Yljas Roeper

Een rondreis door Marokko in vijf delen; deel 3

vrijdag 10 augustus 2012, 20:14 door | 5.117x gelezen | 4 reacties

In het vorige deel van dit feuilleton waren we onderweg van Oujda naar Meknès. We hebben net ingecheckt bij een hotel. Het is nog vroeg, zeker voor Marokkaanse begrippen, waar een deel van het leven zich vooral 's avonds afspeelt. We besluiten dus om de stad te gaan verkennen en ergens een hapje te eten.

In de vooravond bezoeken we de grootste en mooiste poort van Marokko, Bab el Mansour. In de schemer maak ik mijn eerste foto's van de poort, zoals ik hem nog nooit gezien heb. Nachtfotografie, of wat daar voor door moet gaan, is een nieuwe ervaring voor me.

Tegenover de poort, op het Place el Hedime, is het een drukte van belang. Overal staan straatverkopers hun waar aan te prijzen. Als ik boven de mensenmassa uit een verkoper fotografeer, roept hij wat tegen me. De omstanders, benieuwd tegen wie de verkoper het heeft, wijken uiteen en ik krijg de kans om tussen hen door een tweede foto te maken. De eerste plaatjes van Meknès zijn een feit.

Bab el Mansour
Bab el Mansour gefotografeerd in het schemerlicht; een eerste poging tot nachtfotografie


Een straatverkoper op Place el Hedime
De straatverkoper, die liever niet gefotografeerd werd

Na het eten op één van de terrasjes, bezoeken we de overdekte markt. Die staat vol met kruiden, koekjes, dadels, groenten en fruit. Ik weet niet waar ik beginnen moet met fotograferen en word na een uur door m'n vrouw met zachte dwang richting hotel gedirigeerd. Het is genoeg geweest voor vandaag.

De overdekte soukh nabij Place el Hedime
De overdekte markt nabij Place el Hedime staat vol met allerhande eten en gebruiksvoorwerpen

De volgende ochtend bezoeken we wederom Bab el Mansour. Vervolgens steken we Place el Hedime over en duiken we de Medina van Meknès in. In de nauwe straatjes heb ik mijn camera ingesteld op diafragma voorkeuze, zodat ik snel kan reageren op wisselende omstandigheden.

Dan weer richt ik mijn camera gewoon op de scene die ik wil fotograferen, om op een volgend moment een zogenaamd hipshot uit te voeren. Het spannende van dat laatste is de onzekerheid van je compositie in combinatie met de vaak schuine beeldlijnen. Het is inmiddels één van mijn favoriete manieren van fotograferen.

Oude man in de medina van Meknès
Straatfotografie in de nauwe straten van de Medina

In de medina bezichtigen we de Medrasa Bou Inania, een Koranschool uit de veertiende eeuw. De combinatie van donkerbruin houtsnijwerk, wit gedecoreerd gips, gesneden friezen en typisch Marokkaans zellij mozaïek tegelwerk vind ik elke keer dat ik het zie mooier worden. Ik kan niet stoppen met fotograferen. Elke hoekje wil ik in beeld brengen en ik zou willen dat ik een kunstenaar was, zoals de bouwers van deze Medrasa waren.

Binnenplaats van Medrasa Bou Inania
Binnenplaats van Medrasa Bou Inania


Zelij tegelwerk
Prachtig zelij tegelwerk met friezen en gipswerk in Medrasa Bou Inania

Tot slot lopen we vanuit richting het mausoleum van Moulay Ismaïl. De sobere vertrekken in combinatie met het zachte geel stralen rust uit. Buiten de grafkamer is een ruimte met rieten matten en een mighrab, een gebedsnis.

De matten en grafkamer mogen alleen zonder schoenen betreden worden. Voor de matten ligt dan ook een flinke rij schoenen. Op het moment dat ik aan kom lopen, komen de schijnbare eigenaren van de schoenen net terug uit de grafkamer.

Ik maak een plaatje van de schoenen in combinatie met de halve onderbenen, die gehuld zijn in opgerolde spijkerbroeken of de typische Marokkaanse habijten. Als ik vervolgens de grafkamer en bijbehorende ruimten betreed, is het vrijwel leeg en heb ik alle tijd om foto's te maken van ook dit geweldig gedecoreerde bouwwerk.

Binnenplaats van Mousoleum Mouay Ismaïl
De binnenplaats van Mousoleum Mouay Ismaïl


Fontein in het Mausoleum Moulay Ismaïl
Fontein met op de achtergrond geschilderde panelen in Mousoleum Moulay Ismaïl

Dit is het derde deel een reisverhaal, dat in vijf delen gepubliceerd zal worden op Photofacts. Het is een verhaal, dat ik graag deel met de lezers om de schoonheid van Marokko in zowel woorden als beelden te laten zien. Dat het mag inspireren om dit prachtige land ook eens te bezoeken.

Dit verhaal is eerder in vrijwel ongewijzigde vorm inclusief twaalf foto's gepubliceerd in Chip Foto-Video Digitaal 2010/01, Uitgeverij F&L.

Yljas Roeper

Over de auteur

Houdt zich onder de naam Ytos Photography bezig met diverse vormen van fotografie. Geeft lezingen over fotograferen in Marokko en flitsen en organiseert regelmatig fotoreizen naar Marokko. Post af en toe op Instagram, maar is vooral actief op Facebook.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

4 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 12 augustus 2012 om 21:04

  Knappe serie foto's Yljas!

 2. Ytos
  Profiel  Ytos schreef op maandag 13 augustus 2012 om 03:50

  Thnx Martin knipoog

 3. duusker
  duusker schreef op woensdag 15 augustus 2012 om 10:13

  Echt mooie sfeerfoto's. Goed getimed en gekadreerd, volgens mijn smaak tenminste.
  Maar misschien heeft die straatverkper niet geroepen dat hij niet gefotografeerd wilde worden, maar "voor wat hoort wat!" en had je hem geld moeten geven, net als World Portraits knipoog

 4. Ytos
  Profiel  Ytos schreef op zaterdag 18 augustus 2012 om 11:15

  Dank voor je reactie en de complimenten duusker. Natuurlijk bedoelde de straatverkoper "voor wat hoort wat", maar voor een simpele straatfoto geef ik niets. World Portraits ken ik niet. Wat is dat?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.491 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord