Niels van der Perk

Kennismaking met macrofotografie

zaterdag 19 juni 2010, 23:21 door | 6.878x gelezen | 10 reacties

Na het lezen van diverse artikelen over macrofotografie is bij mij echt de vonk overgeslagen.
Het aanschaffen van een macrolens kon niet meer uitblijven. In dit artikel vertel ik mijn eerste ervaringen met mijn nieuwe lens en met macrofotografie. Het is waar; macrofotografie werkt verslavend!

Zoals jullie wellicht gezien hebben zijn er zijn op Photofacts al diverse artikelen verschenen over macrofotografie. Mijn collega blogger Ton Vingerhoets heeft er een 5-delige serie over geschreven. In deze 5-delige serie laat Ton de diversiteit van macrofotografie zien vanuit het prachtige China. Ook collega blogger Johannes Klapwijk doet op dit gebied vaak een duit in het zakje. Zo kon je laatst nog zijn toer door de Eifel lezen, waar hij op zoek is gegaan naar de blauwe vuurvlinder.

Nu was ik al een tijd gecharmeerd van macrofotografie, maar na het lezen van de artikelen en de prachtige foto's die erin staan wist ik het zeker: ik wilde dit ook gaan doen. Ik had in het verleden al eens wat macrofoto's gemaakt, maar had hiervoor niet de juiste spullen tot mijn beschikking. Uiteraard wilde ik eerst weten of macrofotografie wel iets voor mij was voordat ik de benodigde uitrusting aan ging schaffen.

Een heel handig ding om dit uit te vinden is een macro convertor van Raynox. Deze kan je op diverse sterktes bij onder ander CameraTools kopen. Deze kosten een paar tientjes en zijn prima om uit te vinden of macrofotografie iets voor je is. Je zet deze met een handig klemsysteem voorop je bestaande lens, waardoor je er eigenlijk een loep opzet en zo macro foto's kan maken.

Het is in begin even flink wennen, want je moet de scherpte verkrijgen door dichterbij of verder weg van je onderwerp te gaan. Maar om te kijken of macrofotografie iets voor je is een prima hulpmiddel. Ik fotografeerde destijds nog met de Canon 350D. De ervaring leert dat bij lenzen met een groter diameter dit hulpstuk niet goed meer past en je de helft in beeld ziet. Bijvoorbeeld bij de Canon 70-200mm f/2.8 L met een diameter van 77mm.

Na bovenstaande wist ik dus dat macrofotografie mij aansprak. Omdat ik hiermee toch verder wilde besloot ik een macrolens aan te schaffen. Na diverse fora en reviews te hebben gelezen besloot ik tussen twee te kiezen: De Sigma 105mm f/2.8 Macro of de Canon 100mm f/2.8 Macro. Uiteindelijk heb ik toch besloten de Canon 100mm f/2.8 Macro te kopen vanwege de snellere en nauwkeurigere autofocus die als pluspunt werd genoemd op diverse fora en omdat Canon nu eenmaal mijn merk is.

En dan komt het moment waarop je de lens wil gaan testen. Mooi weer met niet te veel wind is perfect, maar afgelopen week was de wind behoorlijk stevig waardoor ik eigenlijk weinig kon uitproberen. Zaterdagochtend had de wekker enigszins vroeg gezet (bedankt voor de tip Johannes!) en hoopte ik dat wind niet te hard zou zijn. Ik had geluk, het waaide zachtjes en het ochtendzonnetje scheen lekker aan een blauwe hemel.

Eenmaal aangekomen in natuurgebied (op tien minuten rijden van mijn huis) heb ik eerst eens op mijn gemak gekeken wat voor beestjes je zoal ziet. Normaal zou je hieraan voorbijlopen, maar als je hierop gaat letten dan gaat er een wereld voor je open. Genoeg oefenmateriaal dus. Na een plekje te hebben uitgezocht waar de wind net nog wat minder was kwam ik de volgende libelle tegen. Volgens mij, althans de site libellennet, is dit een watersnuffel. Maar ik kan me vergissen.

Libel


Nu wilde deze libelle alleen niet echt meewerken. Net als ik helemaal goed geÔnstalleerd zit draait de libelle weer weg achter het grassprietje. Ik hem hem toch vastgelegd, maar dan anders dan anders.

Na een half uur te hebben geprobeerd de libelle er 'normaal' op te krijgen besloot ik mijn geluk op een andere uit te gaan proberen. Even verder kwam ik onderstaande libelle tegen. Nu heb ik van alles afgezocht, maar ik kan deze geen naampje geven. Ik ben nieuwsgierig of iemand het wel weet. Ik kon bij deze libelle goed dichtbij komen en kon zo de volgende foto maken.

Libel


Na ruim twee uur te hebben rondgelopen ben ik weer huiswaarts gekeerd. (het ging ook regenen.)
Al met al moet ik zeggen dat de Canon 100mm f/2.8 Macro inderdaad een erg goede lens is met een snelle en betrouwbare autofocus, en dat dit een stuk handiger werkt als de bovengenoemde voorzet variant. Ook het bokeh van de lens vindt ik erg mooi en de ruime zonnekap houdt eventueel aanwezig hinderlijk licht tegen.

Macrofotografie werkt dus echt verslavend! Ik ga jullie zeker nog vaker schrijven over dit onderwerp, en wellicht moet ik maar eens een workshop bij Johannes Klapwijk gaan volgen.

Natuurlijk kan je ook gewoon je achtertuin inlopen en de bloembakken of borders eens op macro niveau bekijken. Wederom een overdaad aan oefenmateriaal!

Bloemetjes

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

10 reacties

 1. Bert
  Bert schreef op zondag 20 juni 2010 om 11:27

  Als ik me niet vergis is de eerste foto een juffer en de 2e ook geen libel maar een ander insect achtige.
  Je spreek trouwens over een vrouwenblad (Libelle) dit heeft niks met insecten te maken.

 2. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zondag 20 juni 2010 om 11:38

  erg leuk artikel, zeker voor mensen die overwegen dezelfde stap als jij te maken, Niels.
  En als dit je eerste resultaten zijn ben je erg goed op weg denk ik!

 3. Remco
  Profiel  Remco schreef op zondag 20 juni 2010 om 12:37

  Ik vind die libel (of juffer of wat dan ook vrolijk ) die je achter dat blad hebt gefotografeerd geweldig! Heel origineel en zoals die twee ogen (?) aan beide zijden uitsteken is heel mooi.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 20 juni 2010 om 13:36

  Helemaal geen slecht begin, Niels. Nu nog een mooie ringflitser op dit objectief en je krijgt nog meer speelruimte.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.479 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord