Zweeds modemeisje bespot na klunzig geknoei met foto's
vrijdag 21 december 2018, 08:16 door Michelle Peeters | 6.595x gelezen | 5 reactiesIk heb één foto gemaakt en vond hem niet zo mooi ... dus ik zette er een een andere achtergrond achter. En toen ik het publiceerde op Instagram, viel het niemand op, dus ik dacht dat dit goed was.
De Zweedse mode-influencer Johanna Olsson(28) is staat onder vuur, omdat een groot aantal fashionfoto's op haar Instagramaccount nep blijkt te zijn. De blondine bracht een paar maanden geleden een bezoek aan Parijs tijdens een volledig betaalde reis.
Foto's van haar reis leidden echter tot meer dan alleen een paar opgetrokken wenkbrauwen. Dat komt omdat het voor de hand lag dat, zelfs voor een toevallige toeschouwer, die foto's niks anders dan het resultaat van ietwat klunzig gephotoshop bleken te zijn.
Veel van haar ruim een half miljoen volgers zijn zwaar teleurgesteld in Johanna, die goed verdient met haar foto's. Ze krijgt goed betaald door grote kleding- en cosmeticabedrijven als ze met hun producten poseert. Dat vinden veel volgers onterecht, want ze laat een werkelijkheid zien die helemaal niet bestaat.
Op één van de foto's is Johanna te zien op een brug over de Seine in Parijs. Wie goed kijkt, ziet dat Johanna boven het wegdek zweeft en geen schaduw heeft. Ook de andere foto's blijken gemanipuleerd te zijn. De belichting klopt vaak niet en achtergronden passen niet bij voorgronden.
Johanna werd gevraagd uitleg te geven over de gewraakte foto's. Daar verzekerde ze wel degelijk in Parijs te zijn geweest. Iets waar haar volgers inmiddels ernstig aan twijfelen. Welke foto's zijn echt en welke nep? Niemand weet het nog...
Ze raakte vervolgens een groot aantal fans kwijt. Volgens haar is ze zeker niet de enige die 'knoeit' met foto's.
Er zijn wereldwijd honderden collega's die hetzelfde doen om mooier in beeld te komen. Ik heb inderdaad een beetje gesjoemeld met die Parijs-foto's. En, toegegeven, ik heb het fotobewerkingsprogramma nog niet helemaal onder de knie.
Laatst ging ze volgens haar fans alweer in de fout. Ze deelde modefoto's die zouden zijn gemaakt in besneeuwd Zwitserland. De reacties logen er niet om. Jammer, wederom honderd procent nep en photoshoppen kan je helaas nog steeds niet. Johanna zelf stelt vooralsnog onvoldoende geld te hebben om een goede fotobewerker in te huren. Die komt er vanzelf wel, belooft ze.
Meer weten over Photoshop bewerkingen?
Als je meer wilt weten over het onder andere mooi vrijstaand maken van een onderwerp, het aanbrengen van schaduwen en nog veel Photoshop ins en outs, neem dan eens een kijkje op Photofacts Academy. Onderstaande cursussen staan hier tot je beschikking:
- Photoshop voor Beginners (Johan Elzenga)
- Photoshop voor Fotografen (Piet van den Eynde)
- Photoshop voor Gevorderden (Marit Hilarius)
- Photoshop Effecten (Elja Trum)
En nog veel meer...
Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
5 reacties
-
gast schreef op dinsdag 25 december 2018 om 12:36 | reageer
Het is altijd (!) geknoei met dat na bewerken. Leer eens een gewone foto goed te maken.
-
A. Maas schreef op donderdag 27 december 2018 om 12:17 | reageer
Ik heb ook een kennis die altijd zijn foto's zit na te bewerken. Het resultaat vindt ik altijd bedroevend slecht.
Leer je camera beter te beheersen i.p.v. pixel piepen. Of ... koop een Fuji de JPg's zijn altijd sprankelend van kleur. -
Donald Willemsen schreef op zaterdag 5 januari 2019 om 00:06 | reageer
Twee generaliserende bijdragen tot nu toe. Wat is er mis met het nabewerken in Photoshop (Ps). Als je in RAW fotografeert, moet je wel nabewerken. Als je dan Ps of Lr gebruik om na te bewerken moet je het ook goed doen. Dus eerst een paar degelijke cursussen volgen, dan flink oefenen en ervaring opdoen en dan pas kom je toe aan publiceren van je foto's. Overigens een foto voorzien van een andere achtergrond noem ik niet 'nabewerken'. Dat is volgens mij 'manipuleren', de suggestie wekken dat..............
-
Michelle Peeters schreef op zaterdag 5 januari 2019 om 00:12 | reageer
@Donald: eens! Maar in dit geval werd iemand voor veel geld op reis gestuurd om zich op een bepaalde locatie met bepaalde kledingstukken te laten fotograferen. Als je dat dan aan je laars lapt en ook nog eens eigenhandig foto’s slecht manipuleert (een goede fotobewerker was blijkbaar te duur?), dan ben je niet echt goed bezig...
-
Donald Willemsen schreef op zaterdag 5 januari 2019 om 11:00 | reageer
@Michelle, klopt. Ik veroordeel dergelijke handelwijze dan ook. Maar het gaat me te ver om 'nabewerken' en 'manipuleren' in Ps op een hoop te gooien.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kleurmanipulatie met kleurfilters
door Frank Doorhof
-
De jaarlijkse grote update van Lightroom en Photoshop
door Nando Harmsen
-
Kleurmanipulatie; werken met kleur en gels
door Frank Doorhof
-
Portretfotografie tip: Geef positieve aanwijzingen
door Elja Trum
-
Bijzondere foto's met unieke Photoshop bewerkingen
door Elja Trum
-
Portretfotografie tip: Afwisseling in poses
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.316 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.