Dick Holtman

Foto's & computers - inleiding

dinsdag 9 februari 2016, 22:22 door | 5.237x gelezen | 8 reacties

Foto's en computers, een geweldige combinatie die echter soms ook zijn problemen en uitdagingen kent. Vandaag start ik een serie blogs over foto's en computers. Iedere week behandel ik een aspect.

Aanleiding


Jaren terug liep ik tijdens een lunch met een fotograaf een blokje om. Hij maakte toen een opmerking die mij ernstig aan het denken heeft gezet. Zijn stelling was destijds: 'Over een paar jaar ben ik een van de weinige fotografen met digitale foto's uit het begin van deze eeuw'.

Verbaasd vroeg ik: 'Waarom denk je dat?'. 'Nou,' zei hij, 'mensen hebben hun foto's overal staan en maken vaak geen of te weinig back-ups'.

Wat kan er dan al zo fout gaan?


Apparaten als laptops en mobiele telefoons gaan kapot of worden gestolen. Dan ben je ineens al je foto's kwijt.

Mensen gooien per ongeluk foto's weg bij het opruimen van hun computer of smartphone. En natuurlijk bliksemt het nooit bij jou in de buurt. En drink je ook nooit koffie bij de computer.

Koffie


In de afgelopen jaren heb ik al heel wat mensen gesproken die alle of een substantieel aantal foto's waren kwijt geraakt.

In deze tijd staan foto's verspreid over geheugenkaartjes, computers, smartphones, iPads, enzovoorts. Dit maakt de kans op fouten en het kwijtraken van foto's alleen maar groter.

In de komende blogs wil ik stilstaan bij een aantal praktische aspecten rondom het opslaan, back-uppen en organiseren van foto's. Maar voor ik begin, wil ik jullie twee vragen voorleggen. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties die jullie onder aan deze blog kunnen plaatsen.

Vraag 1


Mijn dochter gaat volgende maand trouwen en ik ben op zoek naar een foto die ik ooit van haar genomen heb tijdens een vakantie. Wat ik nog weet is dat zij en haar zus Annemarie op de foto staan op het strand bij de zee. Ik weet niet meer welk jaar het was, alleen dat het in Scheveningen was.

Vragen
 • Zou je een dergelijke foto snel terug kunnen vinden tussen bijv. 30.000 foto's?
 • Hoe zou je deze foto terug kunnen vinden?
 • Hoe heb je jouw foto's opgeslagen op je computer?
  Denk daarbij aan directory / folder, bestandsnaam, enzovoorts
 • Welke manier gebruik je om je foto's te organiseren?

Vraag 2


Bekijk de onderstaande vakantiefoto en beantwoord de onderstaande vragen. Denk je daarbij in dat dit jouw foto is, gemaakt tijdens een vakantie met je geliefden.

Family on beach

Bron: WikiCommons; auteur Dennis Tai


 1. Hoe zorg je ervoor dat je deze foto over tien jaar vindt als je zoekt naar foto's van je partner en jou?
 2. Onder welke bestandsnaam sla je deze foto op?
 3. In welke directory / folder sla je deze foto op?

Nog even een paar gegevens:

Bestandsnaam _MG_4538.CR
Datum opname 27 juli 2015
Locatie Costa Brava
Mensen verzin de namen

Vervolg

Volgende week begin ik met de 'Opslag versus organisatie'...

Reacties

Schroom niet om je antwoorden en andere positieve feedback of opmerkingen te geven.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Dick Holtman

Over de auteur

Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.

8 reacties

 1. Richard Dijkstra
  Richard Dijkstra schreef op dinsdag 9 februari 2016 om 23:41

  Zo herkenbaar Dick. Alle vragen die jij stelt, heb ik mezelf ook gevraagd voordat ik begon met opslaan van mijn RAW bestanden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een systeem van Gavin Gouch en heb met mezelf de afspraak gemaakt om me daaraan te houden. Als je namelijk halverwege van tactiek gaat wisselen raak je uiteindelijk al het overzicht kwijt.

  Gavin geeft goede tips voor filenames, opslagstructuren en taggen. Alles met jouw vragen in het achterhoofd en om ervoor te zorgen dat al je kostbaarheden achteraf altijd terug te vinden zijn. Ik moet zeggen......het werkt.

 2. Anniek
  Anniek schreef op woensdag 10 februari 2016 om 00:26

  Leuk, een interactief artikel! Ik heb zeker nog veel meer dan 30.000 foto's op pc/harde schijven/Nas staan. Een vergelijkbare vraag als jouw vraag 1 is zeker niet ondenkbaar. Ik zou even moeten zoeken naar de foto, maar ik zou hem hoogstwaarschijnlijk toch redelijk snel kunnen lokaliseren.

  Mijn foto's staan gerangschikt in jaarmappen (2002, 2003, etc) en daaronder verdeeld over mappen met bijv volgende naam: '2015_05_11 kamperen Ardèche kanoën barbecue Piet Ria' (dus de mappen bevatten datering en een aantal trefwoorden). De meeste mappen bevatten 200-300 foto's.

  Waarschijnlijk zou ik het jaartal/maand van de foto ongeveer wel kunnen inschatten, maar normaal gesproken zou ik de goede map met het zoeken op Scheveningen, evt in combinatie met mijn dochters' namen, ook redelijk snel moeten kunnen vinden. In de map zelf is t dan even scrollen maar met wat grotere thumbnails is hij dan zó gevonden.

  Ik moet eerlijk bekennen dat er nog wel eens een enkele map tussen zit waaraan ik nog geen trefwoorden heb toegekend.... Dan wordt t zoeken op zoiets wel een heel stuk lastiger!

  Het is best veel werk, foto's indelen in logische mappen en er de juiste trefwoorden bij zetten. En als je eenmaal een systeem bent begonnen, verander je dat ook niet zomaar... Ik moet er niet aan denken dat ik mijn systematiek met terugwerkende kracht nog ga veranderen! Ook al zitten er ongetwijfeld best zwaktes in...

  Vraag 2: als ik terugkom van vakantie zet ik mijn foto's over op pc. Ik maak eerst een verzamelmap aan (binnen afbeeldingen 2015), met bijv de naam '2015_07_30 vakantie Costa Brava kamperen camping ...' en daaronder maak ik een aantal aparte mappen, met ook in de naam de datum en dan gegroepeerd per camera en activiteit/dag (dus aantal trefwoorden).

  Als het om mijn kinderen gaat én het vanzelfsprekend is dat ze erbij waren, vermeld ik hun namen niet altijd bij de trefwoorden, want dat voegt dan niet zoveel toe (daarop zoeken zou toch teveel 'hits' geven).

  Bij de namen van de fotobestanden zelf vervang ik _MG_ altijd door een hoger volgnummer bijv 100, soms met toegevoegde letter die staat voor camera(model).

 3. 100
  Profiel 100 schreef op woensdag 10 februari 2016 om 00:32

  Vraag 1; EXIF/IPTC geeft je alle mogelijkheden om gegevens (beschrijving, locatie, keywords, etc.) aan je foto’s te koppelen zodat je ze later weer eenvoudig kunt terugvinden.
  Omdat ik mijn bestanden al jaren op een NAS heb staan en Lightroom catalogi en een NAS niet lekker samengaan gebruik ik qua organisatie alleen een directory structuur met hoofdmappen per jaar, daaronder sub mappen per maand gevolgd door sub mappen per dag/datum en daaronder kan het wisselen (aparte mappen per camera, aparte mappen voor raw, jpeg, bewerkte bestanden, etc.).

  Wat vraag 2 betreft; ik reken er een beetje op dat over 10 jaar de digitale zoekmogelijkheden zo ver zijn doorontwikkeld dat je gewoon tegen je computer kunnen zeggen welke foto je zoekt (foto op strand met persoon x, y, z) en de computer in staat is op basis daarvan de juiste foto/foto’s te vinden, zelfs als je geen beschrijving en keywords hebt toegevoegd. Tot het zover is, is tekst toevoegen de enige manier om later iets snel terug te kunnen vinden als je geen fotografisch geheugen hebt.

 4. gast schreef op woensdag 10 februari 2016 om 08:09

  Systemen met trefwoorden per foto zijn enorm arbeidsintensief en leiden zelf ook weer tot fouten. Mijn ervaring is dat je al die tijd nooit meer terug wint.

  Een mapstructuur op datum en omschrijving in de mapnaam werkt voor mij prima. Zoeken naar foto's van jaren geleden duurt nooit langer dan 5 minuten. En zo vaak komt dat niet voor.
  Wat mij betreft een non-onderwerp dus.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.930 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord