Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Alexander Thijssen

Ga je voor digitale spiegelreflex, of toch een compact camera?

zaterdag 22 december 2007, 19:24 door | 14.706x gelezen | 15 reacties

Ga je voor digitale spiegelreflex, of toch een compact camera? Dat is de vraag die bij heel veel mensen een rol spelen bij de aanschaf van een nieuwe fotocamera. Er ligt natuurlijk een groot verschil tussen een gevorderde gebruiker of een beginner die een camera aanschaft.

Waarschijnlijk ben ik niet de enige die een aantal stappen aan het maken is. Ik ben nu tevreden met mijn eenvoudige Canon IXUS 70, maar binnenkort wil ik wel overstappen op een spiegelreflex. Als ik verhalen lees over nieuwe spiegelreflex camera's word ik hopeloos verliefd. En dan ook de plaatjes die er mee worden geschoten zijn ook eeuwig mooi.

Het wordt wat kouder en wat witter, zo werd ik gisteren wakker en was de omgeving bedekt met een laag mooie witte sneeuw. Natuurlijk ben ik meteen op pad gegaan met mijn camera. Maar toch blijf ik altijd denken 'Met een spiegelreflex was deze foto scherper geweest en waren de details zo veel beter!'.

Winterlandschap
Net zoals op de foto is ook de wereld van fotografie oneindig.


Wat voor camera koop je en waarom? Ga je voor de spiegelreflex, of kies je toch voor een compact camera. Voordelen van compacte camera's zijn dat ze makkelijk mee te nemen zijn op vakantie en dagen weg. Bij een spiegelreflex zit meestal een grote tas die je heel de dag mee draagt op je schouder. Maar de scherpte van een spiegelreflex camera is veel beter, de details worden veel beter vast gelegd. De Canon EOS 400D is een mooie digitale spiegelreflex camera om mee te starten.

Canon 400D
Een mooie beginners camera, goede prestaties en aantrekkelijke prijs.


Er zijn ook nog een aantal punten waaraan je moet denken als je aan een spiegelreflex wilt beginnen; waar ga je het voor gebruiken? Wil je een fanatiek fotograaf of fotografe worden, of houd het op bij het fotograferen van de (klein)kinderen. Waarom digitale reflexcamera's zo groot zijn is te danken aan de sensor, die veel beter is dan die van de compacte camera. De sensor legt alles veel beter gedetailleerd vast, en heeft ook niet veel moeite bij weinig licht.

De compact camera wordt in het algemeen meer voor huis-tuin-en-keuken fotografie gebruikt terwijl de spiegelreflex camera ten opzichte van de compact camera door fanatieke hobbyisten en professionals wordt gebruik. Wil je meer dan zou ik gaan voor de spiegelreflex omdat daar de mogelijkheden veel groter zijn. De leercurve van een spiegelreflex is dan ook een stuk steiler.

Het is de keus aan jouw, maar ik heb deze keus al gemaakt. Maar of het inderdaad de Canon EOS 400D gaat worden weet ik nog niet zeker. In het feuilleton lees je daar meer over.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

15 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 22 december 2007 om 19:31  | reageer

  De Canon 400D is een prima keuze, maar ik zou in elk geval de Canon 450D afwachten. Die is waarschijnlijk met zo'n twee a drie maanden te krijgen en biedt de nodige extra's!

  Overigens moet je niet verwachten dat je van een spiegelreflex direct mooiere foto's gaat maken. In tegendeel zelfs waarschijnlijk. Bij elke nieuwe camera moet je eerst leren om er mee om te gaan. Daarnaast is de fotograaf nog altijd het belangrijkste ingredient in een foto, al helpt goede apparatuur uiteraard zeker.

 2. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 22 december 2007 om 20:09  | reageer

  Hmm misschien ook van andere merken leuke instap-start modellen noemen?
  Het wordt anders zo'n Canon-"minded" knipoog

  Voor Nikon zou een D40/D40x als leuke instapper zijn.
  Voor Fuji zou een hybride als een FinePix5700 genoemd kunnen worden (en lekker klein/compact in fysieke omvang)

  Fijne feestdagen overigens nog!!

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zaterdag 22 december 2007 om 23:31  | reageer

  Op zich vind ik Canon geen probleem hoor. Ben alleen wel benieuwd hoe je tot die keuze bent gekomen.

  En ik moet ook zeggen: ook ik dacht dat het bezit van een SLR automagisch goede foto's betekende... Nou dat was niet helemaal het geval, maar al doende leert men, zelfs ik!

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 23 december 2007 om 01:21  | reageer

  @Niels; We hebben meer bloggers met Nikon dan met Canon, dus het zou hier meer Nikon minded moeten zijn.. knipoog

  De Nikon D40x is inderdaad ook een uitstekende camera. Wellicht dat Alexander in zijn vervolg artikelen nog duidelijk maakt waarom zijn keuze op de Canon lijkt te gaan vallen.

 5. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zondag 23 december 2007 om 03:09  | reageer

  @Elja: gelukkig maar, ik maak me dus (onterecht) zorgen knipoog
  nu maar fijn pielen met m'n lichtsterk Tamron 17-50 objectief.... life can be so beautiful sometimes vrolijk

 6. fotodro
  Profiel fotodro schreef op zondag 23 december 2007 om 10:53  | reageer

  Wat ik vooral ook zou zeggen wanneer iemand wil overstappen naar een dsrl. Dat het niet gedaan is met enkel de body en de kitlens aan te kopen, dan begint het verhaal pas. Met een 18-55 kitlens ben je erg beperkt qua bereik en lichtsterkte.

  Mocht iemand me om raden vragen en van te voren zeggen dat deze zeker niet meer dan 700-800eur aan deze hobby wil spenderen, dan zou ik toch sneller een goeie bridge aanbevelen..

  grtz

 7. Nikonlover
  Nikonlover schreef op zondag 23 december 2007 om 11:23  | reageer

  Ik geef het niet graag toe, maar ik vind dat je met een instapmodel heel wat meer hebt aan de Canon 400d dan aan de Nikon D40(x). Dit komt door het gemis van een scherpstelmotor bij de D40, want dit is echt een heel rare hersenkronkel van die gasten van Nikon.

 8. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op zondag 23 december 2007 om 16:07  | reageer

  Ik schiet met een panasonic Lumix DMC-FZ30 en ik moet zeggen dat ik er gewoon mee uit de voeten kan. Ik vind het jammer dat veel mensen dat het aan een spiegelreflex ligt wanneer een foto zo mooi is. Het is niet de camera die de foto maakt maar de persoon, dus het ligt niet aan de camera maar dus aan de persoon!

 9. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op zondag 23 december 2007 om 18:15  | reageer

  @alexander, de opmerking bij je foto over dat het met een spiegelreflex meteen zoveel scherper is, kan een valkuil voor je zijn, (dat was het voor mij ook.)
  Met een spiegelreflex heb je zoals Robbie ook aangeeft goed materiaal, alleen vergt het nogal wat oefening en geduld om het juiste resultaat te bereiken.

 10. Margo
  Profiel Margo schreef op zondag 23 december 2007 om 19:26  | reageer

  Ik loop vaak met drie formaten op zak: De Canon 300D (de spaarpot voor de 40D raakt al aardig vol!), de Canon powershot S2, en de Nokia N70 (binnenkort vervangen door de N95 met 5 megapixelcamera). Ik heb altijd minstens een van deze bij me. Moeilijk een keuze te maken, de een is goed (spiegelreflex), de ander klein (Powershot) en de ander heb ik sowieso altijd bij me (Nokia).

 11. fransonline
  Profiel fransonline schreef op zondag 23 december 2007 om 20:32  | reageer

  Ik begrijp eigenlijk niet zo veel van je bijdrage over het verschil tussen een compact en een digitale spiegelreflex.
  Wat wil je nu duidelijk maken?

  Je ziet een winterplaatje en schrijft dat dit met een DSLR een stuk scherper zou zijn geweest en geeft dan o.a. aan dat dit met een Canon EOS 400D zou kunnen.

  Zoals eerder door iemand anders opgemerkt: Jij! maakt de foto niet de spiegelreflex.

  Een EOS 400D zal misschien een scherpere foto opleveren, maar dat weet je pas als je er eentje (of tig) gemaakt hebt!

  Wat ik wel begrijp is je liefde voor een spiegelreflex!
  Dit hebben we denk ik gemeen.
  In een lang verleden had ik een analoge Canon SLR.
  Uiteindelijk verleidt tot een digitale compact en sinds deze zomer weer terug bij de spiegelreflex.
  Na enkele testen (die heel persoonlijk zijn) gekozen voor de Pentax K10 D.
  Nú een foto maken is een hele klus, tenminste eentje die naar mij zin is, maar dan is het ook niet zó maar een plaatje.

  Maar dan heb je ook wat en helaas toch nog onscherpe opnames.
  Dan ben ik terug bij het begin van je verhaal: een DSRL levert niet per definitie een scherpere opname.
  Zeker niet bij een sneeuwopname waarbij de lichtmeting al snel de fout in gaat en zorgt voor ook nog eens onderbelichte opnamen.

  Hopelijk heb je toch binnenkort de middelen om een DSRL aan te schaffen.

  Frans 12. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 23 december 2007 om 23:02  | reageer

  De pixelkwaliteit ligt bij een DSRL camera/sensor hoger om te beginnen.

 13. zonnevogeltje
  zonnevogeltje schreef op maandag 24 december 2007 om 08:23  | reageer

  Als je echt wilt instappen, kun je ook de Pentax K100D super overwegen. Dat is instappen met een budget van c.a. 440 euro's. En het levert je een compacte spiegelreflex op met een keur aan automatische programma's voor de momenten dat uitproberen even niet uitkomt en beeldstailisatie op alle lenzen. Mocht je dat geld over hebben kun je dat besteden aan betere lenzen en een goede flitser. Bij het fotograferen met een Spiegelreflex, is de body namelijk wel de basis, maar zorgen de lenzen voor het neusje van de zalm.
  Voor je het weet wil je namelijk ook een extreme groothoeklens (10-20mm) en misschien een mooie macrolens(voigtlander lanthar) of een olifantenkanon (50-500mm).
  Pas dus maar op voor de LBA !
  (megapixels zijn niet alles, bruikbare ISO1600 is soms veel belangrijker)

 14. Derk
  Profiel Derk schreef op maandag 24 december 2007 om 15:12  | reageer

  Inderdaad, die ISO waarde lijkt me essentieel. Dat is voor mij de reden om in de toekomst voor een DSLR te kiezen. Ik heb namelijk vaak een hekel aan flitsen en zou het dus er prettig vinden om bij hoge ISO standen ruisvrij te kunnen fotograferen, je kunt dan namelijk wél die mooie scherpe plaatjes maken bij weinig licht die compactcamera's maar moeilijk aankunnen. Dat betekent dan wel dat je bij je body direct eeen goede groothoeklens (binnen) én een zoomobjectief (voor de rest) moet aanschaffen.... Een hybride cam met alles erop en eraan kost tegenwoordig nog geen 400 euro, bij een DSLR heb je daarvoor met een beetje pech nog niet eens de body.

 15. Alexander
  Profiel Alexander schreef op dinsdag 25 december 2007 om 01:07  | reageer

  Bedankt voor alle reacties, ik zal ze gebruiken bij mijn keuze die jullie kunnen lezen binnenkort.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord