Niels van der Perk

Actiefotografie op de motorcrossbaan

zondag 17 oktober 2010, 16:01 door | 6.797x gelezen | 10 reacties

Actiefotografie is een onderdeel van fotografie waarin ik nog geen ervaringen had. Tot vandaag! Ik ben eens bij een motorcrossbaan langs gegaan om wat foto’s te schieten. Snelle crossmotors, modder en lekker veel herrie! Hierbij een kort verslag van deze fotosessie.

Eigenlijk kwam het idee van mijn neefje, die ondanks zijn 9 jarige leeftijd al flink fanatiek aan het motorcrossen is. Hij moest vandaag een wedstrijd rijden en hij had gevraagd of ik foto's wilde maken. Uiteraard met als doel om er één flink uitvergroot boven zijn bed te hangen..

Eenmaal op de crossbaan aangekomen heb ik eerst mijn camera ingesteld. Ik moest hierbij een keuze maken, of in de M-stand werken en tijdens het fotograferen veel aan de knoppen draaien, of voor de sluitertijdvoorkeuze (TV-stand) gaan. Om lekker snel te kunnen fotograferen ben ik uiteindelijk voor de TV-stand gegaan. Hierbij stel je op de camera de sluitertijd in, en de camera zoekt er –om een goede belichting te krijgen– het diafragma erbij.

De autofocus modus heb ik op AI Servo gezet. Hierbij houdt je camera de autofocus er goed op, zeker bij bewegende onderwerpen. Als lens ben ik voor mijn Canon 70-200mm L gegaan. Dit is een fijne lens om mee te werken vanwege zijn snelheid en de zoom. Zeker op plaatsen waar je niet heel dichtbij kan komen is dit erg prettig!

Gelukkig reed er voor de wedstrijd van mijn neefje een lagere klasse waardoor ik uit kon proberen of de instellingen op mijn camera goed waren. Het kan namelijk zo zijn dat je een te snelle sluitertijd hebt ingesteld en dat je camera en geen groot genoeg diafragma bij kan vinden met als resultaat dat alles onderbelicht is. Ervaring leert dat dit overdag in de buitenlucht meestal wel goed gaat, maar voorkomen is beter dan genezen. De proef ging goed, en een sluitertijd van 1/200s leek me een mooie sluitertijd om in te stellen.

afbeelding
f/6.3 - 1/200s


De wedstrijd van de lagere klasse (ik geloof dat deze crossertjes een jaar of 7 oud zijn) was afgelopen en nu ging het erom spannen voor mijn neefje. Kleding aan, helm op, motor door de decibel keuring en vervolgens naar de start..

Ondertussen ben ik de baan snel gaan verkennen en had een aantal leuke plekken voor foto's opgezocht. En dan is het afwachten totdat hij voorbij komt razen. Een verkeer moment om erachter te komen dat je niet weet welk nummer er voor op zijn motor zit. Gelukkig herkende ik hem aan zijn kleding en helm en heb ik een aantal leuke foto's kunnen maken.

afbeelding
f/5.0 - 1/250s


Meestal geeft het opspattende zand wat extra dynamiek aan de foto's, dit is echter bij deze klasse niet echt aanwezig. Hiervoor hebben de crossmotors te weinig vermogen, of zitten de jonge coureurs nog niet hard genoeg op het gas.

Het pannen (meetrekken) heb ik nog wel geprobeerd, maar daarbij vond ik de resultaten nog niet erg geslaagd. Dit ga ik binnenkort maar eens oefenen langs de A2, waar ik mijn hart op kan halen aan oefenmateriaal..

Eenmaal thuisgekomen heb ik de foto's licht bewerkt en doorgestuurd. Hierna heb ik mijn camera en lens goed schoongemaakt, want langs een crossbaan zitten verzekerd je van modderspetters!
Het eindresultaat is naar tevredenheid. Ook hiervoor geldt weer: oefening baard kunst!
Ik denk dat ik dus wel vaker rond de crossbaan te vinden ben..

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

10 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 17 oktober 2010 om 16:18

  Voor een eerste keer zeker niet gek maar ik mis het opspattend zand (je hebt de reden al aangegeven); er zit net niet genoeg dynamiek in. Daarnaast vind ik de achtergond (containers?) niet helemaal lekker. Volgens mij moet je zoiets ook een paar keer gedaan hebben wil je de kneepjes een beetje te pakken krijgen. Lijkt me wel verschrikkelijk leuk om te doen!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 17 oktober 2010 om 18:02

  Geen slecht begin in de sportverslaggeving. Zeker de eerste foto toont dat de negenjarige goed naar de senioren heeft gekeken. Voor het echte werk mag je nog wel een paar keer terug gaan.

  @TonV. De containers horen in Nederland bij deze sport als onderdeel van de geluidswal.

 3. Ruud van der Lubben
  Profiel  Ruud van der Lubben schreef op zondag 17 oktober 2010 om 18:27

  Zeker geen slecht begin, maar zoals je zelf al meldde is het opspattende zand een gemis. Echter, je kunt eea tóch veel spannender maken door veel meer formaat vullend te werken.
  Ik weet niet welk objectief hier gebruikt werd, maar een 200 a 300mm is toch zeker wel gewenst

 4. pvfoto
  pvfoto schreef op zondag 17 oktober 2010 om 18:38

  Actiefotografie is idd een heel leuk onderdeel van de fotografie maar je moet het vaker gedaan hebben. Ik ben redelijk vaak te vinden bij sporten waar snelheid mee is gemoeid. Vaak loop ik eerst eens rond een circuit om te zien of de achtergrond niet al te storend is. In jou geval zou ik (indien dit mogelijk zou zijn geweest) een hoger standpunt hebben ingenomen. Hierdoor "verdring" je de containers. Het pannen van sporten vergt oefening. Gaande weg zou ik de sluitertijd terugdringen naar max 1/125s. Hierdoor krijg je meer snelheid in de foto. Op mijn blog www.finish-foto.blogspot.com staan enkele sporten waar snelheid aan te pas is gekomen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.337 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord