Photoshop Tutorial: Panoramafoto maken
maandag 2 juni 2014, 23:59 door Elja Trum | 14.395x gelezen | 9 reactiesAfgelopen week was ik op vakantie in Parga, Griekenland. Een pittoresk dorpje aan de kust in de provincie Epiros. Met een kasteelruïne en kleurrijke huisjes die tegen een heuvel op liggen een mooi object om op de foto vast te leggen. Een mooie plek voor een panoramafoto, maar hoe plak je die nu in Photoshop aan elkaar?
In onderstaande video laat ik het zien. Nu is het aan elkaar plakken van een panorama een makkie in Photoshop, dus voer ik nog wat extra handelingen uit om de panorama beter uit de ver te laten komen: het opfrissen van de bronbestanden in Lightroom en achteraf de foto rechtzetten, uitsnijden en storende onderdelen verwijderen.
Bekijk de video bij voorkeur op Full HD kwaliteit en fullscreen.
» Lees ook: 10 tips voor het maken van panoramafoto's
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
9 reacties
-
leo schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 10:28 | reageer
Mooie duidelijke uitleg Elja. Wat mij persoonlijk opvalt is dat photoshop met dat overigens prachtige getover vaak met herhalingen komt. Rechtsboven in de lucht bijvoorbeeld. Plaatselijk gewoon met het handmatig kloonstempeltje kleine correcties uitvoeren en klaar. Leuk dat je ook het opfrissen laat zien, kan natuurlijk ook na het samenvoegen.
-
PvRFotografie schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 10:45 | reageer
Voor de horizon recht te zetten gebruik ik zelf eigenlijk altijd de liniaal van het filter "lenscorrectie", wel na het samen voegen van de opnames. De opname wordt dan meteen recht gezet. En eventueel kan er dan meteen in het zelfde filter het perspectief worden aangepast.
@Elja
In Photomerge heb je ook het vinkje "Correctie geometrische vervorming" Ik zelf doe regelmatig dezelfde panorama met en zonder dit aangevinkt om te kijken wat het verschil is. Soms is er weinig verschil en soms weer erg veel. Gebruik jij dit vaak en wat is de eigenlijk de criteria om dit wel of niet te gebruiken? -
-
Henk schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 12:24 | reageer
Dank je, Elja. Hier zocht ik al een tijdje naar.
Duidelijke uitleg. -
Ruud Geerts schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 13:05 | reageer
Je zegt gewoon uit de hand genomen, komt allemaal niet zo nauw.
Je zal toch zien in PS dat als je het niet zo nauw neemt je toch stich problemen kunt krijgen.
Ik zou toch aanraden om genoeg te overlappen en eventueel toch met een statief te werken, zeker als je met meerdere lagen gaat werken. Bv 4 rijen van 10 foto's ofzo.
Verder een duidelijke uitleg. Nog een reden om een statief te gebruiken is om je camera recht te houden, anders krijg je direct perspectief problemen. En dat voorkomen is beter als na te bewerken. Wat je vergeten te zeggen bent is dat je de foto's in portret genomen hebt, dat is in veel gevallen ook beter om weer perspectief problemen te voorkomen. Geeft namelijk minder problemen.
Nog een tip, je kan van veel dingen panorama's maken. Niet alleen van landschappen. Ik maak ze van de gekste dingen. -
Mike schreef op woensdag 4 juni 2014 om 18:18 | reageer
Waarom exporteer je de foto's vanuit Lightroom naar Jpeg en ga je niet direkt vanuit Lightroom naar Bewerken en kies je voor Samenvoegen in Photoshop tot panorama???
Hiermee vermijd je dat je naar Jpeg moet en dus kwaliteitsverlies krijgt en kun je, als de panorama klaar is weer direct terug naar Lightroom meet een PSD bestand zodat je verder kunt gaan met je bewerking, in plaats van vooraf. -
Elja Trum schreef op woensdag 4 juni 2014 om 20:09 | reageer
@Ruud; Hoe uitgebreider je panorama, hoe belangrijker het wordt. Ik maak ook wel eens 360 graden panorama's, daarbij is het onmogelijk zonder statief. Ik ben benieuwd naar je panorama's!
@Mike; Jouw methode direct vanuit Lightroom is inderdaad waarschijnlijk een betere oplossing. Door het in het filmpje op deze manier te doen hebben fotografen zonder Lightroom er echter meer aan.
@Margo; Goede reden om weer eens terug te gaan toch.
@PvR; Eigenlijk gebruik ik die optie nooit. De serieuzere panorama's maak ik in een ander programma en voor dit soort kleinere panorama's heeft het volgens mij nauwelijks gevolgen.
@Leo; Het opfrissen deed ik nu bewust vooraf op de RAW file in plaats van achteraf op je Jpeg, maar dat kan uiteraard ook. Het getover van Photoshop is inderdaad niet perfect, maar werkt vaak erg goed, zeker als je -zoals je voorstelt- nog even wat handmatige verbeteringen doorvoert. -
Trudi schreef op zondag 8 juni 2014 om 11:47 | reageer
Is het mogelijk dat mijn Photoshop te oud is en ik daardoor niet het zelfde resultaat krijg als in de presentatie? Ik heb Elements 9.
Groet Trudi -
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Wanneer maak je welk soort panorama?
door Nando Harmsen
-
Het grootste nadeel van een panorama
door Nando Harmsen
-
Luminar NEO krijgt een panorama functie
door Nando Harmsen
-
Tien tips voor panorama fotografie
door Nando Harmsen
-
Een panorama fotograferen of een panorama uitsnijden
door Nando Harmsen
-
Het verschil tussen een groothoekfoto en een panorama met teleobjectief
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.840 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.