Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Vroeg uit de veren voor de geoorde fuut

maandag 3 mei 2010, 22:40 door | 7.680x gelezen | 12 reacties

Er is een prachtig plekje in het zuiden van het land waar een bijzondere en mooie vogel zich goed laat fotograferen. Reden genoeg om een keertje om half vijf de wekker te zetten om er met het eerste licht foto's te nemen. Vorig jaar had ik ook al een poging gewaagd, maar viel het weer erg tegen. Dit jaar was het raak.

Ik moet wel eerlijk zijn: ik ben niet bepaald de eerste vogel fotograaf die die kant op is gegaan voor dit mooie vogeltje. Maar ondanks dat er al veel pracht platen zijn gemaakt ter plekke leek het me toch leuk om ze ook hier op Photofacts te laten zien, samen met een kort verslagje van hoe de foto's tot stand zijn gekomen.

Zoals al gezegd was ik vorig jaar die kant opgereden en toen bleek het weer, ondanks goede voorspellingen, erg grauw. Om twee keer per in korte tijd van Zwolle naar Breda te rijden is niet echt makkelijk, dus heb ik het pas gelden nog eens geprobeerd: na eerst de voorspellingen weer goed in de gaten te houden en te wachten op de perfecte omstandigheden: zonnig, helder en geen wind voor een spiegelglad wateroppervlak.

Dit keer klopten de voorspellingen gelukkig wel en lag ik enkele uren langs de waterkant terwijl bij tijd en wijle er geen golfje was. Ik heb gekozen voor een standpunt waarbij ik de bomen die langs de plas groeiden terugzag in de reflectie voor een mooie kleur. Het is een grote plas, dus vaak zijn de fuutjes (het zijn erg kleine beestjes) aan de andere kant te vinden. Maar als je dan maar genoeg geduld hebt en lang genoeg op je buik langs de waterkant ligt komen ze vroeg of laat toch prachtig dichtbij.

Mijn persoonlijke favoriet is dit beeld waarin het gladde water een mooi egaal plaatje geeft wat een erg fijn sfeertje geeft.

Geoorde fuut bij Breda


Ik kan me voorstellen dat anderen liever zo veel mogelijk detail zien en daarom meer gaan voor een foto waar de fuut ongeveer beeldvullend op staat. Misschien valt het onderstaande resultaat dan meer in de smaak.

Geoorde fuut bij Breda

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

12 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 3 mei 2010 om 23:07  | reageer

  Het was 27 april mooi weer aan de Emerplas. Ik heb inderdaad al meer geoorde futen voorbij zien komen. Maar deze foto's horen in jouw verzameling! De tweede foto mag dan wat meer de fuut beeldvullend zijn, maar het is nu ook weer geen standaard futenfoto. De eerste foto toont wel hel mooi een kleine geoorde fuut eenzaam op het grote water. En dan maar gelijk de vraag die op mijn lippen brandt: welke lens? Ik schat zo in dat het foto's zijn die je met jouw 500 mm hebt gemaakt.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 01:03  | reageer

  Kijk dat is eens doorzettingsvermogen ik wordt al moe aan de gedacht om mijn wekker om half te te zetten vrolijk

 3. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 01:42  | reageer

  Heel stomme vraag misschien hoor, maar ik ben totaal geen vogel kenner en vind dat je prachtige foto's maakt.

  Waarom moet je voor deze foto zo vroeg zijn? Die beesten zijn toch ook ergens om 10:00 uur in de ochtend? Dan hoef je niet zo vroeg je bed uit, en rond 10:00 uur is het licht ook nog mooi. Of anders tegen 18:00 of 19:00 uur in de avond, ook mooi licht...

  Misschien echt een domme vraag, en misschien is het antwoord wel heel overtuigend, maar ik ben echt benieuwd wat hier nu de reden van is.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 04:39  | reageer

  Foto 1 vind ik prachtig qua framing en sfeer! Jouw toewijding komt absoluut tot uiting in de kwaliteit van je werk. En het lijkt me ook best wel een aparte ervaring om 's-morgens in alle vroegte de stilte van de natuur te ervaren.

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 07:34  | reageer

  @Edc: de foto's zijn inderdaad allemaal met mijn 500 millimeter gemaakt... zelfs al zwemmen ze op een meter of 8, het blijft een klein vogeltje. Sterker nog, ik had er ook standaard mijn 1.4 converter tussen zitten, maar aan de andere kant heeft mijn camera eer een 1.3 cropfactor.

  @Arno: je moet er idd wel wat voor over hebben.

  @Brian: er zijn eigenlijk een aantal redenen waarom ik vaak erg vroeg fotografeer. Een belangrijke is wind. Denk in de eerste foto een heel klein briesje en het spiegelgladde, reflecterende water veranderd in een witte rimpelmassa die echt de foto volledig verpest. Het tweede is dat het bij heldere nachten 's ochtends vaak heiig is... net dat subtiele beetje mist vind ik vaak de kleuren en sfeer geven die een vroege foto boven een overdag foto uit laat steken. Ook kan het licht gauw hard worden. De laatste was in dit geval praktisch: ik had een halve dag vrij gevraagd en wilde niet voor niks naar Brabant rijden.. ik wilde een volledige ochtend hebben om zo er zeker vn te zijn dat ik de fuutjes een keer dichtbij kreeg.. het zo jammer zijn als je die kant op rijd en je moet een uur later al weer weg om te gaan werken en ze hebben alleeen nog maar ver weg gezeten.

  @Ton: het is absoluut 100% genieten van de natuur als je s ochtends vroeg in alle rust buiten loopt terwijl (bij wijze van spreken) heel Nederland nog op l oor ligt. Bedankt voor je positieve woorden!

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 07:53  | reageer

  Wat een mooi sfeer in de 1e foto!! Zeker het gladde wateroppervlak maakt deze foto erg goed!

  Complimenten!

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 18:37  | reageer

  Johannes, ik ben even gaan googlen en ontdekte dat er ook een populatie in Nootdorp te zien is. Dat is bij mij bijna om de hoek. Ik ga de plas daar toch met andere ogen zien. Al moet ik dan genoegen nemen met een verrekijker, want een 500mm heb ik niet. In 'Vogels' zag ik overigens net een telescoop/7 megapixel-camera van Zeiss. Lijkt me voor een vogelaar een schitterende 'camera'.

 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 18:40  | reageer

  Het is iig een prachtig vogeltje! Ook om door de verrekijker te bekijken! Als ze aan de andere kant rondzwemmen ben ik ze ook lekker door de verrekijker aan het bewonderen.

  Ik heb het nieuwe nummer hier net naast me liggen... helaas zijn die echt goede telescopen ook praktisch onbetaalbaar en blijft digiscopen toch mindere kwaliteit leveren dan met een spiegelreflex.

 9. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 18:59  | reageer

  @Johannes Klapwijk. Bedankt voor je duidelijke antwoord. Als je het zo verteld klinkt het allemaal ineens heel erg logisch. Ik ga van de week ook maar eens heel vroeg mijn bed uit om te kijken hoe de natuur er vroeg in de ochtend uitziet.

 10. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 19:04  | reageer

  Als je kunt genieten van rust, vogelzang en natuur in zijn algemeen krijg je daar zeker geen spijt van! Als de wekker gaat is het even doorbijten, maar als je eenmaal buiten loopt genieten met volle teugen!

  Je zou eens een bos vol vogels moeten horen wakker worden... eerst de merels met hun volle geluid (ruim voor zonsopkomst) dan de winterkoninkjes, spechten, mezen....

  En nu is de tijd om eens in een mooi moerasgebied te gaan luisteren naar snor en rietzanger. Zo maar wat tips voor een onvergetelijke morgen knipoog

 11. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 19:06  | reageer

  Kan het niet laten.. voor iedereen die wel eens wil weten wat voor bijzonders je kan horen: zo klinkt een snor!

  (klik op beluister)
  pagina over de snor, met geluid te beluisteren

 12. frank
  frank schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 19:10  | reageer

  inspirerend,
  vooral de eerste foto spreekt mij aan met het opbollende water aan de voorkant van de fuut

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord