Ton Vingerhoets

Airportfotografie; nooit meer verveling tijdens wachttijden, deel 3

maandag 4 oktober 2010, 21:01 door | 5.234x gelezen | 15 reacties

Sinds ik verslaafd ben geraakt aan airportfotografie zie ik niet meer zo op tegen luchtreizen. Reizen op zich vind ik fascinerend maar ik heb niks met vliegtuigen; ik vind het maar krappe sigaartjes waarvan je het stuur in andermans handen geeft. Ook het verorberen van doorgaans muffe maaltijden aan boord vraagt om bijna Houdini-achtige technieken. Maar het fotograferen op de airports maakt het voor mij vooral tot een waar feest. Dus een nieuwe posting.

Toen ik afgelopen week terug kwam uit Shanghai heb ik zo'n twee en een half uur rondgedoold op de Beijing airport; het wilde maar niet lukken. Soms schiet je in een half uur een serie wereldfoto's en een andere keer lijkt het alsof de inspiratie je volledig in de steek laat. Die ervaring hebben we allemaal wel eens lijkt me. Enfin, ik heb er toch een aantal rake foto's kunnen schieten zodat mijn airportserie kan worden geprolongeeerd. Kwestie van doordouwen zeg maar.

Laatst zei ik dat airports voor mij een fotografiewalhalla zijn; met zoveel dynamiek en verschillende mensen zijn er onderwerpen te over. Maar je moet het natuurlijk wel zien. Het is vooral observeren en op het juiste moment afdrukken. Net als met streetfotografie werkt het prima om een strategisch plekje te vinden, een paar proefshots te maken voor je belichting en gewoon wachten totdat je een vis aan de haak hebt. En dan vliegt twee en half uur zo voorbij hoor.

Foto 1
Foto 1 - Canon EF 135mm f/2L

Waiting


Wachten is natuurlijk synoniem aan luchthavens en dat vind ik met dit beeld prima tot uiting komen. Het tegenlicht door de enorme raampartij creeert mooie silhouetten. Ook heb ik even zitten denken aan 'lonely traveler' als titel omdat de wachtende reiziger als het ware opgaat in de leegte. Sinds ik de vorige keer een geslaagde tegenlichtfoto maakte ben ik er niet meer bang voor.

Foto 2
Foto 2 - Canon EF 200mm f/2.8L

Like an angel


Mijn moeder merkte tijdens haar vlucht Beijing-Amsterdam (Schiphol) op dat de KLM-stewardessen ouder en vooral corpulenter zijn geworden. Het is allemaal niet meer wat het geweest is want vroeger leek het aslof ze zo van de catwalk afkwamen. In China zijn ze doorgaans erg slank. Of ze mooi is laat ik aan jullie smaak over maar deze charmante verschijning vind ik 'like an angel'.

Foto 3
Foto 3 - Canon EF 135mm f/2L

Symphony in white


In mijn fantasie heeft deze witte wereld een meetkundig ritme. De kleurrijke miniatuurauto aan de linkerkant is een welkome dissonant in het geheel. De pilaren doen me ook een beetje denken aan een concertzaal. De compositie en beeldelementen roepen bij mij ook associaties op met muzieknoten en daarom zit er in mijn beleving muziek in. Wellicht zien jullie er weer iets anders in.

Foto 4
Foto 4 - Canon EF 200mm f/2.8L

Playing around


Wachten is vooral voor kinderen dodend en daarom zoeken ze altijd vertier. En met die karretjes kun je natuurlijk een hoop lol hebben net zoals deze twee jongens. Na wat rondlopen vond ik deze invalshoek met de grote lichtbak op de achtergrond die het licht weerspiegeld in de vloer; ik had het idee dat het in combinatie met voorbijgangers best een behoorlijk plaatje op kon leveren. En ja dus.

Foto 5
Foto 5 - Canon EF 17-40mm f/4L

Shopaholic


Airports zijn door de jaren uitgegroeid tot een soort luxe shoppingcentra waar het geld uit je zakken springt; of liever gezegd je creditcard. De verleidelijk aangeklede winkels hebben een slimme laagdrempeligheid die leidt tot impulsaankopen. Want wie wil er nou geen mooie Rimowa koffer of een stoer leren BMW life style jack. Deze man op de roltrap kon de verleiding niet weerstaan.

Foto 6
Foto 6 - Canon EF 50mm f/1.4

Perfect people


Naast een overload aan shops, restaurants en coffie corners wordt je op elke zichzelf respecterende airport natuurlijk doodgegooid met reclame. En wanneer er mensen in voorkomen lijken het 'perfect people' die allemaal uit dezelfde mal komen. Dit meisje stond gebiologeerd te kijken naar zo'n reuzenadvertentie. Ik vond het een aardig tafereeltje en de moeite van een foto waard.

Foto 7
Foto 7 - Canon EF 17-40mm f/4L

Wide angle


Dit is natuurlijk een groothoekfoto bij uitstek. Door de lage invalshoek wordt het gevoel van dynamiek versterkt. Moderne luchthavens zijn vaak een toonbeeld van architectuur en interieurdesign; daar kun je dus je hart aan ophalen als fotograaf. De Beijing airport, ontworpen door Norman Foster, is in mijn ogen een van de fraaiste luchthavens ter wereld. Maar Schiphol mag er ook zijn!

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

15 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 4 oktober 2010 om 21:59

  Ton, door het lezen van jouw airport artikelen heb ik gelijk zin om naar een vliegveld te rijden en daar te gaan fotograferen. (en dan ook nog mooie foto's maken is deel 2..)

  Bij je eerste delen heb ik er al eens stiekem gedacht: Dit is ook erg leuk om bijvoorbeeld trein/tram stations vast te gaan leggen. (en die hebben we zat in Nederland.. vrolijk)

  Wederom complimenten voor de aanvulling op je reeks!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 4 oktober 2010 om 23:59

  Ik zat jouw verhaal te lezen en vergat naar de foto's te kijken. Daarna de foto's bekeken. Petje af.

  @Niels. Wat houd je tegen? Utrecht Centraal is voor jou zo ver niet en je kunt er zonder OV-chipkaart naar binnen. En zo lang je geen NS-personeel fotografeert, of reizigers overlast bezorgt, ben je vrij om op de perrons en in de stationshal je gang te gaan.

 3. Robby
  Robby schreef op dinsdag 5 oktober 2010 om 01:46

  @ EDC,
  Welke wijsheid heb je om te zeggen dat je op perrons zo maar kunt gaan fotograferen?? en ook nog eens zo maar mensen"zonder toestemming" op de plaat te zetten. valt dit dan niet onder de wet gegevens "privacy-wet".

  Op grond van privacy-overwegingen is wetgeving ingevoerd over cameratoezicht. Deze wetten geldt voor bewakingscamera's en ander al dan niet heimelijk cameratoezicht, maar ook voor iedereen die fotografeert of filmt. In het openbaar of op prive-locaties. Uit hobbyisme, voor een (amateur- of professionele) film of om een andere reden.

  Robby

 4. Robby
  Robby schreef op dinsdag 5 oktober 2010 om 02:08

  Dit schrijft de NS

  Particuliere opnamen
  Bij opnamen voor privé-doeleinden (voor familiealbum of hobby) vanaf voor het publiek toegankelijke gedeelten van het station en in treinen is geen toestemming van NS nodig.

  Let op: Op grond van onder meer het recht op de persoonlijke levenssfeer en het portretrecht mogen reizigers of NS-medewerkers in beginsel niet zonder hun toestemming herkenbaar worden afgebeeld in een publicatie of reportage

  Wat zouden ze op schiphol doen ?????of anderen overheids bedrijven?

  Robby

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.477 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord