Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Ik ga op reis en ik neem mee

zondag 10 april 2022, 21:42 door | 2.996x gelezen | 2 reacties

Als ik op reis ga, moet er fotoapparatuur mee. Wat ik meeneem hangt natuurlijk af van wat voor soort reis ik onderneem. Is het een fotoreis, of een reis voor ontspanning? Ik moet alleen oppassen dat die laatste toch geen fotoreis dreigt te worden. In dit artikel vertel ik wat ik meeneem op reis.

Er zijn in mijn belevingswereld twee soorten reizen. Misschien zelfs drie, hoewel die derde misschien onder de noemer van de tweede kan vallen. De eerste is een reis voor ontspanning, ofwel vakantie. De tweede is een echte fotoreis, speciaal om te gaan fotograferen. Die derde is een fotoreis waarbij ik de reisleider/fotografieleider ben.

Kwade hoek

Ik ga op reis en ik neem mee... Alles hangt natuurlijk af van wat je gaat doen, waar je heen gaat en wat het doel is. (foto door Hetwie)


Wat neem ik zoal mee tijdens deze drie soorten reizen? Zit er een verschil in en zo ja waarom? Ik vind het leuk om deze informatie te delen, en misschien brengt het ideeŽn of inspiratie voor je eigen reizen.

Een vakantieEen vakantie is er even tussenuit, weg van het werk. Het is ontspannen tijdens een week of een paar weekjes op een plek waar niets moet en alles mag. Vaak is dit voor ons een mooie locatie, waar dingen te zien zijn. Plekken waar je fijn kan wandelen met de hond.

Auvergne

Lekker op vakantie gaan betekent dat je niet voor dag en dauw op pad hoeft. Gewoon de dingen fotograferen die je ziet, waar je bent. Maar wel door het oog van de fotograaf, natuurlijk.


Ik vind fotograferen gewoon prachtig om te doen. Om dingen vast te leggen en om herinneringen in beeld te hebben. Dus wil ik ook tijdens een vakantie fotograferen, hoewel de drang om dan te presteren niet speelt.

Ik heb dan vaak de keuze uit mijn Fujfifilm X100t compact camera en mijn Canon EOS R5 met een 24-70mm of 24-105mm objectief. Soms neem ik een reisstatief mee, want dat is klein genoeg voor in mijn klein trekkersrugzakje van 20 liter inhoud.

Klein rugzakje

Op een avontuurlijke wandeling in Saksisch Zwitserland. De camera (Fujifilm X100t) aan de riem en een rugzak met vest, regenjas en een fles water. (foto door Hetwie)


In die rugzak gaat een jas of vest, lunch en een waterfles. Verder zit er eigenlijk niets in, afgezien van het reisstatief dat soms mee gaat. Dat is dan om een foto van ons tweetjes en de hond op een mooie locatie te kunnen maken.

Fotograferen met de Fujifilm X100t is met het vaste brandpunt bovendien een leuke creatieve uitdaging. Zo is het dan extra leuk om te fotograferen, om herinneringen vast te leggen en om mooie foto's van het landschap te maken. Of van onze hond, die altijd net zo geniet van het uitstapje.

Duitsland

Samen genieten van een vakantie, en dat gaat perfect samen met mooie foto's maken. Alleen hoeft dan niet met alle apparatuur in een enorme rugzak (foto door Hetwie)


Een fotoreis om te fotograferenHet wordt anders als er een echte fotoreis ondernomen wordt. Dan neem ik meer apparatuur mee, hoewel dit natuurlijk ook weer afhangt van waar we heen gaan en wat we gaan fotograferen. Meestal is het onderwerp landschap en natuur.

Ik neem natuurlijk mijn Canon EOS R5 mee, een 15-35mm groothoek zoomobjectief, een 100-400mm of 70-200mm telezoomobjectief, en soms een 24-70mm zoomobjectief. Kans is dat mijn drone ook meegaat, of een ultragroothoek van 12mm wanneer ik een sterrenhemel wil gaan vastleggen.

Opaalkust

Met lange sluitertijden fotograferen aan de Opaalkust. Een speciale fotoreis om prachtige landschappen te fotograferen betekent de juiste apparatuur meenemen. Camera, objectieven, statief, filters... noem maar op.


Een statief gaat mee, net als een set filters. Die laatste vooral als we naar een plek met veel water gaan. Riviertjes, beekjes, watervallen of de zee vragen immers om het gebruik van filters.

Meestal blijft dit alles draagbaar in mijn grote Shimoda X50 action rugzak. Er is dan nog voldoende ruimte beschikbaar voor een regenjas, een vest of jasje, lunch en water. Als de hond mee gaat zit er ook nog wat eten voor hem bij.

Nando fototas lofoten

Een grote fotorugzak vol met apparatuur. De filters zitten in het bovenste compartiment, naast de trui, regenjas en de lunch.


Op vliegreizen komt het gewicht van de rugzak met apparatuur net op, of net over het maximaal toelaatbare gewicht van de carry-on bagage. Gelukkig gaat dat altijd zonder problemen. Desnoods hang ik de camera om mijn nek zodat de fototas anderhalve kilo lichter wordt.

Een fotoreis als begeleiderHet is weer iets anders wanneer ik als fotografie-reisbegeleider op reis ga. Natuurlijk wil ik zelf ook fotograferen, anders heeft de reis immers geen meerwaarde voor mijzelf. Natuurlijk komen de deelnemers op de eerste plaats. Daarna heb ik zelf tijd om te fotograferen.

Nando gepakt voor lofoten

Zo ging ik op reis naar Lofoten als fotografie-reisleider. In de tas zitten de spullen die geschikt zijn voor het doel van de reis.


In principe neem ik dezelfde apparatuur mee als wanneer ik zelf op fotoreis ga, maar soms wil ik wat meer toegespitst voor een bepaald doel gaan. Waarom is simpel; ik ben er al vaker geweest, weet wat me te wachten staat, en ik hoef niet meer alles wat los en vast zit te fotograferen. Ik kan het me veroorloven om kieskeurig te zijn.

Dat betekent mijn Canon EOS R5, een 24-70mm zoom, en een 100-400mm telezoom. Soms breid ik uit met de 15-35mm groothoekzoom, of wissel die om met de 24-70mm. Een drone gaat mee als ik weet dat die meerwaarde heeft, anders niet. Natuurlijk mogen filters niet ontbreken.

Ijsland

Je weet waar je heen gaat, dus stem je daar je materiaal op af. Een reis voor wildlife fotografie vereist andere keuzes dan een reis voor landschappen.


Het statief probeer ik af te stemmen op de omstandigheden die ik verwacht. Veel wind en ruwe omstandigheden betekent een zwaar statief, anders wil ik liever het lichtgewicht reisstatief mee hebben. Vaak gaat de laptop mee, wat vaak wel nuttig is bij dit soort reizen.

Ik probeer kritisch te zijn met wat ik meeneemMijn voornemen is altijd om kritisch te zijn op wat ik meeneem. Daar slaag ik niet altijd in, maar ik doe mijn best. Ik vind fotografie gewoonweg fantastisch om te doen en het is altijd weer een uitdaging om dingen te fotograferen.

Zelfs als ik alleen een compact camera mee heb, is het heerlijk om juist met die camera prachtige foto's te maken. De Fujifilm X100t is wat dat betreft een fantastische camera, juist vanwege het vaste objectief met slechts ťťn brandpunt.

Vliegen

Het is niet alleen de fotografie die bepaalt wat je moet meenemen. Ook de reis zelf kan eisen stellen aan wat je mee kunt nemen.


Misschien dat ik nog ooit echt lichtgewicht wil gaan, maar die tijd is nog niet aangebroken. In dat geval zou ik waarschijnlijk kiezen voor een Fujifilm camera, zoals de X-T4, samen met enkele kleine objectieven. Want het kan wel heel praktisch zijn, zo'n lichte camera met objectieven.

Wat is jouw favoriete camera en objectievenset voor jouw reizen? Kies je bewust, of neem je gewoon zoveel mogelijk mee? Vertel het ons in een reactie onder dit bericht.


101 Tips voor Luisterrijke Landschapsfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte landschapsfoto's kunt maken? In het boek De Landschapsbijbel geeft landschapsfotograaf Nando Harmsen je 101 tips om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die hij de afgelopen jaren als landschapsfotograaf heeft opgedaan.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

 1. John C. Doddee
  John C. Doddee schreef op dinsdag 12 april 2022 om 11:13  | reageer

  Dank je wel Nando, altijd weer fijn om een mooi artikel te lezen. Super! John C. Dodde met vriendelijke groet!

 2. Robert
  Robert schreef op dinsdag 12 april 2022 om 13:19  | reageer

  Vakantie is toch.........!
  Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord