Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Reflecties zien en fotograferen

maandag 20 februari 2023, 14:41 door | 3.313x gelezen | 8 reacties

Voor reflecties heb je een spiegel nodig. In de natuur vind je die in de vorm van water. Hoe gladder het oppervlak hoe meer spiegel.

Toch loop ik op een windstille dag er vaak aan voorbij zonder dat ik de reflecties waarneem. Pas als ik de moeite neemt echt in de spiegel te kijken zie ik de reflecties.

Water


Zoals gezegd vormt stilstaand water een ideale spiegel. Bij een strak glad oppervlak weerkaatst het dat wat je ook boven het water ziet. De boel staat alleen op de kop.

Dat is natuurlijk vervreemdend maar daarom juist interessant om te fotograferen. De kijker wordt aan het denken gezet. Hoe kan dit? Waar kijk ik nu naar?

Ook als het oppervlak door stroming of wind niet geheel glad is, kan het verrassende beelden opleveren.

Leudal SintServaas

Bij een beetje beweging (in dit geval stroming) is het onderwerp nog wel herkenbaar.

Beweging


Hoe meer de beweging in het water hoe onduidelijker de reflectie wordt. Het eigenlijke onderwerp wordt steeds minder herkenbaar en de mate van abstractie steeds groter. Uiteindelijk is de abstractie zo groot dat het oorspronkelijke onderwerp niet meer herkenbaar is.

Abstract

Een abstract beeld! Wat reflecteert hier in het water?

Op de kop


Het is ook vervreemdend als ik de foto op de kop zet. De werkelijkheid wordt dan 'geweld' aangedaan maar ook weer niet. De boom die reflecteert in het water en op z'n kop staat, staat nu opeens zoals het hoort.

Zeker als de reflectie niet perfect is levert dat aparte, soms ietwat surrealistische beelden op.

Brunssummerheide

Defoto op de kop zetten werkt vervreemdend, soms ietwat surrealistisch.

Vervuilde spiegel


De kans dat je met een perfect spiegelend wateroppervlak te maken krijgt is niet groot. Niet alleen wind maar ook stroming en voorwerpen op het oppervlak verstoren als het ware het spiegelbeeld.

Toch weerhouden die verstoringen me niet altijd van het fotograferen. Kleine voorwerpen zoals een tak of gevallen blad op het water kan ik achteraf in de nabewerking wel wegwerken. Stroming kan ik glad strijken door het gebruik van een lange sluitertijd zoals bij de volgende foto.

Swaim 15

Beegderheide[/imgbox]

Door de stroming spiegelt het wateroppervlak veel minder. Een lange sluitertijd strijkt het weer glad.

Plassen water


Heel interessant zijn ook plassen die je letterlijk tegenkomt op je pad. De plas die ik na de vele regen van de afgelopen dagen op het pad voor me zie lijkt in eerste instantie vooral een obstakel.

Naast het pad staan een paar eiken en ik loop aan de overkant ervan om de plas heen. Ter hoogte van de eiken valt de bijzondere reflectie me op.

De bladeren op de bodem van de plas reflecteren verschillend op de stam en de lucht. Thuis nog even op de kop zetten en voila!

Meinweg

Let op het verschil in reflectie op de stammen en de lucht

Symmetrie


Wanneer ik een mooi onderwerp zie aan of op het water heb ik eigenlijk drie keuzes. Ik fotografeer louter het onderwerp zoals een fraaie boom die op de oever staat. Of ik fotografeer alleen de reflectie ervan in het water.

De derde keuze is om beide in een foto vast te leggen, het onderwerp en diens reflectie dus.

Bevindt het onderwerp zich op het water dan ligt keuze 3 voor de hand en is er sprake van symmetrie ten opzichte van een horizontale middenlijn.

Het is wel goed opletten dat die lijn zuiver horizontaal loopt. Doe ik dat niet krijg ik een scheve reflectie al kan ik die middenlijn nog altijd achteraf in de nabewerking recht zetten.

Dorperheide

Een mooi onderwerp op het water vraagt om het fotograferen van de symmetrie.

Gebroken spiegel


In de winter wordt water wel eens ijs. Vaak is het spiegelend effect er dan ook maar anders. Het ijs kan strak en glad zijn. Het kan barsten vertonen alsof de spiegel gebroken is.

Slechts een deel van het water kan bevroren zijn met twee verschillende spiegels tot gevolg. Hoe dan ook, ijs is altijd interessant om op zoek te gaan naar reflecties.

Beegderheide

Een fraaie vliegden met een ven op de voorgrond dat deels bevroren is. Omdat alleen een deel van de stam helder reflecteert kies ik ervoor om alleen dat deel mee te nemen in de foto.

Kijkspelletje


Ik zie, ik zie wat jij niet ziet! Het aloude raadspelletje kun je ook prima zelf spelen als je gaat fotograferen. Niet alleen in de natuur kan dat maar eigenlijk overal.

Spiegelende oppervlakken zijn er legio. De kunst van het zien is waar het om draait.

Wie weet kijk je na het lezen van dit blog wat vaker diep in de spiegels. Ik weet zeker dat je meer dan eens verrast zult worden.


Meer weten over natuurfotografie?


En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.


In deze cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

8 reacties

  1. Guido
    Guido schreef op dinsdag 21 februari 2023 om 10:53  | reageer

    Prachtig boeiend en goed geïllustrred artikel.
    Zelf maak ik ook graag gespiegelde beelden. De illustraties bij dit artikel en de tekst geven mijk extra motivatie voor een paar nieuwe foto's.

  2. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op dinsdag 21 februari 2023 om 10:57  | reageer

    Een verrassend leuk artikel om te lezen. Het brengt je op ideeën. De illustrerende foto's zijn mooi en verrassend, zeker als je ze omdraait.
    Maar ik heb nog een idee waar je misschien nog niet aan gedacht hebt. Je weet dat je met een polarisatiefilter de reflectie helemaal weg kunt krijgen. Juist omdat een polarisatiefilter draaibaar is, kan je de reflectie ook beïnvloeden. Het gaat er dan niet om de reflecties weg te krijgen, maar om ze aan te passen. Dat kan dan book weer bijzondere effecten opleveren.

  3. Sigrid Cogneau
    Sigrid Cogneau schreef op dinsdag 21 februari 2023 om 10:59  | reageer

    Hallo, ik vind deze foto's knap. Ik ben altijd op zoek geweest naar dergelijke aparte beelden. Een vijftal jaar geleden heb ik zelf geëxperimenteerd met spiegelende effecten en ik vond het heel leuk.

  4. Gert van Eck
    Gert van Eck schreef op dinsdag 21 februari 2023 om 12:46  | reageer

    Leuk om te lezen en goed geïllustreerd. Vind ik weer eens inspirerend. Dank je wel!

  5. Daan
    Daan schreef op dinsdag 21 februari 2023 om 13:22  | reageer

    Erg leuk om te lezen! Nooit bij stil gestaan om op deze manier naar de verschillende soorten reflecties te kijken.

  6. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 21 februari 2023 om 21:58  | reageer

    @Donald. Dank voor je positieve reactie. Wat het gebruik van een polarisatiefilter betreft klopt hetgeen je zegt. Je kunt de reflectie (deels) wegnemen. Ik heb het echter bewust niet in dit blog genoemd omdat ik er een apart blog aan wil wijden. In dit blog wilde ik louter, zeg maar de zuivere reflectie bespreken en laten zien.

  7. Liesbeth Verkade
    Profiel Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 21 februari 2023 om 22:28  | reageer

    Dankjewel voor dit boeiende artikel. Zelf maak ik graag foto's bij water, vooral vanwege de reflecties. Je hebt me interessante ideeën aangereikt om mee te experimenteren.

  8. Donald Willemsen
    Donald Willemsen schreef op woensdag 22 februari 2023 om 07:07  | reageer

    @Erik, dankjewel voor jouw reactie. Ik ben benieuwd naar jouw blog over het gebruik van het polarisatiefilter om reflectie te beheersen. Wat ik wel gemist heb in jouw blog over reflectie, zijn voorbeelden van reflectie van ramen en andere glanzende oppervlakken zoals bij moderne architectuur. Maar jij bent meer een natuurfotograaf en dus neem ik je niks kwalijk vrolijk.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord