Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Vogels fotograferen vanuit een drijvend schuilhutje

zondag 7 december 2008, 13:20 door | 12.698x gelezen | 19 reacties

Met de winter in aankomst wordt het weer het seizoen voor het fotograferen van eenden, zwanen en ganzen. Veel leden van deze familie zitten in de zomer in Scandinaviƫ en komen in de winter naar ons land om te overwinteren. Inmiddels zijn de eerste groepen al weer gearriveerd, dus het werd hoog tijd voor een dagje vrij om mijn drijvende schuilhutje weer eens van stal te halen...

Drijvende schuilhut? Yes, het is mijn nieuwste middel voor vogel fotografie. Het is een soort drijvend platform waar een schuilhutje overheen staat. Zelf loop ik dan in een waadpak, onder dat schuilhutje door het water. Het plateau heeft een U vorm, zodat ik in de uitsparing kan lopen.

Van buiten ziet er dan zo uit:

Drijfhut


Het hutje is zelf gebouwd. In de basis is het een vrij eenvoudige constructie: een houten plaat waar de uitsparing uit is gezaagd, een paar lagen piepschuim eronder gelijmd voor het drijfvermogen, 4 metalen pennen in de hoeken waar een elektriciteitsbuis overheen gebogen word waar dan camouflage zeil overheen gaat. Daarop heb ik dan een rijstzak liggen waarop mijn camera met lens ligt, inclusief een hoekzoeker.

Hierdoor verander je voor vogels in een solide object, in plaats van iets dat op poten loopt en dus wel een roofdier moet zijn. Ten minste, dat is het idee. In de praktijk schrikt de schuilhut nog steeds wel vogels af en heb je veel geduld nodig wil je mooie foto's van dichtbij maken. Erg eenvoudig is het sowieso niet om te fotograferen met een drijfhutje. Je kunt niet langs het water parkeren, dus je loopt een paar keer van auto naar water met de buizen, het zeil, je lens, een rijstzak en natuurlijk het vlot zelf. Voor ik goed en wel in het water lig ben ik een half uur verder en je wilt het liefst voor zonsopkomst in het water liggen te wachten. Gelukkig is het winter en wordt het pas laat licht, want om 3 uur opstaan voor fotografie is ook geen pretje.

Ik ben inmiddels een paar keer te water gegaan en had laatst voor het eerst goede kansen met een gezinnetje knobbelzwanen. Er was sneeuw beloofd, dus had ik vrij genomen om foto's te maken van vogels in de vallende sneeuw. Helaas bleef dit uit, maar toch heb ik wel mooie platen kunnen maken. Ik moest weliswaar eerst een paar meter door een dun laagje ijs heen breken, maar toen ik eenmaal op het open stuk zat was het raak. Waar de zwanen de vorige keren duidelijk uit de buurt van mijn hutje bleven was het ding opeens geaccepteerd en deden ze alsof ik er totaal niet was. Ik had ze op een gegeven moment zeker binnen 5 meter voor mijn hutje langs zwemmen. Best indrukwekkend, maar niet echt praktisch, dat is echt veel te dichtbij.

Gelukkig heb ik zeker een uur bij ze in de buurt gelegen met wisselende afstanden. Ze waren rustig aan het foerageren, wat inhoud dat de kop steeds onder water gestoken word en druipend weer omhoog komt. Het beste resultaat vind ik zelf deze foto vanwege het ijs dat je om hem heen kan zien en de houding van de vogel. Ook de kleuren van de vogel (ik vind zelf een jong een stuk mooier dan een volwassen exemplaar) komen weer terug in de achtergrond.

Knobbelzwaan


En omdat ik het niet kan laten heb ik ook een tweede mooie plaat toegevoegd. Het is best moeilijk kiezen uit een stuk of 200 foto's die allemaal mooier zijn dan je beste zwanen foto's tot nog toe.

Knobbelzwaan

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

19 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 7 december 2008 om 13:22  | reageer

    Bijzonder; zo'n drijfhut!
    Je waad dus door het water? Dus je moet nog wel oppassen dat je niet ergens in een kuil stapt ofzo, dat je kopje onder gaat. vrolijk
    Is het niet erg koud zo lang in het water of bied het waadpak voldoende isolatie?

  2. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op zondag 7 december 2008 om 13:56  | reageer

    Mag je op elke plek met zo'n ding te water? Ik kan me voorstellen dat al snel de kans bestaat dat je allerlei bodembegroeiing vernielt die 's winter's niet bovenwater komt...

  3. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 7 december 2008 om 14:51  | reageer

    Zo'n waadpak bied voldoende isolatie hoor.

    @Reinoud: je mag in geen enkel natuurgebied te water, maar er zijn wel plekken waar het wel gewoon is toegestaan.. je moet alleen wel vrij goed zoeken.

  4. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 7 december 2008 om 16:04  | reageer

    Cool!

    Zo'n soort tent is ergens te koop (zonder drijvend vlot, dan), maar zo'n zelf gebouwde constructie is schitterend.

  5. aradilon
    aradilon schreef op zondag 7 december 2008 om 16:57  | reageer

    Schitterende foto's en zeer interessant artikel.

  6. Mattijs
    Profiel Mattijs schreef op zondag 7 december 2008 om 18:05  | reageer

    Ik ben heel benieuwd wat de vogels denken als je zo voorbij komt...
    Maar zo zie je dat prachtige foto's voornamelijk komen door goede voorbereiding en "gedrevenheid".

  7. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 7 december 2008 om 18:14  | reageer

    @EdC: Zo'n vast schuilhutje heb ik inderdaad ook, gebruik ik vaak in Roemenie. Klapt 1 3 seconden uit, ideaal.

    Het kost wat werk, maar dan heb je ook wat vrolijk

  8. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zondag 7 december 2008 om 19:41  | reageer

    He Johannes leuk geschreven stuk en ik moet zeggen je hebt er veel voor over. Maar ja dat maakt jou ook een natuurfotograaf. Ik ben benieuwd naar je volgende resultaten omdat ik toch het idee heb dat de vogels op afstand blijven.

  9. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 7 december 2008 om 21:38  | reageer

    Deze zwanen bleven gelukkig absoluut niet op afstand.
    En deze winter ga ik er over de periode heen vanzelf achter komen of ik ook wat betere foto's van eenden en ganzen soorten kan maken. Ze zijn in ieder geval nog steeds wel redelijk schuw.

    Ik denk dus ook dat geduld en veel tijd in het water de sleutel tot echt succes en een mooi portfolio van verschillende soorten zal zijn.

    In ieder geval levert het wel extra mooie foto's op.

  10. Charles
    Profiel Charles schreef op zondag 7 december 2008 om 22:52  | reageer

    Hmm, waarom komt nou niemand op het idee om iets over het interessante lage camerastandpunt te zeggen. Dat viel mij als eerste op. Nooit eerder zo gezien.

  11. Brian [dSLR.nl]
    Brian [dSLR.nl] schreef op maandag 8 december 2008 om 01:48  | reageer

    Zou echt iets voor mij zijn om dan in een kuil te stappen en in een plons een D700 met 50mm lens te slopen. Knap gemaakt, maar ik zou het zelf denk ik niet durven om met mijn apparatuur te water te gaan op deze manier.

    Trouwens, ik heb een tijdje terug vissers gezien die rond dobberden in een soort band van lucht die van onderen voorzien was van een soort zak waardoor ze droog bleven. Schijnt in visserswinkels gewoon te koop te zijn. Kun je ook leuk gebruiken voor dit soort foto's denk ik.

    Vraag me ineens af hoe lang het zou duren voor het arrestatieteam op je afkomt omdat ze je verdenken van terroristische activiteiten als je zo rond gaat dobberen in hartje Den Haag ofzo.

  12. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 8 december 2008 om 07:33  | reageer

    Zo'n ding heet een belleyboat... op zich nog beter omdat je overal terrecht kunt.

    Een nadeel, past niet in mijn auto knipoog

    En is echt onwijs log, dus toch angstaanjagender voor vogels vermoed ik. Plus dat je dan uit de hand moet schieten en vaak heb je toch weinig licht.

  13. Tom
    Tom schreef op maandag 8 december 2008 om 16:04  | reageer

    Thuis verklaren ze me al zot als ik een snoot maak voor mijn flitsen. Dit is bangelijk vrolijk (letterlijk & figuurlijk)

  14. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 8 december 2008 om 16:27  | reageer

    'bangelijk'?

  15. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 8 december 2008 om 18:49  | reageer

    @Brian. Als je dat in hartje Den Haag wilt doen (Hofvijver?), dan moet je zoiets organiseren. Afspraken maken met de gemeente, politie, beveiligers. Dat geldt ook voor sommige onderwerpen voor industriële fotografie. Het geldt misschien ook voor waternatuurfotografie in gebieden van de Landschappen of Natuurmonumenten. Als je iets bijzonders doet, moet je het ook bijzonder voorbereiden.

  16. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 8 december 2008 om 20:56  | reageer

    En toestemming zien te krijgen.. en daar zijn partijen als natuurmonumenten of staatsbosbeheer echt niet happig op.

  17. Margo
    Profiel Margo schreef op dinsdag 9 december 2008 om 17:30  | reageer

    Lijkt me aardig koud .... maar de resultaten zijn, voor zover ik het hier kan zien, prachtig. Die jonge zwanen zijn inderdaad heel mooi.
    Mooi dat je precies met je camera op waterniveau fotografeert. Waar kunnen we de andere resultaten bekijken?

  18. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 9 december 2008 om 18:21  | reageer

    Een aantal foto's staan op mijn website in een drijfhut special (onder portfolio)

    http://www.johannesklapwijk.com

  19. Rick van der Kraats
    Profiel Rick van der Kraats schreef op zondag 16 november 2014 om 16:50  | reageer

    wat een mooie foto's. lijkt me heel ideaal zo'n drijfhutje!
    ik ben bezig met de bouw van zo'n drijfhutje. maar weet niet hoe ik het kan laten drijven. kan natuurlijk wel met piepschuim, mooi hoe heb je dat gedaan met het piepschuim? en als je het tegen iets aanstoot, breekt het er dan niet vanaf?
    en ik ben altijd met de fiets omdat ik nog geen auto heb, dus het moet kunnen om het hutje met de fiets mee te nemen!

    vr gr, Rick

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.633 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord