Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

TrekPak; je fototas zonder klittenband

zaterdag 31 maart 2012, 23:43 door | 7.797x gelezen | 29 reacties

De meeste fototassen kun je flexibel indelen dankzij scheidingen die je met klittenband aan elkaar kunt verbinden. Dat is op zich helemaal geen verkeerd systeem, maar echt mooi is het doorgaans niet en ook geeft het de nodige herrie wanneer je een aanpassing maakt aan de lay-out van je tas. De TrekPak wil hier een mooi alternatief voor bieden.

De TrekPak is een systeem waarbij de compartimenten niet met klittenband vastgezet worden, maar met een systeem van aluminium beugels. Het ziet er solide en vooral ook erg strak en netjes uit. In onderstaande video wordt het systeem uitgelegd.


De TrekPak is nog niet commercieel verkrijgbaar. Hiervoor zijn de bedenkers een Kickstarter project gestart. Het doel was om 15 duizend dollar op te halen en dat blijkt ook geen enkel probleem. Al na vier dagen is dit doel bereikt.

De TrekPak gaat er dus komen en kan gebruikt worden als vervanging van het klittenband systeem in jouw huidige fototas. Ik vind het er goed uit zien, maar kan me voorstellen dat dit pas echt goed gaat lopen wanneer ze samenwerken met de bekende leveranciers van fototassen. Ik ben benieuwd wat jij van het TrekPak systeem vindt, laat het weten in de reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

29 reacties

 1. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 1 april 2012 om 00:57  | reageer

  Ziet er slim en strak uit. Als je dat spul op verschillende hoogtes per lengte kunt bestellen zijn de mogelijkheden eindeloos.
  Enige nadeel dat ik zie is dat het met niet duidelijk is hoe goed dit schokken absorbeert. Het ziet er een stuk harder uit dan de dividers die ik nu heb

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 1 april 2012 om 04:03  | reageer

  Schokabsorptie is een belangrijke eigenschap voor dividers in fototassen om kostbare apparatuur optimaal te beschermen. En dat lijkt me de achilleshiel van Trekpak.

 3. Maarten
  Maarten schreef op zondag 1 april 2012 om 10:39  | reageer

  Ziet er prima uit. Ik zou het graag proberen.

 4. Jacko
  Jacko schreef op zondag 1 april 2012 om 11:40  | reageer

  Misschien zouden ze er met klittenband een soort van padding op kunnen maken?

 5. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zondag 1 april 2012 om 12:01  | reageer

  Ik zie 1 GROOT probleem: je gaat er niet mee op het vliegtuig kunnen want die metalen dingen zijn echte scherpe pinnetjes.

 6. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op zondag 1 april 2012 om 13:43  | reageer

  Een innovatief systeem zo lijkt het, maar het is belangrijk dat ze gaan samenwerken met de tassen fabrikanten omdat het huidige klittenband systeem is opgebouwd vanuit de body van de tas. Als er een nieuw binnenwerk moet komen voor dit pinnen systeem dan moet er dus een body bijkomen en dat gaat weer ten kosten van de ruimte en de structuur van de tas.
  Ik reis veel en dan heeft ook Aradilon een vet punt. Nu moet ik mijn schoenen al uitdoen bij de detectie poorten, heel vaak mijn fototas legen en mijn laptop apart aanbieden. Dat zal er niet minder op worden met deze oplossing en niet geheel onbelangrijk, de aluminium pinnen zijn scherp en volgens de huidige veiligheidsrichtlijnen moet je fototas dan als ruim bagage mee en dat zullen veel fotografen niet doen. Maar het idee als tassen indeling is kansrijk!

 7. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op zondag 1 april 2012 om 14:35  | reageer

  Het is een mooie systeem maar zoals al aangegeven wordt zal het voor de fotografen die vliegen een probleem worden, een fototas als ruimbagage is voor de meeste een no-go lijkt mij. Ik zou zelf ook graag mn fototas bij mn willen houden in de cabine wat nu met een klittenband oplossing prima. Misschien kan er ee alternatief bedacht worden voor het metaal

  Ik zie wel wat mogelijkheden ben benieuwd of camera tas fabrikanten wat met dit systeem willen gaan goed.
  Daarnaast zoals @tonv al zegt hoe zou het zijn met de schokabsorptie tijdens het vervoer van je gear?

 8. Melanie Caitlin
  Melanie Caitlin schreef op zondag 1 april 2012 om 20:48  | reageer

  Ziet er prima uit. Jammer inderdaad dat je er op deze manier niet mee kunt reizen. Toch, een stap in de goede richting. Vind klittenband zeker niet optimaal.

 9. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op maandag 2 april 2012 om 01:17  | reageer

  Het ziet er mooi en strak uit, maar.... niet al mijn lenzen zijn even dik. Dus je gaat ruimtes overhouden in sommige vakjes en in andere vakjes heb je misschien ruimte te weinig. Daarnaast mis je inderdaad wat schokabsorptie die je anders wel hebt.

 10. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 2 april 2012 om 16:58  | reageer

  Ik wou toch wel zeggen dat het voor de rest een prima idee is, maar als ze die pinnetjes nu eens uit plastic zouden maken dan zijn ze van het idee van het vliegtuig af. Maar volgens hun website op kickstarter zijn ze dat niet van plan om dat de pinnetjes dan niet sterk genoeg zouden zijn.

 11. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op maandag 2 april 2012 om 17:16  | reageer

  Ik heb toch nog maar even op de verboden voorwerpen site van de KLM gekeken en daaruit blijkt dat het gaat om verboden voorwerpen van meer dan 6 cm (2,5 inch).

  Op het filmpje is te volgens mij goed te zien dat de aluminium hulpstukken niet langer zijn dan 3 cm. Wellicht is het toch toegestaan om een fototas met Trekpak attributen als ruim bagage mee te nemen!

 12. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 2 april 2012 om 17:42  | reageer

  Is het staafje dan opengeplooid geen 6cm? Want als ze moeilijk kunnen doen in een luchthaven dan doen ze dat ook.

 13. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 2 april 2012 om 18:18  | reageer

  @Eduard: Tot dat je TSA ambtenaar die thuis niets te vertellen heeft tegenkomt, en neem maar van mij aan dat die heeeeeeeeeel erg moeilijk kunnen doen vrolijk

 14. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op maandag 2 april 2012 om 18:35  | reageer

  @aradilon @Arno Het zal erom hangen, open gebogen kunnen ze wel eens 6 cm zijn en TSA tja dat zijn hele moeilijke mensen, soms denk ik wel eens dat ze in iedere VS visitor een potentiele bedreiging zien ondanks dat de vliegtuigen op 9/1 allemaal binnenlandse vluchten waren. Ach ik heb niets te verbergen dus controleren maar, als dat een garantie is om veilig te vliegen, graag!! Het ontwikkelen van een succesvol product blijft zo wel een uitdaging.

 15. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 2 april 2012 om 20:34  | reageer

  Inderdaad, t'is ni simpel om aan al de wensen van fotografen te voldoen, wij zijn moeilijke klanten.

 16. Jerry T
  Jerry T schreef op maandag 2 april 2012 om 22:37  | reageer

  Persoonlijk ken ik niemand die in the heat of the moment de behoefte voelt om de indeling van zijn tas te liggen veranderen, dus dat klittenband wat lawaai maakt vind ik in dit geval niet erg. En dat scheidingen met klittenband niet mooi zouden zijn is een argument dat ik al helemaal niet snap.

  Verder lijken, wat mij betreft, die TrekPak afscheidingen te stijf. In mijn LowePro prop ik met gemak steeds kleinere spullen bij omdat de bovenste boord van de afscheidingen steeds flexibel blijft. Lijkt me hier - voor zover ik het kan beoordelen - niet het geval. En mijn LowePro is al eens van een trap gerold met mijn Canon materiaal erin, dus qua bescherming zit het wel ok.

  Fazit: Ik vind die trekpak afscheidingen geen meerwaarde, integendeel. Aan mij zullen ze geen klant hebben.

 17. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 3 april 2012 om 10:26  | reageer

  Ik heb de dezelfde gedachte als Jerry T, flexibiliteit. Verder ben ik tevreden met het klittenband systeem, pas het eigenlijk zelden aan onderweg. En als frustrerend heb ik het nooit ervaren. Mijn lenzen zitten ook nog eens in een pouch. Maar het systeem ziet er wel netjes uit, een leuk initiatief van deze twee jonge vrouwen en er weer een keuze bij. Ik heb nog oude aluminium koffers waar je het schuim zelf moest uitlepelen, die liggen nu in de berging vrolijk

 18. Henk Peters
  Henk Peters schreef op dinsdag 3 april 2012 om 13:03  | reageer

  Een geweldig mooie vinding, ik zou hem direct bestellen. Wat de reacties betreft....: wie gooit er hier met zijn fototas? Toch niemand... en die aluminium pinnen kunnen ook net zo goed van kwalitatief goed kunststof gemaakt worden.

 19. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 3 april 2012 om 16:26  | reageer

  @Henk: degelijk kunststof zou best wel eens gekozen kunnen worden voor het definitieve product. Maar je hoeft niet met je tas te gooien om je lenzen door elkaar te schudden. In een normale tas zitten de lenzen "vast" nu rolt het gewoon in de vakjes. Ga maar eens lopen met wat lenzen in te grote vakjes in je tas. Geheid dat er een paar anders zitten bij het uitpakken, dan toen je ze er in stopte.

 20. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 3 april 2012 om 17:16  | reageer

  Het maakt volgens de KLM niet uit van welk materiaal de clips zijn gemaakt, citaat: het is niet toegestaan puntige of scherpe voorwerpen, waarmee letsel kan worden toegebracht, mee te nemen in uw handbagage, einde citaat. Van kunststof zou kunnen omdat dit materiaal niet gebogen kan worden en dus onder de 6cm blijft.


 21. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 3 april 2012 om 17:19  | reageer

  Sleutels mogen dus ook niet?
  Sorry, maar volgens mij kunnen een paar afgeronde kunststof/aluminium U'tjes weinig schade aanrichten. Je broeksriem moet dan ook af tijdens de vlucht...

 22. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 3 april 2012 om 17:20  | reageer

  @ Paul Sleutels zijn niet langer dan 6 cm! Broekriem ook niet!

 23. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 3 april 2012 om 17:39  | reageer

  @eduard: zinloze discussie natuurlijk, maar ik heb genoeg sleutels langer dan 6cm. Vooral sleutels van interne bijzetsloten die meer te vergelijken zijn met kruisschroevendraaiers.

 24. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 3 april 2012 om 17:49  | reageer

  @Paul, je hebt gelijk in maar ik kom een paar keer per jaar inde VS en je wil niet weten hoe moeilijk het daar is om met je gear aan boord te komen. De discussie is ook zinloos als je handbagage hebt die buiten de richtlijnen vallen, mijn advies, bij twijfel als ruim bagage meenemen, je bent het anders kwijt!!

 25. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 3 april 2012 om 17:51  | reageer

  @eduard: goed om te weten. Is daar eigenlijk ooit een item over geschreven, dus over wat wel en niet mag met continentale en intercontinentale vluchten? Anders misschien wel leuk als je daar een stukje over schrijft.

 26. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 3 april 2012 om 18:00  | reageer

  @Paul: zal ik binnenkort is doen, de vakantie tijd komt er tenslotte weer aan.

 27. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 3 april 2012 om 22:17  | reageer

  Ze gaan ze NIET uit kunststof maken, dit staat op de website van Kickstarter!

 28. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op vrijdag 6 april 2012 om 09:05  | reageer

  Helaas zie ik geen onderstaande video.

 29. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 6 april 2012 om 09:41  | reageer

  @Donniebelg; dan zal je browser (iPad of iPhone wellicht?) wel geen flash ondersteunen. Hier doet de video het wel gewoon.

  Je kunt de video ook via Youtube bekijken. Dat werkt waarschijnlijk wel.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord