Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Robert Kruyskamp

Controverse: oorlog naast mode

zondag 10 maart 2013, 22:31 door | 5.058x gelezen | 3 reacties

Voor CNN zette journaliste Moni Basu foto's van oorlogsleed en de internationale catwalk naast elkaar. En deze juxtapositie liet onvermoede overeenkomsten zien. Na publicatie op de site van de nieuwszender is onder de bezoekers een soort volksopstand uitgebroken. Smakeloos, zo oordeelt men in de bijna 800 reacties over deze vergelijking van conflict en glamour. Is de verontwaardiging terecht?

Fotografen Christopher Anderson, Paolo Pellegrin, Jerome Sessini en Alex Majoli legden voor Magnum de verschrikkingen vast in alle brandhaarden van de wereld. Gaza. Irak. Afghanistan. Egypte. Zij waren er met de camera bij.

Maar het legendarische agentschap (ooit gestart door Henri Cartier Bresson en Robert Capa) stuurde deze fotografen ook naar andere 'klussen', zoals de internationale modeweken. En daar stortten zij zich in een totaal andere chaos, met sensuele fotomodellen en snobistisch modevolk.

Gewelddadige conflicten en eclatante modeshows mogen dan uitersten lijken, qua fotografie zijn er overeenkomsten. Fotografen moeten zich snel verplaatsen, het vereist planning en inzicht om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Ook dienen zij snel beslissingen te nemen over compositie en belichting; er gebeurt veel op hetzelfde moment. Wanneer je een fractie te laat bent, mis je het drama van het moment, zegt fotograaf Christopher Anderson tegen CNN.

War and fashion screenshot

En ook in de foto's zelf zijn opmerkelijke gelijkenissen te zien, zo concludeert Moni Basu in haar artikel. De visuele signatuur van fotografen als Pellegrin en Majoli blijft herkenbaar, of ze nu hartverscheurend oorlogsleed of frivool modegedoe vastleggen.

Denk bijvoorbeeld aan het zichtbaar maken van de dynamiek, door het gebruik van langere sluitertijden. In een chaotische situatie waarin veel tegelijk gebeurt, toch op zoek gaan naar dat ene, veelzeggende detail. Of een persoon in het beeld isoleren, en zo op laten gaan in het grotere geheel.

Vanuit puur fotografisch oogpunt is deze analyse best interessant. Hoe simplistisch of wellicht vergezocht ook, het zegt iets over het belang van een eigen, karakteristieke stijl. Die zul je bij topfotografen altijd terugzien, wat zij ook in beelden proberen te vangen. Afghanistan of Armani. Gaza of Gaultier. Libië of Louboutin.

Bagatelliseert deze vergelijking het leed van oorlogsslachtoffers? Zet het de mondaine modewereld op een onverdiend voetstuk? Ik vind van niet. Maar in het verleden is vaker gebleken dat het leggen van link tussen oorlog en mode gevoelig ligt. Denk bijvoorbeeld aan de opschudding na de modereportage Make Love, Not War van Steven Meisel voor Vogue Italia in 2007.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Robert Kruyskamp

Over de auteur

Voormalig journalist en woonachtig in Den Haag. Fotografeert sinds de jaren 80 met camera's in alle soorten en maten, maar heeft een voorkeur voor lo-fi analoog gereedschap en mobiele fotografie.

3 reacties

  1. Bram Berkien
    Profiel  Bram Berkien schreef op maandag 11 maart 2013 om 08:17  | reageer

    Ik zie de reden voor de verontwaardiging echt niet. Het gaat bij die vergelijking juist niet om de inhoud (verschrikking tegenover schoonheid) maar om de vorm. Daarin komen de foto's juist overeen. Het is gewoon een esthetische oefening, gaat om de compositie.

  2. Marcel
    Marcel schreef op maandag 11 maart 2013 om 19:29  | reageer

    Het blijven mensen....

  3. Robert
    Profiel Robert schreef op maandag 11 maart 2013 om 22:53  | reageer

    @ Bram: Exact. CNN had ook foto's naast elkaar kunnen zetten van voetbal en mode, om te laten zien dat topfotografen trouw blijven aan een eigen stijl - wat ze ook fotograferen. Nu gaat ineens bij velen een moreel vingertje omhoog, omdat het gaat over oorlog (want erg) en mode (want oppervlakkig).

    Overigens ben ik zelf wel benieuwd waarom Magnum vaak conflictfotografen naar de grote modeshows stuurt. Dat mis ik een beetje in Basu's verhaal.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.352 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord