Actiefotografie op de motorcrossbaan
zondag 17 oktober 2010, 16:01 door Niels van der Perk | 7.712x gelezen | 10 reactiesActiefotografie is een onderdeel van fotografie waarin ik nog geen ervaringen had. Tot vandaag! Ik ben eens bij een motorcrossbaan langs gegaan om wat foto’s te schieten. Snelle crossmotors, modder en lekker veel herrie! Hierbij een kort verslag van deze fotosessie.
Eigenlijk kwam het idee van mijn neefje, die ondanks zijn 9 jarige leeftijd al flink fanatiek aan het motorcrossen is. Hij moest vandaag een wedstrijd rijden en hij had gevraagd of ik foto's wilde maken. Uiteraard met als doel om er één flink uitvergroot boven zijn bed te hangen..
Eenmaal op de crossbaan aangekomen heb ik eerst mijn camera ingesteld. Ik moest hierbij een keuze maken, of in de M-stand werken en tijdens het fotograferen veel aan de knoppen draaien, of voor de sluitertijdvoorkeuze (TV-stand) gaan. Om lekker snel te kunnen fotograferen ben ik uiteindelijk voor de TV-stand gegaan. Hierbij stel je op de camera de sluitertijd in, en de camera zoekt er –om een goede belichting te krijgen– het diafragma erbij.
De autofocus modus heb ik op AI Servo gezet. Hierbij houdt je camera de autofocus er goed op, zeker bij bewegende onderwerpen. Als lens ben ik voor mijn Canon 70-200mm L gegaan. Dit is een fijne lens om mee te werken vanwege zijn snelheid en de zoom. Zeker op plaatsen waar je niet heel dichtbij kan komen is dit erg prettig!
Gelukkig reed er voor de wedstrijd van mijn neefje een lagere klasse waardoor ik uit kon proberen of de instellingen op mijn camera goed waren. Het kan namelijk zo zijn dat je een te snelle sluitertijd hebt ingesteld en dat je camera en geen groot genoeg diafragma bij kan vinden met als resultaat dat alles onderbelicht is. Ervaring leert dat dit overdag in de buitenlucht meestal wel goed gaat, maar voorkomen is beter dan genezen. De proef ging goed, en een sluitertijd van 1/200s leek me een mooie sluitertijd om in te stellen.
f/6.3 - 1/200s
De wedstrijd van de lagere klasse (ik geloof dat deze crossertjes een jaar of 7 oud zijn) was afgelopen en nu ging het erom spannen voor mijn neefje. Kleding aan, helm op, motor door de decibel keuring en vervolgens naar de start..
Ondertussen ben ik de baan snel gaan verkennen en had een aantal leuke plekken voor foto's opgezocht. En dan is het afwachten totdat hij voorbij komt razen. Een verkeer moment om erachter te komen dat je niet weet welk nummer er voor op zijn motor zit. Gelukkig herkende ik hem aan zijn kleding en helm en heb ik een aantal leuke foto's kunnen maken.
f/5.0 - 1/250s
Meestal geeft het opspattende zand wat extra dynamiek aan de foto's, dit is echter bij deze klasse niet echt aanwezig. Hiervoor hebben de crossmotors te weinig vermogen, of zitten de jonge coureurs nog niet hard genoeg op het gas.
Het pannen (meetrekken) heb ik nog wel geprobeerd, maar daarbij vond ik de resultaten nog niet erg geslaagd. Dit ga ik binnenkort maar eens oefenen langs de A2, waar ik mijn hart op kan halen aan oefenmateriaal..
Eenmaal thuisgekomen heb ik de foto's licht bewerkt en doorgestuurd. Hierna heb ik mijn camera en lens goed schoongemaakt, want langs een crossbaan zitten verzekerd je van modderspetters!
Het eindresultaat is naar tevredenheid. Ook hiervoor geldt weer: oefening baard kunst!
Ik denk dat ik dus wel vaker rond de crossbaan te vinden ben..
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.
10 reacties
-
tonv schreef op zondag 17 oktober 2010 om 16:18 | reageer
Voor een eerste keer zeker niet gek maar ik mis het opspattend zand (je hebt de reden al aangegeven); er zit net niet genoeg dynamiek in. Daarnaast vind ik de achtergond (containers?) niet helemaal lekker. Volgens mij moet je zoiets ook een paar keer gedaan hebben wil je de kneepjes een beetje te pakken krijgen. Lijkt me wel verschrikkelijk leuk om te doen!
-
EdC schreef op zondag 17 oktober 2010 om 18:02 | reageer
Geen slecht begin in de sportverslaggeving. Zeker de eerste foto toont dat de negenjarige goed naar de senioren heeft gekeken. Voor het echte werk mag je nog wel een paar keer terug gaan.
@TonV. De containers horen in Nederland bij deze sport als onderdeel van de geluidswal. -
Ruud van der Lubben schreef op zondag 17 oktober 2010 om 18:27 | reageer
Zeker geen slecht begin, maar zoals je zelf al meldde is het opspattende zand een gemis. Echter, je kunt eea tóch veel spannender maken door veel meer formaat vullend te werken.
Ik weet niet welk objectief hier gebruikt werd, maar een 200 a 300mm is toch zeker wel gewenst -
pvfoto schreef op zondag 17 oktober 2010 om 18:38 | reageer
Actiefotografie is idd een heel leuk onderdeel van de fotografie maar je moet het vaker gedaan hebben. Ik ben redelijk vaak te vinden bij sporten waar snelheid mee is gemoeid. Vaak loop ik eerst eens rond een circuit om te zien of de achtergrond niet al te storend is. In jou geval zou ik (indien dit mogelijk zou zijn geweest) een hoger standpunt hebben ingenomen. Hierdoor "verdring" je de containers. Het pannen van sporten vergt oefening. Gaande weg zou ik de sluitertijd terugdringen naar max 1/125s. Hierdoor krijg je meer snelheid in de foto. Op mijn blog www.finish-foto.blogspot.com staan enkele sporten waar snelheid aan te pas is gekomen.
-
Niels schreef op zondag 17 oktober 2010 om 19:47 | reageer
@Ton:Zoals als Ed al zei: de containers staan er om een geluidsoverlast tegen te gaan. niet fraai, maar bijna niet te vermijden.
@EdC: ik moet zeker nog eens terug om verder te oefenen
@Ruud: Zoals geschreven heb ik hier mijn 70-200L gebruikt.
@Pvfoto: Bedankt voor de tip van het hogere stanndpunt. ik ga zo eens op je site kijken! -
Johannes Klapwijk schreef op zondag 17 oktober 2010 om 19:53 | reageer
Ik ga mee met de andere reacties: opspattend zand en misschien een lange sluitertijd / pannen zou meer een gevoel van actie en snelheid kunnen geven. Ik zou zeggen, nog een paar keer gaan en dan moeten er zeker mooie foto's van te maken zijn!
-
Arjan de Graaf schreef op zondag 17 oktober 2010 om 21:07 | reageer
Ik denk dat ik voor een ander diafragma had gekozen. OP F3,2 komt de crosser er nog meer uit. F3,2 of F3,5 zijn bij mij zo'n beetje de vaste waarden bij de sporten die ik fotografeer. Het mag van mij ook best wat closer, maar ik denk dat je neefje ernstig blij zal zijn met de foto's....
Arjan de Graaf
sportsimage -
Arno schreef op zondag 17 oktober 2010 om 23:45 | reageer
@Niels: erg leuk om te doen, ook voor je neefje en oefening baart kunst Je zult zien als je dit vaker gaat doen je steeds mooiere foto's gaat maken. Gooi daarom dit soort reportages ook nooit weg. Na een paar jaar leg je ze naast elkaar en zie je een prachtige opbouw van het begin tot waar je dan bent. Ik fotografeer naast mijn dagelijkse bruidswerk als afleiding al sinds 2004 een paar keer per jaar Formule 1, DTM en Nascar. Het is echt leuk om steeds meer van je camera te gaan eisen. De mooiste beelden maak ik momenteel dan ook met sluitertijden van 1/15 to 1/60 en met een diafragma F 9 tot 11 en die pan ik dan op een monopod net als Johannes eigenlijk al aangaf.
-
Peter van Veen schreef op maandag 18 oktober 2010 om 07:21 | reageer
Wat ik hierover kan zeggen is eigenlijk hierboven al genoemd. Meer beeldvullend, groter diafragma, opspattend zand, etc. Toch vind ik dat er al wel enige dynamiek inzit. Het eerste waar ik in ieder geval naar keek is de wielen. Die zijn gelukkig niet meer haarscherp, waardoor er toch al wat vaart in de foto's zit. En tja, blijven oefenen!
-
Henk Hulshof schreef op maandag 18 oktober 2010 om 21:31 | reageer
Dit is een heel moeilijke discipline en ik vind dat Niels het geheel niet slecht heeft gedaan. Een groter diafragma zou de coureur meer isoleren, maar bij hoge snelheden haast niet te doen; het onderwerp is dan erg snel 'uit je focus'. Goede apparatuur is hierbij dan ook noodzakelijk!
De verroeste containers vind ik helemaal niet storend; ik vind ze mooi bij deze sport passen. Veel liever eigenlijk dan een dennenbosje.
En een hoger standpunt lijkt me juist een minder spannende foto geven;
vooral bij de springbult komt de rijder dan nog minder los (ik moest bij foto 1 al erg goed kijken).
Ik zou juist lekker laag gaan zitten.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Het belang van de interval bij een timelapse
door Nando Harmsen
-
10 Tips voor panning, de camera met een beweging mee bewegen
door Nando Harmsen
-
De basis instellingen voor actiefotografie
door Nando Harmsen
-
15 praktijktips voor scherpere panning foto's
door Huub Keulers
-
Review: Canon EOS 1Dx mark III
door Nando Harmsen
-
IJsvogel-vluchtmomenten vastgelegd
door Harry Kiewiet
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.633 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.