Johannes Klapwijk

Vroeg uit de veren voor de geoorde fuut

maandag 3 mei 2010, 22:40 door | 6.992x gelezen | 12 reacties

Er is een prachtig plekje in het zuiden van het land waar een bijzondere en mooie vogel zich goed laat fotograferen. Reden genoeg om een keertje om half vijf de wekker te zetten om er met het eerste licht foto's te nemen. Vorig jaar had ik ook al een poging gewaagd, maar viel het weer erg tegen. Dit jaar was het raak.

Ik moet wel eerlijk zijn: ik ben niet bepaald de eerste vogel fotograaf die die kant op is gegaan voor dit mooie vogeltje. Maar ondanks dat er al veel pracht platen zijn gemaakt ter plekke leek het me toch leuk om ze ook hier op Photofacts te laten zien, samen met een kort verslagje van hoe de foto's tot stand zijn gekomen.

Zoals al gezegd was ik vorig jaar die kant opgereden en toen bleek het weer, ondanks goede voorspellingen, erg grauw. Om twee keer per in korte tijd van Zwolle naar Breda te rijden is niet echt makkelijk, dus heb ik het pas gelden nog eens geprobeerd: na eerst de voorspellingen weer goed in de gaten te houden en te wachten op de perfecte omstandigheden: zonnig, helder en geen wind voor een spiegelglad wateroppervlak.

Dit keer klopten de voorspellingen gelukkig wel en lag ik enkele uren langs de waterkant terwijl bij tijd en wijle er geen golfje was. Ik heb gekozen voor een standpunt waarbij ik de bomen die langs de plas groeiden terugzag in de reflectie voor een mooie kleur. Het is een grote plas, dus vaak zijn de fuutjes (het zijn erg kleine beestjes) aan de andere kant te vinden. Maar als je dan maar genoeg geduld hebt en lang genoeg op je buik langs de waterkant ligt komen ze vroeg of laat toch prachtig dichtbij.

Mijn persoonlijke favoriet is dit beeld waarin het gladde water een mooi egaal plaatje geeft wat een erg fijn sfeertje geeft.

Geoorde fuut bij Breda


Ik kan me voorstellen dat anderen liever zo veel mogelijk detail zien en daarom meer gaan voor een foto waar de fuut ongeveer beeldvullend op staat. Misschien valt het onderstaande resultaat dan meer in de smaak.

Geoorde fuut bij Breda

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

12 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 3 mei 2010 om 23:07

  Het was 27 april mooi weer aan de Emerplas. Ik heb inderdaad al meer geoorde futen voorbij zien komen. Maar deze foto's horen in jouw verzameling! De tweede foto mag dan wat meer de fuut beeldvullend zijn, maar het is nu ook weer geen standaard futenfoto. De eerste foto toont wel hel mooi een kleine geoorde fuut eenzaam op het grote water. En dan maar gelijk de vraag die op mijn lippen brandt: welke lens? Ik schat zo in dat het foto's zijn die je met jouw 500 mm hebt gemaakt.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 01:03

  Kijk dat is eens doorzettingsvermogen ik wordt al moe aan de gedacht om mijn wekker om half te te zetten vrolijk

 3. Brian dSLR.nl
  Profiel  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 01:42

  Heel stomme vraag misschien hoor, maar ik ben totaal geen vogel kenner en vind dat je prachtige foto's maakt.

  Waarom moet je voor deze foto zo vroeg zijn? Die beesten zijn toch ook ergens om 10:00 uur in de ochtend? Dan hoef je niet zo vroeg je bed uit, en rond 10:00 uur is het licht ook nog mooi. Of anders tegen 18:00 of 19:00 uur in de avond, ook mooi licht...

  Misschien echt een domme vraag, en misschien is het antwoord wel heel overtuigend, maar ik ben echt benieuwd wat hier nu de reden van is.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 4 mei 2010 om 04:39

  Foto 1 vind ik prachtig qua framing en sfeer! Jouw toewijding komt absoluut tot uiting in de kwaliteit van je werk. En het lijkt me ook best wel een aparte ervaring om 's-morgens in alle vroegte de stilte van de natuur te ervaren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.479 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord