Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Heeft de hoge resolutie optie van de Canon EOS R5 enig nut?

vrijdag 21 april 2023, 20:40 door | 3.158x gelezen | 7 reacties

In maart 2023 introduceerde Canon een hoge resolutie functie voor de EOS R5 mirrorless camera. Door middel van het IBIS systeem is het mogelijk om een 400 megapixel foto te maken. Ik ging testen hoe goed dit systeem is. Zowel met stationaire als bewegende objecten.

Canon kondigde een hoge resolutie functie voor de EOS R5 aan via een firmware update. Daarmee gaf de fabrikant gehoor aan de wens voor deze optie. Bij een select aantal Sony, Olympus, Panasonic, en Fujifilm camera's was deze functie al geruime tijd beschikbaar.

Canon heeft echter een stapje extra gedaan. De toename in resolutie bij de andere modellen is met een factor vier. De EOS R5 heeft dat nogmaals verdubbeld. Met de 45 megapixel sensor kan er een 400 megapixel foto gemaakt worden. Dit is 24.576 x 16.384 pixels.

Nando eos r5 high res option vergelijk

Om een idee te hebben, de kleine foto in deze grote foto is een 45 megapixel bestand, de grote foto een 400 megapixel bestand.

De toename in resolutie gebeurd door middel van het IBIS systeem. Dankzij het systeem kan de sensor verschoven worden waardoor er na het samenvoegen van de foto's een hogere resolutie bereikt wordt. In het geval van Canon zijn dit maar liefst negen foto's die vervolgens in de camera verwerkt worden.

Nando eos r5 high res option 3

De IBIS high resolution functie lijkt veelbelovend, maar blijkt toch niet zo fantastische te zijn.

Je hebt voor de hoge resolutie stand geen aparte software nodig. Maar het resultaat is wel een jpeg bestand, en geen raw. Het jpeg bestand van 400 megapixels kan maar liefst 150 megabyte groot zijn, of meer.

Omdat er meerdere foto's achter elkaar gemaakt worden, heeft dit effect op eventuele beweging tussen de beelden in. Dat geldt zowel voor een bewegend object als je eigen beweging. Omdat het IBIS systeem niet langer voor stabilisatie werkt, heb je dat ook niet ter beschikking.

Een test


Ik heb de proef op de som genomen met de nieuwe Canon RF 135mm f/1,8L IS USM. Ik heb enkele foto's uit de hand gemaakt en het resultaat bekeken. En wat blijkt, de kleine bewegingen die ik maak tijdens het fotograferen zorgen voor een onscherpe foto. De software in de Canon EOS R5 zorgt dus niet voor enige uitlijning van de foto's.

Nando eos r5 high res option

Uit de hand fotograferen leidt direct tot dit soort beelden. Een statief is verplicht.

Vervolgens heb ik ook enkele foto's gemaakt van onze hond Bruc om te zien hoe er met bewegende onderwerpen wordt omgegaan. Dat was in feite niet eens nodig, want als de trillingen van de hand al bewegingsonscherpte veroorzaakt weet je wat een bewegend onderwerp doet.

Nando eos r5 high res option 2

Het was te verwachten, bewegende onderwerpen zijn niet te fotograferen met deze hoge resolutie optie.

Vergelijking


Hoe ziet een geslaagde hoge resolutie foto eruit in vergelijking met een normale foto? Voor dat doel heb ik de camera op statief geplaatst en een stationair onderwerp gefotografeerd. Door in te zoomen op een detail is de toename in details goed zichtbaar.

Nando eos r5 test normal res 100procent crop

Een 100% uitsnede van een 45 megapixel beeld.


Nando eos r5 test hi res 100procent crop

De 100% uitsnede van het 400 megapixel hoge resolutie beeld.

Hoeveel beter van kwaliteit is een IBIS hoge resolutie foto? Om dat te zien heb ik een normale 45 megapixel foto in Photoshop vergroot. Als ik dan hetzelfde deel van het beeld bekijk is het verschil duidelijk.

Nando eos r5 test normal res enhanced 100procent crop

Ter vergelijking, een 100% uitsnede van een 45 megapixel beeld dat in Photoshop vergroot is tot 400 megapixels.

Conclusie


De IBIS hoge resolutie functie van de Canon EOS R5 geeft een ongekend hoge resolutie. Heb je beweging in je beeld, ook al is het maar een klein beetje, dan is dat direct te zien.

Dit betekent dat de IBIS hoge resolutie functie van de Canon EOS R5 maar beperkt bruikbaar is. Er mag geen beweging zijn, zowel van onderwerp als fotograaf. Bovendien eindig je met een jpeg foto die eventuele nabewerking flink beperkt.

Ik kan deze IBIS hoge resolutie optie niet als serieus beschouwen, helaas. Om het een echt bruikbare functie te maken, zou Canon uitlijning en bewegingsonscherpte compensatie moeten toevoegen, net zoals bij de Panasonic Lumix DC-S1. En dan het beeld opslaan in raw in plaats van jpeg.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

 1. RAWShooter
  RAWShooter schreef op dinsdag 25 april 2023 om 10:14  | reageer

  En dan nog: het extreme detail van de 400mpix foto bevat wel wat meer details, maar is ook onscherper. Zoals ook bij de andere merken het geval is. En dat is dan een JPG met minder mogelijkheden. In dat ene hoogst zeldzame geval dat je daar iets aan hebt ben je toch vergeten om die mogelijkheid in te schakelen.

 2. fotosvanrob
  Profiel fotosvanrob schreef op dinsdag 25 april 2023 om 12:04  | reageer

  Dit is een beetje appels met peren vergelijken. 100% van de twee foto’s vergelijken vertelt niet veel, omdat je een andere uitsnede krijgt. En dan vergelijken met een foto die (mogelijk met AI) vergroot is in Photoshop is ook geen zuivere vergelijking. Waarom niet de 45 mp en de 400 mp naast elkaar met een zelfde uitsnede? Bij voorbeeld bij 100% uitvergroting van de 45 mp.

 3. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 25 april 2023 om 12:27  | reageer

  @fotosvanrob: Er is een 100% uitsnede van een 45mp en een 400mp. En dan heb ik bovendien de 100% 45mp in dezelfde uitsnede als het 400mp beeld getoond. Precies zoals jij noemt.

 4. fotosvanrob
  Profiel fotosvanrob schreef op dinsdag 25 april 2023 om 12:52  | reageer

  Maar bij dezelfde uitsnede is het 45 mp beeld vergroot in Photoshop schrijf je. Daarmee heeft PS er wat mee gedaan, mogelijk AI verscherpt. Dan is de vergelijking niet zuiver. Best denk ik: 100% van de 45 mp, en de 400 mp vergroot naar dezelfde uitsnede. recht toe recht aan.

 5. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 26 april 2023 om 09:31  | reageer

  Je zegt zelf, laat een 45mp en 400mp naast elkaar met dezelfde uitsnede zien. Dat kan alleen als je de 45mp foto vergroot, anders kan je simpelweg niet dezelfde uitsnede krijgen.
  Wil je beide op 100% zien, dan kan dat. Die staan in het artikel. Maar beide op 100% en dan dezelfde uitsnede kan niet. Ze hebben een andere resolutie.

 6. Marcel de Bruin
  Marcel de Bruin schreef op dinsdag 25 april 2023 om 17:34  | reageer

  Voor mij dus niet echt zinvol. Ben trouwens met de 45 Mp al dik tevreden!

 7. stefanflos
  Profiel stefanflos schreef op woensdag 26 april 2023 om 19:06  | reageer

  Sony in de A7R serie vanaf mark iii (2017) doet al aan pixel shift. Nu tot 240mp. Daarbij is de focus niet alleen op resolutie maar ook op kleur.

  De toepassingen zijn echter beperkt, zoals in het stuk goed aangegeven: binnen fotografie (veel detail - grote ruimten) maar ook MACRO opnamen - en dan een serie van 240mp stacken... lijkt mij een leuke uitdaging (maar ik heb nog de A7Rii...)

  https://www.sony-asia.com/microsite/alphauniverse/ilce-7rm4/alpha-7r-iv-pixel-shift-multi-shoot-review-by-mobile01.html?cpint=SG_OUT_OF_FLOW_SEC-TOUT-OOFM-TOP_PAGE-EN_GL-2020-11-M01-REVIEWALPHA-TOUT01-REVIEWALPHA

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord