Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Tips voor betere paddenstoelfoto's

vrijdag 12 oktober 2012, 22:13 door | 42.637x gelezen | 5 reacties

Herfst betekent het fotograferen van bedauwde spinnenwebben, van herfstkleuren, mistbanken en paddenstoelen. Het lijkt zo makkelijk, maar het valt nog niet mee om die laatste creatief te fotograferen!

De beste kans om een mooie paddenstoelfoto te maken heb je door de paddenstoel op ooghoogte (of lager) te fotograferen. Zeker wanneer de zon door de paddenstoel schijnt, geeft dit prachtige resultaten! Gebruik een rijstzak en een draadontspanner (of de zelfontpanner) om bewegingsonscherpte tegen te gaan.

Veel macrofotografen werken standaard met diafragma's als f/8 of f/11 om voldoende scherptediepte te krijgen. Ik vind zelf de geringe scherptediepte van een diafragma van f/2.8 mooier. Een kwestie van smaak. Maar in het donkere bos ben ik daarmee wel in het voordeel, omdat ik met zo'n groot diafragma een kortere sluitertijd en een lagere ISO kan kiezen!

Paddenstoelen groepje

Paddenstoelen duo

Objectiefkeuze


Zelf fotografeer ik paddenstoelen meestal met een macrolens, maar natuurlijk kun je er ook andere lenzen (groothoek, tele) en hulpmiddelen als tussenringen en voorzetfilters voor gebruiken. Met een groothoeklens laat je de paddenstoel in zijn omgeving zien. Een omgeving die door een groothoeklens meestal redelijk scherp weergegeven wordt (veel scherptediepte).

Deze foto is vorig jaar gemaakt op het Hulshorsterzand. Een jaar daarvoor waren er werkzaamheden op de zandverstuiving, waardoor er plaggen heide onder het zand verdwenen. Een goede voedingsbodem voor deze fopzwammen. Helaas, het was eenmalig. Dit jaar staan ze er niet meer.

Fopzwammen

Bij gebruik van een telelens komt er minder achtergrond in beeld. Omdat bij een telelens de scherptediepte kleiner is, zal de achtergrond onscherp weergegeven worden, waardoor de paddenstoel mooi los komt van de achtergrond.

Wat neem je mee?


Wat neem ik behalve de camera mee als ik paddenstoelen ga fotograferen? Allereerst een vuilniszak om op te liggen. Een klein schaartje (uit een EHBO-koffer) om eventuele storende grassprietjes weg te knippen en een pincet om dennennaalden van de hoed van de paddenstoel te kunnen verwijderen.

Ook een reflectiescherm ontbreekt niet. Dat licht de onderkant van de paddenstoel mooi op. Mits... er zon op de paddenstoel valt! Zo niet dan kan een zaklamp of flitser uitkomst bieden. Bevestig deze schuin boven de paddenstoel (aan een statief of overhangende tak).

Vaak reflecteert de hoed van de paddenstoel de lucht. En dat is jammer, want daardoor zijn de kleuren minder verzadigd. Denk bijvoorbeeld aan de rode hoed van een vliegenzwam. Om dit op te lossen gebruik ik vaak een polarisatiefilter. Draaiend aan dit filter verdwijnt de reflectie en worden de kleuren voller. Mits het filter in de goede hoek richting zon staat natuurlijk..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

5 reacties

 1. Metin
  Profiel  Metin schreef op zaterdag 13 oktober 2012 om 21:46  | reageer

  Prachtige foto's en goeie uitleg Liesbeth.

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 14 oktober 2012 om 13:49  | reageer

  Mooie platen, anders dan anders, want je gaat - gelukkig - wat weg van het registrerende wat je vaak ziet. Heb je er niet een voor de nieuwe rubriek 'fotorecept', waar je je opstelling kunt laten zien bijvoorbeeld?

 3. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 16 oktober 2012 om 17:18  | reageer

  Wat bedoel je met "de nieuwe rubriek fotorecept" Erik?

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 16 oktober 2012 om 19:51  | reageer

  Een nieuwe rubriek hier op Photofacts, zie hier! Een rubriek om een bepaalde foto en de werkwijze ervan toe te lichten...

 5. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 17 oktober 2012 om 11:43  | reageer

  @Erik, wist ik niet, dank voor de tip!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord