Elja Trum

Photoshop Tutorial: Panoramafoto maken

maandag 2 juni 2014, 23:59 door | 11,495x gelezen | 9 reacties

Afgelopen week was ik op vakantie in Parga, Griekenland. Een pittoresk dorpje aan de kust in de provincie Epiros. Met een kasteelru´ne en kleurrijke huisjes die tegen een heuvel op liggen een mooi object om op de foto vast te leggen. Een mooie plek voor een panoramafoto, maar hoe plak je die nu in Photoshop aan elkaar?

In onderstaande video laat ik het zien. Nu is het aan elkaar plakken van een panorama een makkie in Photoshop, dus voer ik nog wat extra handelingen uit om de panorama beter uit de ver te laten komen: het opfrissen van de bronbestanden in Lightroom en achteraf de foto rechtzetten, uitsnijden en storende onderdelen verwijderen.


Bekijk de video bij voorkeur op Full HD kwaliteit en fullscreen.

» Lees ook: 10 tips voor het maken van panoramafoto's

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Hij is fulltime actief met Photofacts, Photofacts Academy en Teslafan. Elja's foto's vind je op Instagram, hij is getrouwd met Sara en vader van Mika en Vera.

9 reacties

 1. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 10:28

  Mooie duidelijke uitleg Elja. Wat mij persoonlijk opvalt is dat photoshop met dat overigens prachtige getover vaak met herhalingen komt. Rechtsboven in de lucht bijvoorbeeld. Plaatselijk gewoon met het handmatig kloonstempeltje kleine correcties uitvoeren en klaar. Leuk dat je ook het opfrissen laat zien, kan natuurlijk ook na het samenvoegen.

 2. PvRFotografie
  Profiel  PvRFotografie schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 10:45

  Voor de horizon recht te zetten gebruik ik zelf eigenlijk altijd de liniaal van het filter "lenscorrectie", wel na het samen voegen van de opnames. De opname wordt dan meteen recht gezet. En eventueel kan er dan meteen in het zelfde filter het perspectief worden aangepast.

  @Elja
  In Photomerge heb je ook het vinkje "Correctie geometrische vervorming" Ik zelf doe regelmatig dezelfde panorama met en zonder dit aangevinkt om te kijken wat het verschil is. Soms is er weinig verschil en soms weer erg veel. Gebruik jij dit vaak en wat is de eigenlijk de criteria om dit wel of niet te gebruiken?

 3. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 10:52

  Mooi. Ik kom ook net uit Griekenland (rondreis gemaakt met huurauto), ca 1700 foto's gemaakt, maar niet aan een panoramafoto gedacht! :-(

 4. Henk
  Henk schreef op dinsdag 3 juni 2014 om 12:24

  Dank je, Elja. Hier zocht ik al een tijdje naar.
  Duidelijke uitleg.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Panorama

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

48.661 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.