Laatste dag   Nog maar heel even. Korting + gratis boek (55 euro voordeel!) Meer info of direct lid worden.
Alexander Thijssen

Ga je voor digitale spiegelreflex, of toch een compact camera?

zaterdag 22 december 2007, 19:24 door | 13.978x gelezen | 15 reacties

Ga je voor digitale spiegelreflex, of toch een compact camera? Dat is de vraag die bij heel veel mensen een rol spelen bij de aanschaf van een nieuwe fotocamera. Er ligt natuurlijk een groot verschil tussen een gevorderde gebruiker of een beginner die een camera aanschaft.

Waarschijnlijk ben ik niet de enige die een aantal stappen aan het maken is. Ik ben nu tevreden met mijn eenvoudige Canon IXUS 70, maar binnenkort wil ik wel overstappen op een spiegelreflex. Als ik verhalen lees over nieuwe spiegelreflex camera's word ik hopeloos verliefd. En dan ook de plaatjes die er mee worden geschoten zijn ook eeuwig mooi.

Het wordt wat kouder en wat witter, zo werd ik gisteren wakker en was de omgeving bedekt met een laag mooie witte sneeuw. Natuurlijk ben ik meteen op pad gegaan met mijn camera. Maar toch blijf ik altijd denken 'Met een spiegelreflex was deze foto scherper geweest en waren de details zo veel beter!'.

Winterlandschap
Net zoals op de foto is ook de wereld van fotografie oneindig.


Wat voor camera koop je en waarom? Ga je voor de spiegelreflex, of kies je toch voor een compact camera. Voordelen van compacte camera's zijn dat ze makkelijk mee te nemen zijn op vakantie en dagen weg. Bij een spiegelreflex zit meestal een grote tas die je heel de dag mee draagt op je schouder. Maar de scherpte van een spiegelreflex camera is veel beter, de details worden veel beter vast gelegd. De Canon EOS 400D is een mooie digitale spiegelreflex camera om mee te starten.

Canon 400D
Een mooie beginners camera, goede prestaties en aantrekkelijke prijs.


Er zijn ook nog een aantal punten waaraan je moet denken als je aan een spiegelreflex wilt beginnen; waar ga je het voor gebruiken? Wil je een fanatiek fotograaf of fotografe worden, of houd het op bij het fotograferen van de (klein)kinderen. Waarom digitale reflexcamera's zo groot zijn is te danken aan de sensor, die veel beter is dan die van de compacte camera. De sensor legt alles veel beter gedetailleerd vast, en heeft ook niet veel moeite bij weinig licht.

De compact camera wordt in het algemeen meer voor huis-tuin-en-keuken fotografie gebruikt terwijl de spiegelreflex camera ten opzichte van de compact camera door fanatieke hobbyisten en professionals wordt gebruik. Wil je meer dan zou ik gaan voor de spiegelreflex omdat daar de mogelijkheden veel groter zijn. De leercurve van een spiegelreflex is dan ook een stuk steiler.

Het is de keus aan jouw, maar ik heb deze keus al gemaakt. Maar of het inderdaad de Canon EOS 400D gaat worden weet ik nog niet zeker. In het feuilleton lees je daar meer over.

15 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 22 december 2007 om 19:31

  De Canon 400D is een prima keuze, maar ik zou in elk geval de Canon 450D afwachten. Die is waarschijnlijk met zo'n twee a drie maanden te krijgen en biedt de nodige extra's!

  Overigens moet je niet verwachten dat je van een spiegelreflex direct mooiere foto's gaat maken. In tegendeel zelfs waarschijnlijk. Bij elke nieuwe camera moet je eerst leren om er mee om te gaan. Daarnaast is de fotograaf nog altijd het belangrijkste ingredient in een foto, al helpt goede apparatuur uiteraard zeker.

 2. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 22 december 2007 om 20:09

  Hmm misschien ook van andere merken leuke instap-start modellen noemen?
  Het wordt anders zo'n Canon-"minded" knipoog

  Voor Nikon zou een D40/D40x als leuke instapper zijn.
  Voor Fuji zou een hybride als een FinePix5700 genoemd kunnen worden (en lekker klein/compact in fysieke omvang)

  Fijne feestdagen overigens nog!!

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zaterdag 22 december 2007 om 23:31

  Op zich vind ik Canon geen probleem hoor. Ben alleen wel benieuwd hoe je tot die keuze bent gekomen.

  En ik moet ook zeggen: ook ik dacht dat het bezit van een SLR automagisch goede foto's betekende... Nou dat was niet helemaal het geval, maar al doende leert men, zelfs ik!

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 23 december 2007 om 01:21

  @Niels; We hebben meer bloggers met Nikon dan met Canon, dus het zou hier meer Nikon minded moeten zijn.. knipoog

  De Nikon D40x is inderdaad ook een uitstekende camera. Wellicht dat Alexander in zijn vervolg artikelen nog duidelijk maakt waarom zijn keuze op de Canon lijkt te gaan vallen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.649 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.649 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.