Johannes Klapwijk

Oranjetipje in de vroege ochtend

woensdag 15 april 2009, 20:11 door | 6,684x gelezen | 15 reacties

Vorig jaar heb ik mij gespecialiseerd in het vinden van vlinders in de vroege ochtend. Ze zijn dan nog te koud om te vliegen en je hebt alle tijd om storende sprietjes en dergelijke weg te knippen, zodat je een lekker strakke plaat kan maken. Langzamerhand kwam ik wel tot de ontdekking dat de ultieme plaat ook weer niet beeldvullend met een compleet egaal achtergrondje is...

Met de eerste oranjetipjes begint voor mij het macroseizoen weer op volle kracht. Dit seizoen ben ik gestart met het zoeken naar mogelijkheden waarin ik gebruik kan maken van de omgeving om een mooi totaal plaatje te maken. Ik had al een poos een plaatje in mijn hoofd: een liggende compositie, vol met verticale lijnen van gras, dauwdruppels met tegenlicht, een vroeg zonnetje en een oranjetipje.

Met het mooie weer van de laatste dagen heb ik drie ochtenden lang allerlei oranjetipjes gefotografeerd. Op de vierde ochtend was het dan toch uiteindelijk raak en is het eindelijk precies zo geworden als ik in mijn hoofd had. Vaak valt de uitvoering van een idee in de praktijk nogal tegen omdat je net niet die situatie vind die je nodig hebt. Dat maakt mij extra tevreden met dit oranjetipje en ik hoop nog veel van dit soort foto's te maken dit seizoen.

Oranjetipje in de vroege ochtend
Oranjetipje in de vroege ochtend

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

15 reacties

 1. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op woensdag 15 april 2009 om 21:00

  Ha johannes,
  wederom weer een verbluffend resultaat, maar het mooie van dit vind ik nog wel de hele voorbereiding van jou. en de passie voor de natuur spat er van af.

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 15 april 2009 om 21:14

  Thanks vrolijk

 3. aradilon
  aradilon schreef op woensdag 15 april 2009 om 21:37

  Zeer mooie foto, en vooral je tijd er zo insteken om wat in het gras te gaan rondkruipen chapeau. (wat op zijn nederlands zoveel betekend als hoedje af)
  Ik trek ook graag macro foto's maar ik kan er jammer genoeg niet zoveel tijd insteken (en mijn 70-300mm "macro" is nogal traag kwa focus)

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 15 april 2009 om 23:17

  Hele mooie compositie. Het oranje tipje op het oranjetipje komt in dit licht uitstekend tot zijn recht. En een goede foto is zelden een toevalstreffer. Vaker is het het resultaat van goede voorbereiding. Petje af.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.837 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.837 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.