Foto's & computers - inleiding
dinsdag 9 februari 2016, 22:22 door Dick Holtman | 5.967x gelezen | 8 reactiesFoto's en computers, een geweldige combinatie die echter soms ook zijn problemen en uitdagingen kent. Vandaag start ik een serie blogs over foto's en computers. Iedere week behandel ik een aspect.
Aanleiding
Jaren terug liep ik tijdens een lunch met een fotograaf een blokje om. Hij maakte toen een opmerking die mij ernstig aan het denken heeft gezet. Zijn stelling was destijds: 'Over een paar jaar ben ik een van de weinige fotografen met digitale foto's uit het begin van deze eeuw'.
Verbaasd vroeg ik: 'Waarom denk je dat?'. 'Nou,' zei hij, 'mensen hebben hun foto's overal staan en maken vaak geen of te weinig back-ups'.
Wat kan er dan al zo fout gaan?
Apparaten als laptops en mobiele telefoons gaan kapot of worden gestolen. Dan ben je ineens al je foto's kwijt.
Mensen gooien per ongeluk foto's weg bij het opruimen van hun computer of smartphone. En natuurlijk bliksemt het nooit bij jou in de buurt. En drink je ook nooit koffie bij de computer.
In de afgelopen jaren heb ik al heel wat mensen gesproken die alle of een substantieel aantal foto's waren kwijt geraakt.
In deze tijd staan foto's verspreid over geheugenkaartjes, computers, smartphones, iPads, enzovoorts. Dit maakt de kans op fouten en het kwijtraken van foto's alleen maar groter.
In de komende blogs wil ik stilstaan bij een aantal praktische aspecten rondom het opslaan, back-uppen en organiseren van foto's. Maar voor ik begin, wil ik jullie twee vragen voorleggen. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties die jullie onder aan deze blog kunnen plaatsen.
Vraag 1
Mijn dochter gaat volgende maand trouwen en ik ben op zoek naar een foto die ik ooit van haar genomen heb tijdens een vakantie. Wat ik nog weet is dat zij en haar zus Annemarie op de foto staan op het strand bij de zee. Ik weet niet meer welk jaar het was, alleen dat het in Scheveningen was.
Vragen
- Zou je een dergelijke foto snel terug kunnen vinden tussen bijv. 30.000 foto's?
- Hoe zou je deze foto terug kunnen vinden?
- Hoe heb je jouw foto's opgeslagen op je computer?
Denk daarbij aan directory / folder, bestandsnaam, enzovoorts - Welke manier gebruik je om je foto's te organiseren?
Vraag 2
Bekijk de onderstaande vakantiefoto en beantwoord de onderstaande vragen. Denk je daarbij in dat dit jouw foto is, gemaakt tijdens een vakantie met je geliefden.
- Hoe zorg je ervoor dat je deze foto over tien jaar vindt als je zoekt naar foto's van je partner en jou?
- Onder welke bestandsnaam sla je deze foto op?
- In welke directory / folder sla je deze foto op?
Nog even een paar gegevens:
Bestandsnaam | _MG_4538.CR |
Datum opname | 27 juli 2015 |
Locatie | Costa Brava |
Mensen | verzin de namen |
Vervolg
Volgende week begin ik met de 'Opslag versus organisatie'...
Reacties
Schroom niet om je antwoorden en andere positieve feedback of opmerkingen te geven.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Dick Holtman is getrouwd met een enthousiaste fotografe en een ervaren Lightroom post-processing specialist. Hij werkt al ruim 30 jaar in de IT. Uit deze interesses is het bedrijf LightroomStatistics.com ontstaan. Dick maakte al 11 Lightroom plug-ins die te vinden zijn op de Photographers-Toolbox.com. Ook geeft hij IT en workflow adviezen aan fotografen.
8 reacties
-
Richard Dijkstra schreef op dinsdag 9 februari 2016 om 23:41 | reageer
Zo herkenbaar Dick. Alle vragen die jij stelt, heb ik mezelf ook gevraagd voordat ik begon met opslaan van mijn RAW bestanden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een systeem van Gavin Gouch en heb met mezelf de afspraak gemaakt om me daaraan te houden. Als je namelijk halverwege van tactiek gaat wisselen raak je uiteindelijk al het overzicht kwijt.
Gavin geeft goede tips voor filenames, opslagstructuren en taggen. Alles met jouw vragen in het achterhoofd en om ervoor te zorgen dat al je kostbaarheden achteraf altijd terug te vinden zijn. Ik moet zeggen......het werkt. -
Anniek schreef op woensdag 10 februari 2016 om 00:26 | reageer
Leuk, een interactief artikel! Ik heb zeker nog veel meer dan 30.000 foto's op pc/harde schijven/Nas staan. Een vergelijkbare vraag als jouw vraag 1 is zeker niet ondenkbaar. Ik zou even moeten zoeken naar de foto, maar ik zou hem hoogstwaarschijnlijk toch redelijk snel kunnen lokaliseren.
Mijn foto's staan gerangschikt in jaarmappen (2002, 2003, etc) en daaronder verdeeld over mappen met bijv volgende naam: '2015_05_11 kamperen Ardèche kanoën barbecue Piet Ria' (dus de mappen bevatten datering en een aantal trefwoorden). De meeste mappen bevatten 200-300 foto's.
Waarschijnlijk zou ik het jaartal/maand van de foto ongeveer wel kunnen inschatten, maar normaal gesproken zou ik de goede map met het zoeken op Scheveningen, evt in combinatie met mijn dochters' namen, ook redelijk snel moeten kunnen vinden. In de map zelf is t dan even scrollen maar met wat grotere thumbnails is hij dan zó gevonden.
Ik moet eerlijk bekennen dat er nog wel eens een enkele map tussen zit waaraan ik nog geen trefwoorden heb toegekend.... Dan wordt t zoeken op zoiets wel een heel stuk lastiger!
Het is best veel werk, foto's indelen in logische mappen en er de juiste trefwoorden bij zetten. En als je eenmaal een systeem bent begonnen, verander je dat ook niet zomaar... Ik moet er niet aan denken dat ik mijn systematiek met terugwerkende kracht nog ga veranderen! Ook al zitten er ongetwijfeld best zwaktes in...
Vraag 2: als ik terugkom van vakantie zet ik mijn foto's over op pc. Ik maak eerst een verzamelmap aan (binnen afbeeldingen 2015), met bijv de naam '2015_07_30 vakantie Costa Brava kamperen camping ...' en daaronder maak ik een aantal aparte mappen, met ook in de naam de datum en dan gegroepeerd per camera en activiteit/dag (dus aantal trefwoorden).
Als het om mijn kinderen gaat én het vanzelfsprekend is dat ze erbij waren, vermeld ik hun namen niet altijd bij de trefwoorden, want dat voegt dan niet zoveel toe (daarop zoeken zou toch teveel 'hits' geven).
Bij de namen van de fotobestanden zelf vervang ik _MG_ altijd door een hoger volgnummer bijv 100, soms met toegevoegde letter die staat voor camera(model). -
100 schreef op woensdag 10 februari 2016 om 00:32 | reageer
Vraag 1; EXIF/IPTC geeft je alle mogelijkheden om gegevens (beschrijving, locatie, keywords, etc.) aan je foto’s te koppelen zodat je ze later weer eenvoudig kunt terugvinden.
Omdat ik mijn bestanden al jaren op een NAS heb staan en Lightroom catalogi en een NAS niet lekker samengaan gebruik ik qua organisatie alleen een directory structuur met hoofdmappen per jaar, daaronder sub mappen per maand gevolgd door sub mappen per dag/datum en daaronder kan het wisselen (aparte mappen per camera, aparte mappen voor raw, jpeg, bewerkte bestanden, etc.).
Wat vraag 2 betreft; ik reken er een beetje op dat over 10 jaar de digitale zoekmogelijkheden zo ver zijn doorontwikkeld dat je gewoon tegen je computer kunnen zeggen welke foto je zoekt (foto op strand met persoon x, y, z) en de computer in staat is op basis daarvan de juiste foto/foto’s te vinden, zelfs als je geen beschrijving en keywords hebt toegevoegd. Tot het zover is, is tekst toevoegen de enige manier om later iets snel terug te kunnen vinden als je geen fotografisch geheugen hebt. -
gast schreef op woensdag 10 februari 2016 om 08:09 | reageer
Systemen met trefwoorden per foto zijn enorm arbeidsintensief en leiden zelf ook weer tot fouten. Mijn ervaring is dat je al die tijd nooit meer terug wint.
Een mapstructuur op datum en omschrijving in de mapnaam werkt voor mij prima. Zoeken naar foto's van jaren geleden duurt nooit langer dan 5 minuten. En zo vaak komt dat niet voor.
Wat mij betreft een non-onderwerp dus. -
Lightroomstatistics schreef op woensdag 10 februari 2016 om 18:55 | reageer
Ontzettend leuk om alle reacties te lezen!
Belangrijk is dat je een systeem hebt dat voor jou werkbaar is en een goede balans tussen kosten en baten levert.
Ook zullen er verschillen in aanpak zijn tussen professionele fotografen en mensen voor wie het een meer een hobby is (en alles daar tussen).
Het per foto toekennen van trefwoorden kan inderdaad arbeidsintensief zijn, maar wat dacht je van het toevoegen van een paar trefwoorden tijdens het importeren in Lightroom. Dat kost hoogsten 10 seconden extra tijd en je hebt toch al een aantal generieke trefwoorden aan een serie foto's gekoppeld.
Wil je dieper gaan, dan is het "spuiten" van trefwoorden in Lightroom een hele snelle manier om specifieker trefwoorden toe te voegen. -
Frank schreef op vrijdag 12 februari 2016 om 17:26 | reageer
erg herkenbaar, ik heb afgelopen jaar mijn catalogus rigoreus omgegooid. Enorm veel werk, ik ben nog steeds aan het herinrichten - af en toe een uurtje, uiteindelijk kom ik er wel
Mijn uitgangsituatie: ik ben in 2000/2001 begonnen met digitaal compact camera, en haalde al mijn foto's binnen in iPhoto op mijn Mac. Na een aantal jaar de overstap naar een Nikon D80, en vervolgens Lightroom gekocht toen ik weer wat later een jaar foto-opleiding bij st. Statief in Utrecht heb gevolgd. Tussendoor ook foto's met mobiel en eerst 1 en vervolgens 2 ipads. Combineer dat met een rommelig import proces (lees: steeds anders, en soms gewoon een mapje op de desktop). Uitkomst: een deel van mijn foto's in iPhoto, een deel alleen in Lightroom, flink wat losse mappen op diverse plekken, en tot overmaat van ramp ook nog foto's die ik had bewerkt in Lightroom, geexporteerd naar iPhoto (want daar maak ik soms boeken in) - en dus dubbel opgeslagen. Dat heb ik allemaal bij elkaar gezet, bekeken, vergeleken en handmatig alle dubbels eruit gehaald, om vervolgens opnieuw te organiseren.
Na rijp beraad heb ik besloten om als basis alles in 1 catalogus in Lightroom te zetten, en wel in iPhoto te importeren maar dan met de optie 'geen bestanden importeren'. Dwz dat ik straks alle foto's in 1 mappenstructuur heb staan, dat ik een LR catalogus heb daarvan én een iPhoto catalogus (voor het maken van boeken bv) maar dan zonder dat de bestanden gekopieerd worden.
Mijn structuur is in de basislaag jaartal, daaronder mappen met jaartal- volgnummer-korte beschrijving en daarin de foto's (met een uniek nummer). De unieke doorlopende nummering geef ik na eerste import na de eerste selectie (slecht foto's eruit gooien), omdat ik bij de Nikon ondertussen de 10.000 foto's gepasseerd ben en de telling daar opnieuw begonnen is.
Dus:
2001/2001-001-sneeuw in utrecht/00094.NEF
2001/2001-002-verjaardag/00095.NEF
Als ik een volledige map importeer in iPhoto, wordt de mapnaam automatisch een gebeurtenis in iPhoto - dus daar heb ik exact dezelfde opbouw.
Waar ik nog niet helemaal uit ben of ik naast alle JPG's ook alle Raw bestanden wil bewaren en of dat dan in dezelfde map moet staan of in een aparte map - of zelfs in een aparte catalogus.
Maar inderdaad wat een werk om alles opnieuw van begin af aan in te richten... Ik troost me met de gedachte dat ik dit 1 keer in mijn leven zo inricht dat ik er de komende 40 jaar mee uit de voeten kan. -
gast schreef op zaterdag 13 februari 2016 om 00:27 | reageer
Luminous Landscape heeft er jaren terug een video over gemaakt 'Digital Asset Management: Where the #%*! are my Pictures?'
-
Lightroomstatistics schreef op maandag 15 februari 2016 om 19:19 | reageer
Frank, zo herkenbaar. Net voordat Lightroom op de markt kwam heb ik ook mijn fotocollectie opnieuw ingericht. Destijds met ExifTool, Amok Exif Sorter and Excel en Dos scripts.
Gelukkig kan het nu zo ontzettend veel eenvoudiger met programma's als Lightroom, die het meeste werk voor je uit handen nemen. En het was een enorme hoeveelheid werk, waar ik nu dagelijks nog plezier van heb.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Kom jij ook naar het Nature Talks fotofestival op 14 december?
door Nando Harmsen
-
Vakantiefoto's met toeristen in beeld
door Nando Harmsen
-
JPG of RAW: een aloude keuze
door Michiel Heijmans
-
Korte film over Simon Murphy's Photoautomaat project
door Elja Trum
-
Een camera voor elke gelegenheid
door Nando Harmsen
-
Flitsfotografie tip: Een patroon op je model flitsen
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.