Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Paddenstoelencarrousel

zaterdag 28 november 2020, 15:51 door | 2.725x gelezen | 3 reacties

In mijn vorige blog over het fotograferen van een boom schreef ik over mijn zoektocht naar het juiste standpunt. Geïnspireerd door de Photofacts-documentaire The world of Lars van de Goor, ging ik terug naar een eerder gefotografeerde boom op zoek naar een beter standpunt voor de foto.

Wat die zoektocht te maken heeft met dit blog over een paddenstoelen carrousel lees je zo.

Zoektocht


Zoals gezegd, een zoektocht naar een beter standpunt. Door enkele malen rond de boom te lopen, te variëren in dichterbij of wat verder weg en regelmatig stil te staan, verkende ik de mogelijkheden.

Dat nam tijd in beslag maar leverde andere en verrassende standpunten op. En dat die werkwijze niet alleen succes genereert bij bomen maar ook bij paddenstoelen ontdekte ik onlangs toen ik met mijn maatje de Beegderheide afstruinde op zoek naar fotogenieke exemplaren.

Denk niet te snel: 'Ik ben klaar'


Al struinende trof ik een groepje van schattige paddenstoelen aan, variërend in grootte, een familie zeg maar.

Mijn eerste reactie was de kant opzoeken vanwaar ik het groepje goed kon zien. Met andere woorden, er bevonden zich geen takken, gras of wat dan ook tussen mij (respectievelijk de camera) en het onderwerp.

Het aanwezige gras bevond zich nu achter het groepje paddenstoelen en dat vond ik best een geschikte achtergrond.

Een aantal klikken verder dacht ik aanvankelijk klaar te zijn met deze familie totdat ik bedacht dat een rondje om de boom ook hier misschien wel verrassende standpunten oplevert. Bovendien hoefde ik daarvoor lang niet zover te lopen als bij de boom.

20201029 Beegderheide1 opname zonder titel 7309304

Sony A7-3, 90mm, f/2.8, 1/125sec, ISO160

Zo gezegd, zo gedaan


Tijdens mijn rondje met de camera in de hand richtte ik deze steeds op de paddenstoelen, daarbij ook variërend in de afstand tot het groepje.

Vanuit elk standpunt keek ik eigenlijk naar het samenspel tussen 3 factoren: het onderwerp, de omgeving in de vorm van de voorgrond en vooral de achtergrond en tot slot het licht.

Vanaf welk standpunt vond ik dat samenspel boeiend, gaaf, fraai, spannend, mysterieus of perfect? Kortom, wanneer pakte ik mijn statief en ging ik aan de slag voor de volgende serie familiefoto's?

Door het gras heen


Omdat ik het niet verwachtte was ik geneigd snel voorbij te gaan aan het standpunt waarbij de paddenstoelen achter het gras stonden. Gelukkig stond ik ook hier stil en richtte ik mijn camera en stelde scherp.

Ik was blij verrast met het beeld. Zelf zag ik vooral het gras maar het gekozen diafragma van f/2.8 maakte dat zo vaag dat mij een prachtig doorkijkje werd geboden. De foto kreeg iets spannends, iets mysterieus.

2

Sony A7-3, 90mm, f/2.8, 1/80sec, ISO160

Een ervaring rijker


Het grappige was dat ik met de foto van het doorkijkje in gedachten een week later stil bleef staan bij een mooie vliegenzwam.

Waarom bleef ik stilstaan? Gras! Er stond gras rond de paddenstoel. Wellicht was ik tot voor kort hier verder gelopen. Nu stelde ik mij de vraag: 'Hoe zou dit doorkijkje erop de foto uitzien?'

Reden genoeg om wat langer halt te houden en de camera te richten voor een doorkijkje naar de vliegenzwam. Ook in dit geval verraste mij het beeld, genomen met diafragma f/2.8.

Anders dan bij de familie was het gras hier minder onscherp omdat het rond de paddenstoel stond. Maar toch een verrassend doorkijkje naar de vliegenzwam die tussen het gras sereen op z'n plek staat te pronken.

20201102 Zwarte Water Venlo opname zonder titel 7309841

Sony A7-3, 90mm, f/2.8, 1/200sec, ISO640

Carroussel


In mijn prille jeugd vond ik de carrousel (zo noemden wij in ons dorp de draaimolen) op de kermis best eng. Die snelle rondjes, zittend op een houten kermispaard dat ook nog eens op en neer bewoog. Al snel koos ik eieren voor mijn ouders geld en nam ik plaats in de brandweerauto. Daarin kon je zelf nog de bel bedienen.

Nu is de carrousel terug in mijn leven. Ik draai weer rondjes. Om onderwerpen ditmaal. Linksom en rechtsom. Ik draai tot ik er dol van word en op de plaats rust neem voor het maken van een foto.

Gelukkig vind ik het niet meer eng!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

3 reacties

  1. Willy
    Willy schreef op dinsdag 1 december 2020 om 12:20  | reageer

    Hallo Erik,
    Bedankt voor je info, zeker geapprecieerd.
    1 vraagje, enige reden waarom ISO 160... waarom niet lager ?
    Grts
    Willy

  2. Erik
    Profiel Erik schreef op woensdag 2 december 2020 om 15:37  | reageer

    @Willy
    Bedankt voor je fijne reactie!
    En waarom ISO 160? Dat is nog een oude gewoonte van mij. Toen ik nog Canon-gear had koos ik vaak die waarde omdat ik in een onderzoeksverslag had gelezen dat die waarde beter presteerde (minder ruis) dan ISO 100. Geen idee of dat ook voor Sony geldt. Dus wordt het tijd die gewoonte af te leren.

  3. Willy
    Willy schreef op woensdag 2 december 2020 om 18:05  | reageer

    Interessante tip, ik werk met canon...
    Grts W.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord