:05  | reageer

    @Fotopeter: ik ben benieuwd wat jouw keuze zou zijn?

    @Niels: je zit nog wat mis met je determinaties knipoog
    Heideblauwtjes hebben blauwe schubjes in de zwarte vlekken langs de vleugelrand. Dit zijn allebij icarus blauwtjes, de eerste is een mannetje, de tweede een vrouwtje.

    Je libel is een steenrode heidelibel vrouwtje.

    De tweede foto vind ik het beste, mooie diagonale lijnen. Wel jammer dat de andere plant nog net voor zijn vleugel zit.

  4. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 6 augustus 2010 om 09:07  | reageer

    Ohw, en wat betreft vlindergidsen: de nieuwe vlindergids is gebaseerd op tekeningen, dat heeft mijn voorkeur, maar als aanvulling zou een gids gebaseerd op foto's ook erg interessant zijn, de dagvlinders van europa is dan een goede aanvulling.

  5. merlin
    merlin schreef op vrijdag 6 augustus 2010 om 10:02  | reageer

    heb je ook nog wat tips & trucs over hoe die beestjes te vinden? Waar kan je ze het beste vinden, op welk moment van de dag, etc.
    Ervaring is dat het vaak nogal tegenvalt. Als je toevallig al een mooi beestje vind, gaat ie er snel vandoor en heb je niet zomaar een nieuwe gevonden.

  6. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 6 augustus 2010 om 16:27  | reageer

    Je boekt in een relatief korte tijd al prachtige macroresultaten Niels! Foto 2 vind ik de beste in de serie. Zoals je schrijft is het 'onthaastende' effect een mooie bijkomstigheid van dit soort fotografie. Als ik je foto's zie krijg ik ook weer zin om 't veld in te trekken! Maar ik ben nog even op straat bezig in China.

  7. Niels
    Profiel  Niels schreef op vrijdag 6 augustus 2010 om 17:44  | reageer

    @allen: bedankt voor jullie reacties!

    @Kim: Je slaat de spijker precies op zijn m.b.t. het "storende" blaadje in beeld. Met dat ik afdruk komt hij ervoor, en het maken van een nieuwe ging niet, de vlinder was alweer gevlogen. Ik vond hem toch de moeite om te gebruiken. vrolijk

    Bij macrofotografie heb je best een hoop valkuilen, al is degene die - bij mij - het meeste voorkomt onscherpte of geen scherpte over het hele bereik.
    Om deze te takkelen is voor mij het diafragma leidend, waarbij je - in geval van bijvoorbeeld de bovenstaande libelle - eigenlijk niet onder de f/8.0 moet gaan zitten omdat je dan waarschijnlijk geen scherpte over je gehele bereik hebt.

    Ik werk daarom met een voorgeprogrameerde stand op mijn camera. Deze staat grootlijnig op diafragmavoorkeuze, spotmeting, witbalans op automatisch (en die verstel ik terwijl ik bezig ben), meerdere opnames achter elkaar, middelste focuspunt en ISO op 100.

    De langere sluitertijden zijn dus oorzaak van het toch willen gebruiken van een kleiner diafragma, maar niet gelijk mijn ISO flink omhoog te hoeven schroeven. De ISO verdraai ik wel, maar dan ga ik maximaal tot ISO 160. (deze geeft in bepaalde regionen zelfs minder ruis dan ISO 100, zie hier.
    Het is dus steeds controleren of er bewegingsonscherpte is (bij de langere sluitertijden), al leert de ervaring dat je er altijd een aantal geslaagde foto's tussen hebt zitten.

    Tevens gebruik ik een heel duur reflectieschermpje om in sommige gevallen wat extra licht erbij te snoepen: een cd hoesje netjes ingepakt in aluminimumfolie. Simpel maar doeltreffend!

    @fotopeter: ik ben ook benieuwd naar jouw macrokeuzes of voorkeuren zijn.

    @Johannes: Je hebt baas boven baas.. vrolijk Zoals ik al zei is de naamgeving nog een lastig punt waar ik tegenaan loop. Dankzij jou kan ik de beestjes de namen geven die ze horen te krijgen. Nogmaals dank!

    @Merlin: De tips en truuks zijn op het internet ruim aanwezig. Ik zal je er een paar geven: Vlinders kom je vaak tegen waar bloeiende bloemen staan. Bovenstaande foto's heb ik genomen langs de kant van een dijk waar van alles bloeit. De libellen kwam ik hier ook tegen, deze zijn ook vaak in de buurt van slootjes, riviertjes of plassen te vinden. (over het algemeen..)
    Ga je s'morgens vroeg dan zit de dauw nog op de vleugels en zijn ze wat minder bewegelijk, op de dag met een lekker zonnetje wordt je geduld nog meer op de proef gesteld. Zoals ik als schreef, een flinke dosis geduld heb je nodig, anders kom je met weinig thuis. Wel gaan bijvoorbeeld libellen vaak weer op dezelfde plek terug zitten, dus daarmee kan je je voordeel doen als hij even een blokje om vliegt.

    @Ton: Bedankt voor je compliment. T'is dat je niet om de hoel woont, anders ging ik met je mee het veld in. vrolijk Ik ben beniewd naar je vervolg van je serie!

  8. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 6 augustus 2010 om 19:15  | reageer

    Niels, de sprong van paarden naar vlinders en libellen is gemaakt. Je hebt wel gelijk moeilijke onderwerpen gekozen. Maar je zit op de goede weg en dat geeft moed om verder te gaan, neem ik aan.

    En die namen: dan ben je nog maar bij de Nederlandse. Johannes kent vast ook de wetenschappelijke namen uit zijn hoofd. vrolijk Maar naamgeving hoort ook bij dit spelletje.

  9. Niels
    Profiel  Niels schreef op vrijdag 6 augustus 2010 om 21:02  | reageer

    Ed, het zijn allemaal beesten.. vrolijk
    Paarden blijven er ook in, maar hier heb je geen "modellen" die je van te voren moet vastleggen voor nodig.. knipoog

    Dank voor je reactie!

  10. fotopeter
    Profiel fotopeter schreef op zaterdag 7 augustus 2010 om 10:15  | reageer

    @fotopeter: ik ben ook benieuwd naar jouw macrokeuzes of voorkeuren zijn

    Begrijp me niet verkeerd ik vind macrofoto's van insecten en planten ook mooi maar ik vraag me gewoon af als iemand met macro begint waarom hiervoor dan vaak gekozen wordt, ik zou zelf meer in mijn eigen omgeving gaan kijken, details van bestek, horloge's, de auto, druppels maar ook op je werk kun je vaak mooie details vinden.

  11. Erik
    Erik schreef op maandag 9 augustus 2010 om 18:36  | reageer

    Omdat er geen leven zit in gebruiksvoorwerpen denk ik. Daarbij is het een soort verkapt jachtinstinct denk ik...

  12. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 9 augustus 2010 om 22:32  | reageer

    Volgens sommige definities is van macrofotografie sprake is het onderwerp 1:1 of verder vergroot in beeld wordt gebracht. Dan kom je al bijna vanzelf op planten en dieren uit. Maar je hebt ook oppervlakken die het in 1:1 goed doen. Verder blijft het een definitie en als we 1:1 inderdaad als maatstaf nemen, dan is alleen een object gelijk aan of van kleiner dan sensorformaat op de kortst mogelijke afstand gefotografeerd een macro-foto. Als we dat aanhouden, dan is bij de foto's hierboven mogelijk al geen sprake van macro-fotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord