Strobist bij natuurfotografie
zondag 26 december 2010, 22:44 door Liesbeth van Asselt | 11.786x gelezen | 29 reactiesStrobist, het fotograferen met de flitser los van de camera, wordt vooral toegepast bij portretfotografie. Maar omdat ik naast bedrijfsfotograaf ook natuurfotograaf ben, wilde ik de strobisttechniek nu ook wel eens in de natuur uitproberen. Een experiment dat smaakt naar meer!
Vorige week gingen we op een avond naar een eik die ik al vaker gefotografeerd heb. Dit keer wilde ik hem in het donker fotograferen, uitgelicht met flitsers.
Allereerst plaatsten we de flitsers met Yongnuo ontvangers op statiefjes. Hoe veel licht die flitsers moesten geven, was een kwestie van uitproberen. Uiteindelijk stond de flitser achter de boom op volle sterkte, de flitser die de stam uitlicht op 1/64 en de flitser die de takken uitlicht op 1/32. De hulp van mijn man die steeds heen en weer liep om de flitssterkte aan te passen was meer dan welkom!
Het moeilijkst was het positioneren van de camera met groothoeklens en Yongnuo zendertje. Liggend in de sneeuw met stijve vingers van de kou manoeuvreren met een onwillig statief is niet echt mijn hobby. Uiteindelijk bleek het statief toch niet te werken, het biedt zo laag bij de grond veel te weinig flexibliteit. Dus werd de camera op de gorillapod gezet. En dat werkte!
Het uiteindelijke resultaat werd door de rode lichtvervuiling van een nabij gelegen dorp nog mooier dan ik gehoopt had!
Een tweede experiment deden we in een dennenbos. Lastig vanwege de dichtbij elkaar staande stammen en daardoor gauw tegen elkaar aan plakkende schaduwen. Maar uiteindelijk was dit het resultaat.
Het is een heel gesjouw met al je spullen. En een gepruts met de flitssterkte en positie van de flitsers. En toch vind ik het de moeite waard om er verder mee te experimenteren! De resultaten van mijn zoektocht zien jullie ter zijne tijd op Photofacts!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.
29 reacties
-
-
Johannes Klapwijk schreef op zondag 26 december 2010 om 23:03 | reageer
Het heeft wel wat Liesbeth: ik heb het gevoel dat je nog iets meer tijd en energie er in moet steken om het tot zijn volle potentie te brengen, maar potentie heeft het.
Je zou er nog van alles bij kunnen trekken natuurlijk: van rookmachines to ventilatoren om er volledige filmbeelden van te maken. -
-
Reinoud schreef op maandag 27 december 2010 om 00:34 | reageer
De essentie van "strobistme" of vooral begrijpen wat licht doet, en dat heb je hier erg mooi duidelijk gemaakt. Het strijklicht in de eerste foto geeft de boom een structuur die hij anders niet zou hebben gehad, en in de tweede foto geeft het een sterk dramatisch effect. Zeer geslaagd.
-
Peter van Veen schreef op maandag 27 december 2010 om 06:22 | reageer
Je moet er wat voor over hebben, maar het resultaat is er dan wel naar. Foto #1 vin dik helemaal top, vooral ook door het effect dat de lichtvervuiling geeft. Prachtig!
-
Leo schreef op maandag 27 december 2010 om 07:57 | reageer
Bij de eerste foto vind ik het flitslicht erg mooi: de takken en dynamiek van de boom komen sterk uit.
De tweede vind ik te "stads", wel mooi zoals in een film idd. Maar zoals afgelopen week met volle maan en sneeuw zou je het veel "zachter" kunnen bereiken zonder flitslicht. Dan wordt het misschien weer mysterieuzer. -
Jaap B. schreef op maandag 27 december 2010 om 09:24 | reageer
Erg mooi dit, je brengt me op ideëen.
-
Jaap B. schreef op maandag 27 december 2010 om 10:01 | reageer
Overigens, wellicht dat jullie mij advies kunnen geven. Momenteel gebruik ik voor mijn portretten (die ik altijd op locatie schiet) één flits (430exII) op een statief met een cactus trigger. Ik overweeg de Lumopro LP160 te kopen om als tweede off camera flitser te gebruiken. Nu lees ik overal dat deze een slave-functie heeft die goed werkt. Betekent dat dat ik geen extra cactus receiver hoef te kopen? Is het licht van de slave-flits 'op tijd' voor een goed belichte foto?
-
onem schreef op maandag 27 december 2010 om 11:25 | reageer
Hoi Liesbeth, ik vind dit een van je mooiste beelden die je hier geplaatst hebt. Het verhaal erbij is leuk en informatief, maar ik zou het nu eens leuk vinden als hier nu ook eens schetsen van opstellingen geplaatst worden. Vaak vind ik dat op photofacts een leuk verhaal bij een foto vertelt wordt. Maar zou het niet geweldig zijn als je ook aan de mensen laat zien hoe je tot dit beeld komt met een overzicht shot van de opstelling of situatie schets hoe je tot deze beelden bent gekomen.
Persoonlijk doe ik veel met studio licht maar altijd in de studio ik weet wat licht doet en begrijp het ook, ook in jouw foto's, maar soms wil je gewoon zien.
Maar zeker hele mooie beelden, mijn voorkeur gaat uit naar de tweede, ik vind het juist mooi dat het hard is en geen poespas met rook en kleurfilters. Echt super, zou een mooi bureaublad foto zijn. -
Liesbeth van Asselt schreef op maandag 27 december 2010 om 11:45 | reageer
@Onem, goed plan! Mijn collega Martin Hogeboom heeft een programma waarmee hij die flits- en lampopstellingen kan 'tekenen', ik zal hem hier eens naar vragen. Dan zetten we die er de volgende keer bij!
-
Elja Trum schreef op maandag 27 december 2010 om 11:56 | reageer
@Liesbeth; Dat hoef je niet aan Martin te vragen hoor, we hebben hier al eerder wat mogelijkheden hiervoor besproken.
-
Liesbeth van Asselt schreef op maandag 27 december 2010 om 13:04 | reageer
Dank voor de tip Elja, staat inmiddels op m'n computer!
-
Jacko schreef op maandag 27 december 2010 om 15:45 | reageer
Mooi gedaan Liesbeth. Inspirerend ook. Nummer 2 is echt gaaf.
Wellicht heb je ng wat Exif informatie voor ons? -
EdC schreef op maandag 27 december 2010 om 17:48 | reageer
Mooi experiment, Liesbeth. In foto 2 kan ik wel ongeveer traceren waar de twee flitsers staan. Foto 1 is wat complexer. Ik neem aan dat de flitser voor de takken iets hoger is opgesteld. maar wel op dezelfde positie van de lager geplaatste. Ik sluit ook niet uit dat je met een aangepaste kleurbalans en een gelfilter hebt gewerkt. De sneeuw op de stam kleurt bovenin iets rood.
-
Henk Hulshof schreef op maandag 27 december 2010 om 18:00 | reageer
Mooi resultaat zeg!
Dit kan denk ik ook wel met één flitser zonder 'triggers';
Ik zag eens een foto van iemand die een lange sluitertijd instelde (bijv. 30 sec.) en vervolgens met de flitser snel door het beeld liep en die een aantal keer op belangrijke plekken af liet gaan ('testknopje').
Dat lukte hem zo ook heel aardig.... -
dvfotografie schreef op maandag 27 december 2010 om 18:28 | reageer
@Jaap B: dat klopt, ik werk ook met de Lumopro 160. Deze heeft inderdaad een goed slave-oogje. Zodoende hoe ik er geen Skyport/trigger aan te hangen, ideaal!
-
Liesbeth van Asselt schreef op maandag 27 december 2010 om 19:02 | reageer
Hierbij dan nog wat extra achtergrond info:
Bij foto 1 stond de sluitertijd op 30 seconden (bij f8) om de lichtvervuiling er goed op te kunnen krijgen. Het wat rode licht op de stam bovenin komt van het bijlichten met een zaklamp, dat deel werd door de flitser te weinig belicht. Ik heb geen filters gebruikt. Om ruis te voorkomen heb ik de ISO op 200 gehouden. Met een flitser rond de boom lopen en testflitsen afgeven zou normaal gesproken natuurlijk kunnen, maar als er sneeuw ligt niet. Je wilt immers geen voetstappen in de sneeuw voor de eik! En dat kostte al heel wat moeite
Bij foto 2 is een sluitertijd van 5 seconden gebruikt. Ik heb het uitgeprobeerd: 5 of 30 seconden maakte hier geen verschil. Er was in dit donkere bos te weinig maanlicht om hier iets mee te kunnen doen. Ook hier zijn drie flitsers gebruikt.
@Jaap: De Lumepro werkt inderdaad goed als slave. Maar met de flitser achter de dikke boomstam (foto 1) zou ik dan misschien wel een probleem gehad hebben: de Lumepro moet immers de commanderflits wel zien! Juist de flexibiliteit van de radiografische setjes als Cactus en Yongnuo vind ik helemaal super. -
Jaap B. schreef op maandag 27 december 2010 om 19:52 | reageer
@ dvfotografie en Liesbeth: dank voor jullie antwoord. Ik koop dan maar eens eerst de flitser om te kijken of ik met de slave functie uit de voeten kan. Ik kan later altijd nog een extra cactus receiver kopen natuurlijk.
-
Brian [dSLR.nl] schreef op maandag 27 december 2010 om 21:30 | reageer
Wauw Liesbeth, wat een toppertjes !!!
Ik weet meteen een leuk onderwerp voor die 'date' van ons. Ik ga je proberen te overtuigen hoe je deze foto's kunt maken zonder je man, en jij leert me dit soort mooie plekken in de natuur te herkennen terwijl we dat doen.
Deal? -
Liesbeth van Asselt schreef op maandag 27 december 2010 om 22:01 | reageer
@Brian, deal! Ik mail je nog.
-
EdC schreef op maandag 27 december 2010 om 22:40 | reageer
Gebruikers van de MiniTT5 van PocketWizard kunnen de 'assistent' overbodig maken met behulp van de PW AC3 ZoneController.
-
Hans schreef op maandag 27 december 2010 om 22:47 | reageer
Prachtige foto's Liesbeth, een combinatie van natuurfotografie en strobist ?, een bijzondere combinatie, het resultaat is wel erg mooi geworden.
@Elja; Een handig programma, maar de symbolen voor bomen zitten er niet in... -
tonv schreef op dinsdag 28 december 2010 om 01:54 | reageer
Een veelbelovend experiment; met wat doorontwikkeling zijn er bijzondere effecten mee te bereiken die zonder strobist niet mogelijk zijn. Foto 1 vind ik wat artificieel en teveel gekropt, foto 2 heeft meer zeggingskracht maar er zit nog veel ruimte in voor een verfijnder afstemming van het licht.
-
Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 28 december 2010 om 09:11 | reageer
@EdC PocketWizard is wel iets duurder
-
EdC schreef op dinsdag 28 december 2010 om 11:01 | reageer
@Liesbeth. Klopt helemaal! Ik wijs de lezers slechts op een mogelijkheid.
-
Frits schreef op woensdag 29 december 2010 om 17:54 | reageer
Nou Liesbeth, klasse : vooral foto 2. Erg creatief.
-
jan van de ven schreef op donderdag 30 december 2010 om 17:55 | reageer
foto 1: ronduit goed, maar niet héél bijzonder. maar foto 2 vind ik echt een knap staaltje. die zal je al die inspanningen toch zeker waard geweest zijn. beide foto's - laat dat duidelijk zijn - vind ik inspirerend.
-
-
Liesbeth van Asselt schreef op vrijdag 31 december 2010 om 17:55 | reageer
@Remco, doen! Echt superleuk speelgoed.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Welke strobist kit zou jij adviseren?
door Elja Trum
-
Spelen met licht en witbalans tijdens een portretsessie
door Nando Harmsen
-
Werken met flitsers; de basis van flitsfotografie
door Elja Trum
-
Studioportretten met twee flitsers
door Elja Trum
-
Paddenstoelen fotograferen in je eigen plaatselijke regenbuitje
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Maak je set draagbaar met tassen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.298 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.