Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een bezoek aan Lofoten in de Winter

zondag 2 april 2023, 20:10 door | 1.832x gelezen | 10 reacties

Ik ben in maart wederom naar Lofoten in Noorwegen geweest. Dit keer niet als begeleider van een fotoreis. Het was een fotoreis voor mijzelf en mijn vriendin. Het was meer dan week genieten van ongerepte landschappen, en een vleugje noorderlicht.

In dit artikel wil ik je vertellen over onze reis naar Lofoten. Een gebied dat ik als mijn broekzak ken, en waar ik elk hoekje en gaatje weet te vinden voor de mooiste foto's. De afgelopen jaren ben ik altijd als fotoreisleider gegaan. Maar dit keer niet.

Nando lofoten 2023 9

Ik sprak een plaatselijke bewoner, en die deelde de locatie van dit sfeervolle (verlaten) plekje.


Nando lofoten 2023 3

De eenzame berg op het het eiland Gimsøya.

Hoe leuk het ook is om als begeleider van een fotogroep te gaan, het heeft een nadeel. Ik heb dan niet de rust om zelf op mijn gemak te fotograferen. Dat wil niet zeggen dat ik geen foto's kan maken, maar niet zoals ik normaal doe.

Dat was dit keer wel mogelijk. Heerlijk naar een plek toe gaan zonder de druk van een planning of het rekening houden met anderen. Dat geeft de kans om ook even niet te fotograferen, en te genieten van het landschap en de rust om je heen.

Nando lofoten 2023 8

Je moet er te tijd voor nemen om dit soort foto's te maken. Dat kan niet als je alleen maar de verplichte stranden bezoekt.


Nando lofoten 2023 7

Zonsopkomst op een van de 'vergeten' stranden van Lofoten.

We zijn ook naar andere plekken gegaan. Dat betekent dat we niet de bekende stranden hebben bezocht, maar juist de andere mooie plekken. We zijn ook op verkenning gegaan, en hebben dingen gezien die anders overgeslagen worden.

Nando lofoten 2023 6

Prachtige kleuren tijdens de avondschemering.

We hadden geluk en pech. We kregen kans om een eland met jong op een prachtige plek en met een mooie achtergrond te fotograferen. We hadden geluk dat al de eerste avond een prachtig noorderlicht te zien was. Niet voor niets kwamen we pas in de ochtendschemering terug.

Nando lofoten 2023

Het noorderlicht bij Gimsøy kirke. Helaas geen echte gordijnen van licht.


Nando lofoten 2023 2

Een panorama in de ochtendschemering. Na een nacht fotograferen is het dan tijd om terug te gaan.

Het was echter pech hebben dat de activiteit van het noorderlicht niet groot was. De spectaculaire uitbarstingen hebben we niet gezien, want ze waren er simpelweg niet. Maar dat is en blijft altijd een gok, want de tijd dat je daar bent is beperkt.

Het was een prachtige reis met fantastische momenten. Niets moest, alles kon. Het was een ontdekkingsreis en we hebben weer mooie beelden kunnen maken. We zijn net terug, maar ik zou zo weer kunnen gaan.

Nando lofoten 2023 4

Fotograferen in een sneeuwbui is fantastisch om te doen, zeker als er blauw tussen de wolken door schemert.


Nando lofoten 2023 5

Het licht aan het einde van de dag, en aan het einde van de weg. Het ijs op de weg weerspiegelt het mooie warme licht.

Geniet van de foto's, en hopelijk brengt het wat inspiratie. Meer beelden zijn te vinden op mijn Flickr account, waar ook de foto's van de afgelopen jaren op te vinden zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

10 reacties

 1. Jax
  Jax schreef op dinsdag 4 april 2023 om 10:27  | reageer

  Mooie foto's, vooral de laatste. Even een vraag: als ik een foto maak van sneeuw is de sneeuw meestal blauw. Bij jou niet, is dat een kwestie van nabewerken of kun je ook al wat met de camera instellingen doen om het gewenste resultaat te krijgen?

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 4 april 2023 om 10:38  | reageer

  Dank je voor je rectie Jax,
  De sneeuw neemt de kleur aan van het omgevingslicht. Is het licht blauw (blauwe uurtje), dan wordt de kleur ook blauw. Is het licht oranje (zonsondergang) dan kleurt het ook oranje.
  Schaduwen kleuren ook blauw(er). Altijd, vooral overdag is dit merkbaar. In de laatste foto is dit heel goed zichtbaar, maar ook de andere foto's vertonen die kleurnuances.
  Alleen wanneer er diffuus licht is kan je wit ook als wit laten zien. Onder een egaal bewolkte lucht, dus. Maar ook hier, let op een goede witbalans.

 3. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 4 april 2023 om 13:14  | reageer

  Zeker nette foto's. Maar waarom gaan alle toeristen altijd naar de Lofoten?
  Ietsjes noordelijker loggen de Vesteralen. Schitterend en minder toeristisch.

  Groet Lauran

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 4 april 2023 om 14:23  | reageer

  Klopt, er is nog veel meer Vesteralen, Senja, en zo nog ontelbaar meer plekken. Ik heb voor Lofoten gekozen omdat het elke keer weer als thuiskomen aanvoelt. Ik weet de plekken, ik ken de situaties.
  Het is een keuze, Lauran. Niets meer, niets minder.

 5. Lauran
  Lauran schreef op dinsdag 4 april 2023 om 17:11  | reageer

  Oh Nando, begrijp me goed. Niets verkeerd met je keuze maar ik persoonlijk kies altijd voor de plaatsen die het minst toeristisch zijn. Wel eens op Spitsbergen geweest? Zeker doen.
 6. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 4 april 2023 om 17:18  | reageer

  Als ik van locatie naar locatie ga, en een beperkte tijd er ben voel ik me meer toerist dan als ik vaker naar een plek ga. Kennis van de omgeving geeft meer gelegenheid tot unieke foto's. Ik ga naar plekken die ik mooi vind, en kijk minder naar het wel of niet toeristisch zijn. Als ik dat zou doen, kan ik net zo goed thuis blijven.
  Dat geldt ook voor Vesteralen, en Spitsbergen. Het is zo mooi om op die boot met dat rode zeil te varen, maar de foto's worden waarschijnlijk hetzelfde als al die anderen. Dat is geen straf hoor, maar het unieke bereik je pas wanneer je de plek kent, en er vaker bent.
  Als ik gelegenheid krijg, zal ik zeker Spitsbergen aandoen. Maar helaas heeft een spaarpotje een bodem...

 7. Henri
  Henri schreef op dinsdag 4 april 2023 om 19:09  | reageer

  Erg mooie foto's Nando. Zelf ben ik een een keer met jouw fotoreis naar de Lofoten (2020) geweest. Heb geweldig genoten en ik ga daar beslist nog eens een keer weer heen!

 8. Nando
  Profiel Nando schreef op woensdag 5 april 2023 om 11:45  | reageer

  Dat was ook een mooie reis, Henri. Ik heb er goede herinneringen aan vrolijk

 9. Lauran
  Lauran schreef op woensdag 5 april 2023 om 12:23  | reageer

  Het is de keuze die ik maak Nando. Dat bepaalt u niet. En nee, ik ken uw budget niet.

 10. Albert Wester
  Profiel Albert Wester schreef op dinsdag 11 april 2023 om 22:51  | reageer

  Na in januari in Fins Lapland te zijn geweest nu plannen aan het maken om naar Vestrålen te gaan, omgeving Ringstad en Bø. Waarschijnlijk zal dat eind dit jaar of begin volgend jaar zijn en dan een week of 2. Mogelijk ook even overwippen naar de Lofoten. Uiteraard voor het poollicht maar zeker ook het ruwe weer en dito landschap!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.132 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord