Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Verstandig of onzinnig? Een camera voor de hobby en voor op vakantie.

maandag 19 februari 2024, 20:02 door | 2.867x gelezen | 46 reacties

Is fotografie je liefhebberij? Dan heb je waarschijnlijk een mooie camera met een bijpassende set objectieven. Misschien ben je in het bezit van flitsers, en andere handigheden. Daarmee beoefen je de fotografie. Neem je die camera dan ook mee op vakantie? Of kan je beter een andere camera daarvoor gebruiken?

Stel je fotografeert portretten. Dat doe je op locatie met een flitser, een paraplu of softbox, stevig op een lampstatief met zandzak. Je hebt een prachtige fullframe camera met een 85mm f/1,8 voor een heerlijke achtergrondscherpte. Het is altijd een feest om ermee te fotograferen.

Nando strobist op locatie

Camera, objectief, flitsers, softbox. Het is heel wat gesjouw maar leuk om te doen.

Of je bent bezig met macro, en je gebruikt een cropcamera met een mooi macroobjectief. Je hebt er speciale flitsers voor en een stevig statief. Je maakt er de mooiste beelden mee.

Misschien ben je die landschapsfotograaf die geniet van een prachtige zonsopkomst. Die leg je vast met je camera en ultragroothoekobjectief. Je hebt filters en een stevig statief om alles stabiel te houden.

Nando langesluitertijden kust

Statief, filters, camera, objectieven. Lekker tijdloos aan zee fotograferen en prachtige landschappen vastleggen. Dat doe je niet op vakantie, of toch wel?

En dan komt het moment dat je op vakantie gaat. Neem je dan de camera mee die je voor portrettten, macro of landschappen gebruikt? Of liever niet? Immers, je gaat op vakantie, niet op fotoreis.

Nando alle apparatuur voor gebruik

Al die apparatuur voor fotografie als hobby ga je waarschijnlijk niet op vakantie gebruiken. Misschien is een andere camera ook een overweging?

Is het dan verstandig om die camera voor je fotografie-hobby, en al die apparatuur die altijd de fototas in gaat, thuis te laten? Of neem je dat allemaal mee? Het alternatief is een smartphone voor je vakantiefoto's, maar dat doet pijn als fotograaf. Je wilt beter dan zo'n smartphone foto.

Nando kleine camera

Een kleine APS-C camera van Canon. Klein, lichtgewicht, en toch veel mogelijkheden. Perfect voor op vakantie.

Is het verstandig om dan speciaal voor vakantie en dagtripjes een aparte camera te kopen? Dan heb je de mogelijkheid om een compacte camera te kiezen die makkelijk mee te nemen is, en toch goede resultaten levert.

Nando een kleine tas en kleine camera

Vergeet die grote rugzak. Neem een klein tasje voor op vakantie. Daar moet dan wel een kleine camera in.

Denk eens aan de kleine camera's van Panasonic of OM-Systems (voorheen Olympus), met de compacte objectieven dankzij de kleine M43-sensor. Die nemen nauwelijks ruimte in. Of misschien is een goede compacte camera met APS-C sensor een optie, zoals bijvoorbeeld een Sony A 6700 camera of een Fujifilm X-T20.

Nando compactcamera en een biertje

Een vakantie is om te genieten. Met mooie foto's kan je in de jaren daarna nog nagenieten. Een camera voor op vakantie is dan niet zo'n gek idee. Of is dat onzinnig?

Je zou zelfs voor een goede compactcamera kunnen kiezen, met een ingebouwd zoomobjectief. Iets dat niet te zwaar is, en eenvoudig mee te nemen. Zo maak je toch prachtige foto's van goede kwaliteit, zonder dat al die apparatuur die normaal gebruikt wordt meegesleept moet worden.

Is dit een goed idee, of is dit onzinnig? Of moet je alles gewoon thuis laten en wat kiekjes met de smartphone maken. Wat denk jij als hobbyfotograaf, of als je beroepsmatig bezig bent? Is een aparte camera voor op vakantie een goed idee?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

46 reacties

 1. Gina Heynze
  Gina Heynze schreef op maandag 19 februari 2024 om 21:14  | reageer

  GSM is inderdaad geen optie. Ik heb de Sony RX10 IV. Een toverdoosje en fijn voor op vakantie zolang je niet binnen moet fotograferen. Door de kleine sensor ben je beperkt in de ISO. Maar verder.....Great!!!

 2. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op maandag 19 februari 2024 om 23:05  | reageer

  Mijn Canon R7 gaat altijd mee op vakantie. Op de camera steek ik een kitlens 18-150mm en neem de 10-18mm mee. in de rugzak. In de rugzak pak ik dan nog de Haida filterset en monopod mee en persoonlijk medisch materiaal en wat kleding. Dat is dan mijn handbagage voor een vliegreis.
  Ga ik met de auto op vakantie, dan neem ik eigenlijk alles mee aan camera en lenzen, monopod, tripod en reportageflitster. de studiofliters laat ik wel thuis. In mijn fotokoffer zitten dan de camera en bijna alle lenzen. Monopod en tripod hebben ieder een eigen foudraal.
  Mijn vrouw heeft een eigencamera met zoomlens mee in een schoudertas. Ze kan mijn EF-lenzen eventueel ook gebruiken.
  Fotograferen met mijn smartphone weiger ik pertinent. Ik gebruik mijn smartphone voor vanalles en nog wat, behalve fotograferen.

 3. Hans van Sterkenburg
  Hans van Sterkenburg schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 12:27  | reageer

  Dag Nando. Het kan nog gekker; na heel veel jaren het geheel aan canon verkocht en overgestapt op de 6700. Genieten.

 4. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 13:16  | reageer

  Waarom is dat gekker? Is toch niets mis mee?

 5. Bernard Veerman
  Bernard Veerman schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 13:05  | reageer

  Tja, een klassiek probleem zou ik zeggen. Ga je naar een plek waar je vaker komt, of ga je naar een once-in-your-life-time plek. Natuurlijk is het geen kwestie van zwart of wit en is een tussenweg misschien een mogelijke oplossing? Vragen als: Welke kwaliteit stel je aan je foto's? Vind je vakantiefoto's belangrijk? Wat ga je thuis doen met je foto's? Wil je alle situaties aankunnen, of ben je bereid om compromissen te sluiten? Ga je met een tas/koffer op pad, of houd je het simpel? Allemaal vragen die voor ieder een ander antwoord kunnen opleveren. Zelf doe ik het zo: 1) ik wil geen inferieure kwaliteit foto's, 2) ik neem mijn EOS 5Dmk4 (full frame) mee met de 24-105mm "L"-serie en accepteer dat ik geen super groothoek- en geen supertelel foto's kan maken. In de praktijk heeft dit uitgewezen dat ik daardoor ongeveer 5% mis en daar kan ik mee leven, 3) om te voorkomen dat ik me een bult sjouw laat ik de rest gewoon thuis. Wel zorg ik voor een paar extra 64GB kaartjes omdat ik in RAW-formaat fotografeer, qua gewicht maakt het niks uit. Je weet maar nooit... Ik had ooit een Panasonic Lumix DMC-GH1, een 4/3 camera met een 14-140mm en ik heb er spijt van dat ik die ooit heb weggedaan. Als je het (wat mij betreft) over een ideale vakantiecamera hebt, dan was die het wel.

 6. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 13:21  | reageer

  Het is inderdaad de vraag wat voor beelden je wilt hebben. Hoewel ook de kleine compactere camera's zeker geen inferieure kwaliteit leveren. Compromissen sluit je eerder met de objectiefkeuze.
  De vraag of vakantiefoto's belangrijk zijn kan maar een antwoord hebben: belangrijker dan de foto's voor je hobby. Vakantiefoto's zijn herinneringen en hebben dus meer waarde. Misschien niet nu, maar zeker op langere termijn. Kwaliteit is dan zelfs ondergeschikt.
  Gelukkig hoeft de kwaliteit er niet onder te lijden.
  Dank je voor het delen, Bernard.

 7. RaphaŽl De Vos
  RaphaŽl De Vos

  Een mooie reis maken, valt meestal samen met de mooiste momenten - waaronder prachtige zichten en opzienbarende bezienswaardigheden, unieke vreemde koppen en een tafereel aan toestanden - die je dat jaar gaat meemaken. Zonde op die momenten jouw meest performante en beste apparatuur thuis te laten. Inderdaad het vraagt wat moed en moeite heel die rommel (alhoewel?) mee te sleuren. Laat u als fotograaf toch niet verleiden door de grote meute die niet meer wil meeslepen dan “een plat gedoe met postzegelvenstertje” smartphone genaamd. Je bent fotograaf om iets in beeld te zetten die beter is dan het gemiddelde. Zo niet ben je die titel niet waard. Komt daarbij dat je als goede fotograaf niet enkel tijd steekt in het maken van je foto’s tijdens de reis, maar het voornaamste werk, dat je met plezier doet, gebeurt naderhand nog thuis. Ook hier weg met de vervelende commentaar: Ik wil daar naderhand zo weinig mogelijk tijd aan besteden, of nog, de dag zelf waarop je de foto’s nam: je stuurt ze mij morgen wel op. Onthoud dit: als je goede foto’s wil maken vergt dit hoe dan ook tijd, veel tijd, ontzettend veel geduld, en helaas zoveel mogelijk kennis van fotobewerking. Vooral alle duidelijkheid: Vertrouw -zeker momenteel niet al te zeer op AI. Die is veel te onnauwkeurig, en gedenk dat je brein meer in staat is dan elke vorm van AI. Mijn besluit: Ben je een echte fotograaf, dan neem je zoveel mogelijk fotomateriaal mee, dit met plezier en zonder gevoel van enige verplichting.
  Raphaël De Vos


 8. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 13:27  | reageer

  Er is ook een tussenweg, Raphaël. Je kan ook klein en compact gaan zonder in te boeten op kwaliteit.
  Natuurlijk houd niemand je tegen om alles mee te nemen. Het is heel goed als je je daarin de wet niet laat voorschrijven.

  De vraag komt dan wel in me op: is het nodig om altijd alles mee te nemen. Meer materiaal betekent niet betere foto's. Ook met een kleine compacte camera en één enkel objectief kan de goede fotograaf waanzinnig goede foto's maken.

 9. RaphaŽl De Vos
  RaphaŽl De Vos

  Aan Bernard Veerman
  Zo hoor ik het graag. Ik werk ook met een Canon 5D MKIII en MK IV. Wat ik wel zou doen in jouw plaats: uiteraard geen supertele, tenzij je op safari gaat, maar een groothoek vind ik wel essentieel, zeker als je steden of zo gaat bezoeken. In heel wat gevallen gaat je met een 24/105 mm daar voor schut staan dat je het mooi gebouw op de beeld niet krijgt. En komt daarbij dat een 16mm/35 mm lens niet echt immens veel ruimte vraagt. Maar inderdaad het is weeral iets dar er bijkomt vrolijk

 10. Maurice
  Profiel Maurice schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 13:43  | reageer

  Voor mijn hobby, theater- en dansfotografie, heb ik een Z7 en Z8 met mooie lenzen, op vakantie nam ik de kleinste, de Z7, en een vakantielens 24-200 mee. Een mooi compromis tussen gewicht en kwaliteit.

 11. Rob Smit
  Rob Smit schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 13:57  | reageer

  Onderschat de huidige generatie (top) smartphones niet. Foto's gemaakt met b.v. de iPhone 15 Pro Max doen echt niet onder voor menig (ook de top) camera's. Er kan ook in RAW gefotografeerd worden. Vanzelfsprekend ligt het ook aan de soort vakantie. Op een stedentrip ga je niet met een 600mm rond sjouwen en op een Safari sta je met je iPhone echt voor joker.

 12. peterheins
  Profiel peterheins schreef op donderdag 29 februari 2024 om 12:42  | reageer

  Vandaar dat professionele fotografen allemaal met een top smartphone fotograferen. Als het zo zou zijn als jij voorspiegelt liep er niemand meer met een DSLR of systeem camera rond. Deze 2 laatste camera's hebben een veel grotere sensor en meer lens elementen om allerlei fouten te corrigeren .En dat is niet voor niks. Voor foto's die je op klein formaat afdrukt en voor instagram prima of als je niks anders bij je hebt. Maar ik was blij dat ik naar ijsland toch mijn 2 FF dslr's mee had. Maar als je er zelf tevreden over bent is dat natuurlijk ook prima, maar dat is wat anders dan te zeggen dat smartphones even goed zijn als de traditionele camera's. Werkaandemuur accepteert bijvoorbeeld geen foto's die met een smartphone gemaakt zijn.

 13. Joke
  Joke schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 14:22  | reageer

  Aangezien ik tot nu toe 2 rondreizen heb gemaakt met een gezelschap via een reisorganisatie en er tussendoor weinig tijd was om te fotograferen, heb ik de Iphone gebruikt. Ik kreeg anders zo’n opgejaagd gevoel en daarvoor ben ik niet op vakantie. Dat is misschien per organisatie anders.
  Niet dat een smartphone nou zo’n fantastisch beeld geeft, zeker niet voor een vergroting, maar goed genoeg om de sfeer en het object of het landschap weer te geven voor in een album. Ook met Photoshop of een ander bewerkingsprogramma kom je dan een heel eind. Ook al omdat je met een Iphone ook in RAW kan fotograferen.
  Op de Academy staat hier ook een cursus voor en er zijn boeken hierover te koop. Het gaf mij de tijd om de natuur, de sfeer, de geuren en kleuren rustig in me op te laten nemen. We deelden sowieso de foto’s in een groepsapp.
  Persoonlijk vind ik dat daarom de smartphone teveel verguisd wordt om mee te werken.
  Ik kan me voorstellen dat dit per (rond)reis en gezelschap kan verschillen. Iedereen moet doen waar hij of zij blij van wordt.
  Wel overweeg ik nu na dit artikel een mooie compactcamera. Ik ben de 23e jarig, dus…….misschien een leuk cadeau nu in gedachten.

 14. ton van den bosch
  ton van den bosch schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 14:23  | reageer

  Op mijn lijf geschreven. ik zou exact hetzelfde stukje kunnen schrijven. Ik heb nu twee jaar een kloeine camera voor op vakantie waarbij ik schiet als een vakantieganger en een uitgebreide gear voor extra dingen. Heb je spijt van de keuze?....... nee al heb ik wel soms als ik een mooi gebouw zie staan "had ik hu maar".........

 15. Fritsflow
  Profiel Fritsflow schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 14:34  | reageer

  Als het kan laat ik mijn Nikon DSLR's (D750 & D810)thuis. Veel te veel gesjouw want je wilt dan ook een paar lenzen meenemen. Het liefst neem ik alleen mijn Leica Q3 mee. Omdat je toch geen lenzen kunt wisselen wordt je veel creatiever ook.

 16. Gert van Eck
  Gert van Eck schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 14:46  | reageer

  Ik heb natuurlijk net als de meeste mensen een smartphone voor gelegenheidsfotografie. In het artikel las ik: "Denk eens aan de kleine camera's van Panasonic of OM-Systems (voorheen Olympus), met de compacte objectieven dankzij de kleine M43-sensor." Maar dat doe ik het hele jaar al. Lichte body en objectieve ook veel minder kg/mm. En ik vind mijn Olympus camera zeker niet klein. Eerder groots in prestaties.

 17. Charles Pisarowitz
  Charles Pisarowitz schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 14:46  | reageer

  Ik fotografeer met Eos 5Dmk4, op vakantie neem ik altijd een compactcamera mee. De laatste jaren is dat de Sony RX10 IV met filters en statief. Camera etc past in kleine tas. Kan mooie foto's schieten, ben heel tevreden met gemak en resultaat.

 18. Bernard Veerman
  Bernard Veerman schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 14:47  | reageer

  @Raphaël. Grappig dat je dit zo noemt. De 16-35mm is het objectief dat de meeste tijd op mijn camera staat. De reden dat ik op vakantie de 24-105mm gebruik komt misschien wel door de bijnaam "reportage objectief". In een heel ver verleden toen we 's avonds na een reportage de doka indoken heb ik uitsluitend met een objectief met dat bereik gewerkt op mijn Canon FT-QL's. De reden? Tijdens een reportage is er geen tijd voor het wisselen van een objectief en is het motto "mikken en klikken" (en in één keer goed dus). Je leert hierdoor snel beslissen en op heel veel dingen letten. Nu nog steeds heb ik het. Maak ik een stuk of 3 of 4 foto's van een onderwerp, dan is het in 9 van de 10 gevallen de eerste opname die ik gebruik 😊

 19. Stefanie
  Profiel Stefanie schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 14:48  | reageer

  Vakantie en Fotoreis zijn bij mij hetzelfde, ik ben geen strandligger dus bij mij gaat een goed gevulde fotorugzak mee

 20. Wim Langen
  Wim Langen schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 14:52  | reageer

  Als ik op pad ga neem ik altijd mijn Panasonic Lumix S5M2 mee. Ik heb daar een Lumix lens 24-105mm en een tele lens Lumix 70-200 mm die ik ook gebruik met een 2x tele converter.
  De lichtsterkte gaat dan wel achteruit maar met S5M2 kun je naar een hoge iso waarde met maar een zeer gering kwaliteit verlies.

 21. Eric Dankbaar
  Eric Dankbaar schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 14:55  | reageer

  Voor portret en technische fotografie maak ik gebruik van de Canon R6, die gaat soms ook mee op lokatie, maar dat is afhankelijk van het onderwerp wat ik wil fotograferen.

  Voor de reportages van wandelingen die ik op mijn YouTube kanaal plaats maak ik al jaren naar tevredenheid gebruik van de Canon G5X. Een handige compacte camera die voor dit doel een prima alternatief is. Destijds heb ik deze camera aangeschaft om van het gesjouw met grote camera en lenzen af te zijn.

 22. Nicolette Verdugt
  Nicolette Verdugt schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 14:58  | reageer

  Ik heb als 2e camera een Sony RX10M4, niet alleen voor vakantie maar ook lange wandelingen.

 23. Rob
  Rob schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 15:18  | reageer

  Afhankelijk van de type vakantie neem ik mijn Canon R5 mee of de compacte Panasonic DC-TC200 (Lumix), soms zelfs beide knipoog. De TZ200 heeft een 1inch beeldsensor, 20milj pixels, Leica telelens 24-360mm, beeld stabilisator en je kan in RAW fotograferen. Inmiddels hiermee vele mooie plaatje geschoten en video's gemaakt. Aan de muur hangen 2 grote foto's van hoge kwaliteit van ca 1 mtr. gemaakt met de TZ200. Filmen in 4K gaat buiten gewoon netjes! Haha, tijdens het skiën is het natuurlijk niet te doen en vooral heel onverstandig om een R5 mee te nemen. Kortom de keuze is snel gemaakt, en dat zonder al te veel kwaliteit verlies.

 24. Hans van Sterkenburg
  Hans van Sterkenburg schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 15:28  | reageer

  Nando, niet alleen een camera voor vakantie's, nee een camera voor elke dag. De vakantie camera heeft dus de werk-camera vervangen. En hij bevalt uitstekend. Met een aantal veel gebruikte functies onder goed bereikbare knoppen. Liep ik 'vroeger' om te fotograferen, nu fotografeer ik omdat ik loop, ongeveer 3500 km per jaar. Vandaar dat het gewicht telt. Fotografeerde ik 'vroeger' met de fullframe/24-105, nu met de aps-c en de 16-70. Met meer mp's, ook dat nog. En de foto's? Bijzonder. Wellicht komt er nog een teleobjectief bij.

  Groet, Hans.

 25. Bernie Benz
  Bernie Benz schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 15:38  | reageer

  Mijn vrouw en ik houden al 30 jaar actieve vakanties. Ik neem nu mijn Sony A7 IV met een 18 en 50 mm lens mee en mijn vrouw heeft, als vogelaarster, de Sony SX 70 Hs met 21-1365 mm zoom. Mooi voor alle vogeltjes.
  Wij wandelen veel in de bergen of langs rotsachtige kusten, tochten tot 275 km in 2 weken. En dan neem je geen overdaad aan materiaal mee. Ik schuw daarom ook de iPhone niet, voor herinneringsfoto's prima.
  Begin deze maand waren we in Fins Lapland, probeer maar eens achter de Huskies, rendierslee of op de sneeuwscooter bij - 30 graden met een grote camera te fotograferen.
  Ja, voor het Noorderlicht heb je wel een goede, lichtsterke, prime groothoek en een statief nodig.
  Ook tijdens het skiën kan je eigenlijk alleen een smartphone gebruiken.

 26. ton van den bosch
  ton van den bosch schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 15:40  | reageer

  Grappig de reactie van hans van Sterkenburg. koop je een kleine omdat je niet meer wil sjouwen. Misschien moet er toch weer een tele bij. Ik kocht een GX9 van Panasonic en daar kwamen ook weer enkele lenzen bij. Niet zwaar maar toch weer meer dan je eerst dacht vrolijk

 27. Liesbeth Verkade
  Profiel Liesbeth Verkade schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 16:03  | reageer

  Ooit begonnen met fotograferen met een Olympus Pen halfkleinbeeld. Een handige camera, want klein . Paste in je broekzak. Nadeel: volautomatisch. De smaak van fotograferen te pakken gekregen en voor mijn verjaardag in 2005 een Sony DSC-W7 gekregen. Daar heb ik van verschillende vakanties mooie foto's mee gemaakt, maar ik wilde langzamerhand meer. Meer mogelijkheden om in te stellen, losse objectieven voor tele- of groothoek. Daarom in 2010 een Canon Eos 500D aangeschaft met kitlens en zoomobjectief 70-300. Nooit spijt van gehad en elke vakantie meegesjouwd in een goede rugzak waarin ook mondvoorraad en extra kleding meegenomen kon worden.
  Ik heb nu een paar jaar een Eos 90D met 18-135 mm objectief, een teleconverter 2x en nog steeds mijn 70-300 objectief. Dat gaat elke vakantie mee, in dezelfde rugzak of soms in een compactere kleine als we de stad ingaaan. Ik ben nog steeds blij dat ik het altijd zo gedaan heb. De foto's die ink met de Canon camera's gemaakt heb zijn van heel goede kwaliteit (compositie of belichting niet altijd) en goed te bewerken in LR of PS. Ik heb prachtige fotoboeken kunnen maken dankzij de goede kwaliteit van de afbeeldingen. Mijn telefoon gebruik ik alleen om eens een kiekje van de kleinkinderen te maken of heel soms van iets als ik geen camera bij me heb. Ik zou op vakantie geen andere camera mee willen nemen dan mijn canon. Ben erg gehecht aan RAW, omdat dat goed is na te bewerken. Dan maar een beetje meer sjouwen. Dat is het me wel waard.

 28. Robert De Vos
  Robert De Vos schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 16:56  | reageer

  Wat neem ik mee?
  Dat hangt af van de geplande reis.
  Ga ik op fotoreis, dan neem ik de ganse winkel mee. Er kan dan tijd gemaakt worden voor een goede foto/compositie en daar heb je wel wat materiaal voor nodig.
  Ga ik op vakantiereis met mijn vrouwke, dan neem ik mijn compact camera (nikon Z30 : geeft betere resultaten voor datgene wat de smartphone niet aan kan).
  Zo moet mijn vrouw niet te veel geduld oefenen als ik weer eens naar die perfecte foto streef.
  Ga ik op groepsreis dan is het wel praktisch om te werken met een goede smartphone met een camera die toch een goed resultaat geeft.
  In een groep heb je niet veel tijd/gelegenheid om met de betere fotografie bezig te zijn, zonder de groep op te houden.
  Met mijn smartphone heb ik toch meerdere prachtige foto's kunnen nemen waar ik dan een foto album van gemaakt heb.
  Geen nood dus om een muurgrote vergroting te maken.

  Soms heb ik op vakantiereis wel eens medelijden met die fotografen die een hele winkel rond hun hals hebben hangen en geen tijd krijgen van de vrouw om een foto te maken.
  Ze lopen er dan al zwetend bij en kijken met jaloerse blik naar die mensen die met hun smartphone foto's nemen (dikwijls met een zelfde redelijk goede resultaat!?)
  Om maar te zwijgen over de nek en schouderpijn die al dat gewicht op het einde van de dag opleveren.

  De beste camera diegene die je bij de hand hebt op het ogenblik dat je een prachtig shot voor je lens krijgt.

 29. PixelDude
  PixelDude schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 17:44  | reageer

  Een goede vakantie bestaat erin om je te amuseren of om te rusten, te ontspannen en je batterijen op te laden. Wanneer je alleen op vakantie gaat of met een groep fotografen zie ik er geen graten in dat je je hele fotografie hebben en houden meesleurt. Maar een vakantie met familie of vrienden die minder of geen interesse in fotografie vertonen ga je toch niet vergallen met je fotografietoestanden? Egoïstisch.
  Vakantiefoto’s zijn voor mij uitsluitend herinneringsfoto’s waarbij de kwaliteit ondergeschikt is. De foto’s genomen met een GSM zijn dan perfect.
  Hopelijk ga je na je reis geen vrienden of familie vervelen met het organiseren van bijeenkomsten om je reisfotografie te tonen. Ze komen dan wel, maar niet uit volle goesting … pfff weer zo’n avond waar we niks aan hebben.
  Ofwel ben je hobbyist en dan beoefen je fotografie samen met geïnteresseerden ofwel ben je een professioneel die een reis maakt om er zijn brood mee te verdienen.
  Ik … neem enkel foto’s met GSM of broek-vestzak cameraatje om mooie herinneringen vast te leggen die misschien ‘ooit’ nog eens elektronisch bovengehaald worden. Reisfoto’s afdrukken? Geen denken aan.

 30. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 20 februari 2024 om 18:57  | reageer

  Ik deel de mening van Pixel Dude. Jarenlang ging ik gezin en camera op vakantie naar Ierland en dat was nooit een succes. Ik gunde mezelf te weinig tijd om een fatsoenlijke plaat te maken omdat dat gezin stond te wachten totdat pa nou eindelijk eens klaar was met fotograferen zodat er weer verder gewandeld kon worden. Door die haast werden de foto's niet goed genoeg en was ik uiteindelijk daarover ook weer niet tevreden.
  En toen besloot ik mijn camera maar thuis te laten.
  Ik moet zeggen: onze vakanties werden véél leuker!

 31. Hans van Sterkenburg
  Hans van Sterkenburg schreef op woensdag 21 februari 2024 om 07:28  | reageer

  Beste Ton, dank voor je reactie, en ter info: mijn uitrusting bestond tot voor kort uit 24 kilo. En nu dus uit 2 kilo. Groet, Hans.

 32. ton van den bosch
  ton van den bosch schreef op woensdag 21 februari 2024 om 10:15  | reageer

  Ha Hans. Oei dan ben ik nog een kleine jongen met mijn uitvoering. Zit zo'n beetje aan de 12.5 kg. En ik denk dat mijn andere camera ook zo'n 2 kg is. Dus een verademing. vrolijk

 33. Hans van Sterkenburg
  Hans van Sterkenburg schreef op woensdag 21 februari 2024 om 11:54  | reageer

  Ton, een toegift: dit was wel inclusief het [licht]gewicht van de Fotok, een soort van steekkarretje dat ik hiervoor ontwikkelde. Opgevouwd paste deze precies om mijn rugzak. Foto Konijnenberg bracht ze onder de aandacht van belangstellenden. Maar ja, ik verkocht mijn gewicht en Konijnenberg / Den Ham is ook van voeger. Sinds dit jaar is mijn website uit de lucht en de fotoverhuur beperkt tot een paar bevriende zakenrelaties. Groet, Hans.

 34. ton van den bosch
  ton van den bosch schreef op woensdag 21 februari 2024 om 14:18  | reageer

  Hans. inmiddels is ook Konijnenberg toegetreden tot het Kamera Express gilde. Dus is inderdaad van vroeger. vrolijk

 35. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 21 februari 2024 om 16:19  | reageer

  Volgens mij valt Foto Konijnenberg nu onder CameraNu.nl. vrolijk

 36. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 21 februari 2024 om 17:17  | reageer

  Owh, ik zit helemaal verkeerd. Ik had CameraTools.nl in mijn hoofd.

 37. Hans van Oers
  Hans van Oers schreef op woensdag 21 februari 2024 om 16:29  | reageer

  mooi onderwerp Nando, op vakantie wil je portretjes maken, landschap , kleine onderwerpen, steden in beeld brengen , een musea of kerk bezoeken, een diner bij kaarslicht vastleggen. kortom je hebt alle diciplines van je fotokunde nodig. Alleen het gewicht van mijn uitrusting wil ik wel graag beperkt houden. Zo heb ik naast mijn lichtsterke zoom nog een reiszoom met een mooi bereik van 24-240mm en nog de canon rf 100-400mm, lekker licht in gewicht en ook nog redelijk macro. daarnaast nog een fijn groothoekje van 16mm een vaste 24mm 1.8 een een 50mm 1.8 die weegt ook niks. ik kan daarmee zowat elke situatie aan met goed resultaat.

 38. Donald Willemsen.
  Donald Willemsen. schreef op woensdag 21 februari 2024 om 16:30  | reageer

  Foto Konijnenberg in Turnhout is in ieder geval Kamera Express. Ik weet niet beter dan dat alle filialen van Foto Konijnenberg zijn overgenomen door KE.
  KE (een Duits bedrijf van oorsprong) heeft diverse winkels in Nederland en België overgenomen. Het valt daarbij op dat ze enkel winkels hebben overgenomen die al een goede naam hadden voor de overname.

 39. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 21 februari 2024 om 17:05  | reageer

  Ah, dat is blijkbaar het verschil. De Belgische versus de Nederlandse vestiging.
  Foto Konijnenberg in Apeldoorn is wel overgenomen door CameraNu.nl.

 40. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 21 februari 2024 om 17:18  | reageer

  Oeps..
  Ik zit helemaal verkeerd. Ik had CameraTools.nl in mijn hoofd.
  Die is overgenomen door CameraNu.nl.

 41. Hans van Sterkenburg
  Hans van Sterkenburg schreef op woensdag 21 februari 2024 om 16:35  | reageer

  Dag Elja, Kamera Express.

 42. Donald Willemsen.
  Donald Willemsen. schreef op woensdag 21 februari 2024 om 17:37  | reageer

  De hoofdvestiging van Foto Konijnenberg zat als ik me niet vergis in Hardenberg Overijssel.

 43. Ton van der Linden
  Ton van der Linden schreef op donderdag 22 februari 2024 om 09:09  | reageer

  Een interessant dilemma, waar ik in het (nabije) verleden bij het ondernemen van onze stedentrips ook tegenaan liep. Ik fotografeer al meer dan vijftig jaar met Olympuscamera's en ben ze gevolgd in hun overstap naar MFT via FT en heb daar geen spijt van. Ik heb twee OMD-camera's voor het "normale" fotowerk en een Pen EPL-5 voor de vakanties en korte trips. Ook zit deze camera altijd in de tas als we gaan oppassen op de kleinkinderen. De eerste keer op pad met de Pen-camera was even slikken, maar nu merk ik wel dat je met dit toestel en 1 iof 2 lenze toch de foto's kan maken die je zou willen.

 44. Wil
  Wil schreef op donderdag 22 februari 2024 om 11:55  | reageer

  Voor mij is deze vraag geen issue meer. Ik heb er 2.

  I.e.i. "uit nood geboren" vanwege nek/schouderklachten en de Canon 6D (later R6) met rugzak, lenzen etc veel te zwaar voor me werd. Ik gebruik 'm zeker nog als ik niet veel of lang hoef mee te sjouwen.
  Daarnaast destijds een Canon M5 met 18-150 en 11-22 aangeschaft. De 2e lens en extra batterij gaan mee in een heuptas, nergens geen last meer van. 10% van het gewicht en volume, heerlijk.
  Aanvankelijk zeker mijn bedenkingen over de kwaliteit van de laatste, doch als je éénmaal de beperkingen accepteert ...

 45. Philippe Demeyere
  Philippe Demeyere schreef op vrijdag 23 februari 2024 om 08:09  | reageer

  Voor mij vakantie heb ik een Lumix Bridge fz200 gekocht.
  Een foto toestel met een groot zoombereik, manueel, voorkeur op snelheid en opening enz. Zelf als regelingen beperkt zijn tegenover een mijn Canon 500. Geen fotolenzen meer verwisselen tijdens wandelingen, voor mijn vrouw is het echt ontspannend geworden. En ik ben zeer tevreden over mijn foto's boeken

 46. peterheins
  Profiel peterheins schreef op donderdag 29 februari 2024 om 11:32  | reageer

  Zo, nando , aan de reacties te zien heb je wel wat los gemaakt. Inmiddels heb ik een canon 6D mark II en een Canon 5D mark IV , beiden niet nieuw gekocht.
  Voor vakanties gebruik ik mijn Canon M5 met meestal de 11-22mm voor landschappen , maar ik moet zeggen de 18-55mm en 15-45mm maken ook prima foto's. Ik heb in de kamer zelfs een canvas hangen van 120X80cm waarop je zelfs de nerven van de wijnranken kan zien. Dus waarom een fullframe?
  De beide fullframes gebruik ik voor portretten en soms bruiloften , bij die laatste moet je wel 2 body's hebben.
  Het is inderdaad een afweging, op vakantie heb ik geen behoefte om met zware apparatuur te lopen , echter toen we vorig jaar in oktober een 10 daagse rondreis op ijsland gingen doen toen heb ik wel mijn 2 fullframes meegenomen.
  Dat is dan zo'n ones in a lifetime reis.
  Maar eigenlijk is de kwaliteit van de huidige aps-c camera's best wel zo goed dat aps-c nog lang niet uit de ban kan.
  Ik zie ook vaak fotografen met een uitrusting van 5-7 duizend euro ( canon R5 met rf 15-35mm bijvoorbeeld) dat ik denk waarom. De meeste foto's worden alleen op het web getoond en dan kan je zelfs met 8mp uit de voeten. En met zo'n dure set ga je echt geen beter foto's maken als je "het" niet ziet.
  Dus bij mij is het FF voor mijn landschappen ,portretten en bruiloften.
  En APS-C voor mijn vakanties , lekker licht en compact en toch een prima kwaliteit.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord