Liesbeth van Asselt

Fotograaf en fotografe; wat zijn de verschillen?

vrijdag 22 augustus 2014, 22:01 door | 10,937x gelezen | 25 reacties

Afgelopen week staken we als vrouwelijke natuurfotografen de koppen eens bij elkaar. Aanleiding: hoe komt het toch dat in zoveel jury's van fotowedstrijden alleen mannen zitten? En: zou er een andere winnaar boven komen drijven als de jury uit alleen vrouwen bestaat?

Ik ben niet zo van de vrouwengroepjes. Dus meestal ga ik niet op dit soort uitnodigingen in. Maar het onderwerp van deze avond intrigeerde me wel. Omdat ook ik wel zie dat vrouwen vaak andere foto's maken dan mannen. Dus op naar Vught!

Over het algemeen zijn mannen waarschijnlijk meer op de techniek gericht. Al kun je dat natuurlijk niet over n kam scheren. Ik ben vrouw, maar een foto moet voor mij technisch wel in orde zijn. Met een sfeervolle plaat waarbij de horizon net niet recht staat, de foto onnodig vol met ruis zit (zonder dat dat de sfeer verhoogt), het oog van een dier net niet scherp is, et cetera kan ik dus meestal niet zoveel. Wellicht speelt techniek voor mij een grotere rol dan bij andere vrouwen omdat ik opgegroeid ben in een familie met allemaal techneuten?

Maar ook voor mij geldt dat een ragscherpe foto zonder ruis en met een compositie volgens de regels me soms toch niet kan bekoren. Al die scherpe foto's van 'vogels op stokjes' waarmee vogelfotografen uit Lesbos terug komen, zullen bij mij bijvoorbeeld geen prijs winnen. Wel de technisch goede foto's van vogels die voor hen typerend gedrag laten zien, waar sfeer in zit, waar de fotograaf duidelijk iets aan toegevoegd heeft (anders dan pindakaas op de tak smeren knipoog ).

Na een gezellig avondje was dit een gedeelde conclusie: foto's gemaakt door vrouwen zijn vaak minder op techniek en meer op sfeer gericht. Dat betekent dat zij dus ook bij het jureren daar meer op zullen focussen. En dat er dus andere winnaars uit de bus komen.

Mooi voorbeeld is denk ik deze foto die ik onlangs op Facebook plaatste. De vrouwen noemden de foto 'prachtig', de mannen 'gedurfd' en 'apart'. En dat laatste had dan te maken met de door de harde wind en de lange sluitertijd veroorzaakte bewegingsonscherpte van de heide in de voorgrond.

Dames en heren

In het groepje zaten vier vrouwen die ondanks alles toch ervaring hebben met het jureren van foto's. We zijn aan het nadenken over een experiment om te checken of onze conclusie klopt. Door bij een fotowedstrijd eens twee jury's te formeren bijvoorbeeld. En bestaande uit mannen en n bestaande uit vrouwen. Intussen zijn we natuurlijk heel benieuwd naar jullie ideen over dit onderwerp!

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

25 reacties

 1. Jack
  Jack schreef op vrijdag 22 augustus 2014 om 22:46

  Interessante gedachte! Je zou er zelfs over kunnen denken om een derde jury foto's te laten beoordelen. Een jury die voor de helft uit mannen en voor de helft uit vrouwen bestaat. Doordat ze samen in één jury zitten kan dat tot verrassende uitslagen leiden.

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op zaterdag 23 augustus 2014 om 10:13

  Over welke fotografes heb je het bijv.? Ik ken wel een paar goede Ned. natuurfotografes (ik volg Roeselien Raimond bijv.) maar ken talloze geweldige natuurfotografen. Volgens mij zit daar ook de crux: net zoals in veel andere disciplines zijn er in verhouding gewoon veel meer mannen actief (op hoog nivo).

  Ik ken in ieder geval geen Ned. natuurfotografes op het nivo van iemand zoals Marsel van Oosten, maar als die er zijn zou ik hun foto's graag bewonderen!

 3. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op zaterdag 23 augustus 2014 om 13:01

  Mannen en vrouwen zijn in aanleg allemaal even technisch of niet-technisch. Door onze cultuur en maatschappij worden alleen verschillende 'rollen' van ons verwacht en door de opvoeding/omgeving gestimuleerd. Kijk bijvoorbeeld naar meisjes-/jongensspeelgoed. Een experiment met het beoordelen van foto's door mannen en vrouwen vind ik meer een sociaal experiment dan dat het iets zegt over daadwerkelijke verschillen. Als je hier een leuk boek over zou willen lezen kan ik je "Het idee M/V" van Asha ten Broeke aanbevelen.

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 23 augustus 2014 om 14:09

  Hoi Antonette, helemaal mee eens! Maar waar het ook door komt, dat maakt niet uit voor het uiteindelijke resultaat. Namelijk dat vrouwen andere dingen zijn gaan waarderen dan mannen. M.a.w. de vraag is of er andere winnaars zijn als bij de fotowedstrijd die bijvoorbeeld onlangs in het leven geroepen is niet 10 mannen in de 10-koppige jury zouden zitten?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.013 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.013 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.