Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Airportfotografie; deel 5

woensdag 21 december 2011, 19:29 door | 5.537x gelezen | 7 reacties

Jullie weten zo onderhand dat ik als fotograaf verzot ben op series. In feite verteld een serie meer dan een op zichzelf staand beeld en kun je jezelf daarmee beter uitdrukken. Er moet dus een verband zijn tussen de afzonderlijke beelden; een logische volgorde. Maar dat is niet zo simpel weet ik uit ervaring. Naast mijn series op Photofacts maak ik regelmatig PDF slide shows die ik als acquisitie tool gebruik. Makkelijk te mailen want ondanks 25 foto's blijft zo'n bestand binnen 5 megabyte.

De 'output' optie in Photoshop Bridge is daarvoor mijn vaste gereedschap. Maar goed, ik beperk me nu even tot de serie van zeven beelden in deze posting. In mijn laatste deel over airportfotografie repte ik enthousiast over de fotogenieke dynamiek en bedrijvigheid op luchthavens dat niet direct was terug te vinden in de beelden. Achteraf gezien vind ik het een geslaagde serie die een architectonisch, gestileerd karakter heeft. Maar goed, het was dus niet helemaal 'practice what you preach'.

Dus moet ik opletten wat ik over deze serie ga vertellen voordat ik opnieuw wordt neergesabeld. Wel, zonder meteen door te slaan wilde ik er in eerste instantie iets meer dynamiek in brengen. In de tweede instantie meer variatie en daarnaast vooral kleur. Twee van de foto's zijn 's avonds geschoten. Ook dat brengt afwisseling. Een foto met een landend vliegtuig leek me een mooie aftrap. Foto 2 is een shot van de vleugelvormige terminal van Beijing Airport, momenteel 's-werelds grootste.

Daarvoor heb ik heel wat loopwerk moeten verrichten en het kostte me een paar bezoeken om uit te vinden wat nu de beste invalshoek is om deze nieuwe terminal er goed op te krijgen. Een hoogwerker zou ideaal zijn voor een overviewfoto maar die optie heb ik maar even gelaten voor wat het is. Enfin, het is nu een shot waarbij de nadruk op het architectonische lijnenspel ligt. Het licht-schaduweffect maakt het beeld af. In foto 3 is het levendige ritme van de bagagetrolleys de smaakmaker.

Foto 5 is een groothoekshot waarbij de invalshoek het perspectief van het infopaneel accentueert. Het ideale licht zorgt voor een mooi contrast waardoor de kleurvlakken, logo's en typografie goed uit de verf komen. De donkere achtergrond van het vleugelvormige dak accentueert dat. Foto 5 is geen nieuwe benadering maar wel het beste shot dat ik tot nu toe heb gemaakt van wachtende reizigers voor de kolossale raampartij. Het invallende daglicht zorgt voor mooie grafische silhouetten.

Foto 6 is de aankomsthal waarin de dynamiek en bedrijvigheid van een airport tot uiting komt. Motion blur door een lange sluitertijd versterkt dat effect. De dimensionering van het immense gebouw is niet een-twee-drie vast te leggen maar komt in deze foto best tot uitdrukking. En de laatste foto is het metrostation dat door loopbruggen met de de terminal is verbonden. Een architectonisch juweeltje dat vooral 's avonds tot z'n recht komt. En dat leek me ook een mooie afsluiter van deze serie.

Voorlopig ben ik even klaar met de Beijing Capital Airport maar inmiddels weet ik er prima de weg en belangrijker: de juiste fotospots. Vaker heb ik gezegd dat het vooral bij architectuurfotografie aankomt op research. Google Maps is een uitstekend hulpmiddel maar je ontkomt er niet aan bij een onderwerp van deze omvang ook gewoon te voet te verkennen. Dan zie je details en de beste invalshoeken. Tegen een bevriende collega merkte ik laatst op dat een fotograaf daarom fit moet zijn. Maar dat is misschien een persoonlijke insteek.

Enfin, veel visueel genoegen met deze nieuwe airportserie gewenst!

Landing airplane
Foto 1.


Beijing Capital Airport Terminal 3
Foto 2.


Lined up baggage trolleys
Foto 3.


Info board
Foto 4.


Waiting travelers
Foto 5.


Beijing Capital Airport arrival hall
Foto 6.


Beijing Capital Airport subway station
Foto 7.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

7 reacties

 1. sajasendiri
  Profiel sajasendiri schreef op woensdag 21 december 2011 om 21:01  | reageer

  Beste Ton met veel genoegen kijk steeds naar jou airport foto's ook de andere foto series natuurlijk . veel gebruik ik ze ook als voorbeeld. en kan ik er op mijn 85 jarige leeftijd van leren en hoop ik ook eens de 5D mark2 te kunnen bemachtigen.
  mvg sajasendiri.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 21 december 2011 om 22:34  | reageer

  @sajasendiri
  Bedankt voor de reactie! Als ik op uw leeftijd nog zo kan genieten van fotografie ben ik een gelukkig mens. Een fijne Kerst toegewenst en een voorspoedig nieuwjaar met fotografische hoogtepunten!

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 21 december 2011 om 23:23  | reageer

  Ton, Fto 6 en 7 springen bij mij direct in het oog. Wat een mooi gebouw op 7. 6 is het waard om in de brochure van de ouwer terecht te komen. De hal lijkt me kleurrijker dan de grijze, donkere vertrekhal van Schiphol. Een zuiltje als op foto 4 zal wel een goede stockfoto zijn.
  En verder ben ik het eens met jouw opmerking aan het adres van 'sajasendiri'. Ik hoop op die leeftijd ook nog lekker te fotograferen.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 21 december 2011 om 23:59  | reageer

  Foto 5 is erg mooi! Lijkt trouwens erg veel op Kuala Lumpur international airport in Malaisie.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 22 december 2011 om 18:04  | reageer

  @EdC
  Bedankt voor je reactie en waardering Ed. Als stockfoto's verkopen ze prima. Vooral Foto 7 is meteen een best seller.

  @arno
  In Kuala Lumpur ben ik nog niet geweest maar lijkt me sowieso een fotogenieke plek! Ook jij bedankt voor je reactie Arno.

 6. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 27 december 2011 om 10:38  | reageer

  Hallo Ton, wat een prachtige serie weer en als AOWer ben ik ook blij dat ik je tips kan gebruiken voor mijn foto's. Ik zal blij zijn als ik over twintig jaar net als Hr. Sajasendiri nog zo levenslustig ben en van je artikelen kan genieten. Steeds als ik je artikelen lees dan wordt ik weer even op mijn plaats gezet en kom ik erachter dat de overgang naar digitaal weliswaar heel erg leuk en leerzaam is maar tegelijkertijd ook een hele omschakeling. Met name de toepassing van de digitale technieken als je bent overgeschakeld naar de M stand. Ik kijk al weer uit naar je volgende serie.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 28 december 2011 om 05:35  | reageer

  @eduardvanmil
  Fotografie heeft het voordeel dat je het tot op hoge leeftijd kunt blijven doen, net als Hr. Sajasendiri. Het heeft mij heel wat jaren gekost om een professioneel level te bereiken met digitale fotografie en ik deel m'n ervaring graag met anderen zoals je weet. De volgende serie is alweer in de maak Eduard. Bedankt voor je reactie!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.138 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord