Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Leeuwen schieten in China; stockfotografie

vrijdag 18 februari 2011, 23:04 door | 6.546x gelezen | 12 reacties

Misschien heb ik jullie wat op het verkeerde been gezet met mijn titel want wild life is de Chinezen nog helemaal vreemd. Een themapark zou best een doorslaand succes kunnen worden bedenk ik me nu want in China zijn ze enorm in voor nieuwe dingen. Enfin, leeuwen dus. Stenen leeuwen wel te verstaan. In het Engels heten ze Imperial Guardian Lions en ik beloof de taalpuristen plechtig dat ik ze vanaf heden stenen leeuwen noem. En daar is China werkelijk mee bezaaid.

Eerder vertelde ik dat Chinezen een hang hebben naar het ornamentale. Elke afbeelding heeft zijn symboliek en betekenis. De stenen leeuwen worden krachtige mytische beschermende eigenschappen toegedicht en daarom stonden ze bij keizerlijke paleizen en graven, overheidsgebouwen, tempels en huizen van voorname rijke families. Maar zelfs op de dag van vandaag kom je ze nog volop tegen bij de ingang van veel restaurants, hotels, shopping mall's en zelfs supermarkten.

Tijdens mijn recente verblijf in de provincie Sichuan (grenzend aan Tibet) heb ik onder andere op een aantal historische locaties gefotografeerd. In het plaatsje Wenjiang heb ik een dag rondgelopen in een eeuwenoude residentie waar het wemelde van de leeuwen. Omdat ik alle tijd van de wereld had heb ik ze op verschillende momenten van de dag gefotografeerd. Frappant om te zien welke veranderingen het licht ondergaat en welke effecten dat heeft op de sculpturen.

De foto's zijn gemaakt met de Canon EF 100mm f/2.8 Macro en de Canon EF 50mm f/1.4, beiden excellente objectieven en bijzonder geschikt voor dit soort fotografie. Omdat ik mijn statief in het hotel had gelaten heb ik ze uit de hand gefotografeerd. Op zich geen probleem want dat geeft meer vrijheid om de sculpturen van alle kanten te benaderen. Persoonlijk vind ik het juweeltjes die in menig museum niet zouden misstaan. Maar zoals we weten verschillen smaken nogal.

Enfin, het kan niet altijd street photography zijn dus leken me deze Imperial Lions (vooruit, nog een keer dan) een leuke afwissling. Overigens heb ik nog een aantal afleveringen van mijn streetseries voor jullie in petto maar daarover later meer. De leeuwen heb ik niet uitsluitend voor mijn lol gefotografeerd want ze doen het uitstekend als stockfoto's. En dat was een van de redenen voor mijn bezoek aan deze schitterende provincie. Maar vooruit, snel naar de leeuwtjes nu!

Imperial lion residence Wenjiang
Foto 1


 Imperial lion residence Wenjiang
Foto 2


 Imperial lion residence Wenjiang
Foto 3


Imperial lion residence Wenjiang
Foto 4


Imperial lion residence Wenjiang
Foto 5


Imperial lion residence Wenjiang
Foto 6

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

12 reacties

 1. gast schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 23:22  | reageer

  Foto 4 en 6 zijn voor mij de betere foto's uit deze serie. Leuk om zo af en toe wat specifieke China-onderwerpen te zien!

 2. Harry de Rooij
  Harry de Rooij schreef op zaterdag 19 februari 2011 om 01:27  | reageer

  Ze zijn fotogeniek. Die laatste(Nr 6) is een vrouwtjesleeuw. Onze gids vertelde bij de Tempel van de Hemel in Beijing,ons dat de mannetjesleeuw vaak een (aard)bol onder zijn poot heeft en de vrouwtjesleeuw een klein leeuwtje met de pootjes omhoog. Waarschijnlijk zit een paar meter verderop een mannetjesleeuw.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 19 februari 2011 om 04:49  | reageer

  @Harry de Rooij
  Zover reikte mijn kennis over de leeuwen niet eens. Maar zoals je zegt zie ik ze regelmatig met en zonder aardbol onder de poten. Nu weet ik waar dat aan ligt. Bedankt voor je reactie!

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 19 februari 2011 om 08:55  | reageer

  Foto 3,4 en 6 zijn erg sterk omdat de achtergrond daadwerkelijk wat toevoegt aan de foto, hierdoor ontstijgen ze voor mij de andere foto's die ik iets te klinisch vind. Bij twee word hetzelfde wel geprobeerd maar ik vind ze hier te veel achter elkaar zitten, twee stappen naar links en je zou een mooie diagonaal gehad hebben.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 19 februari 2011 om 10:49  | reageer

  @Johannes
  Altijd prettig jouw commentaar te lezen. Zelf vind ik ook dat een achtergrond wat meer toevoegt. Bij foto 2 heb ik me compositorisch op de lijn gefocused; met de (groene) achtergrondvervaging wilde ik er sfeer aan toevoegen. Hoe de foto zou zijn geweest met twee stappen naar links vraag ik me af. Maar het stemt tot nadenken.

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 19 februari 2011 om 14:20  | reageer

  @Ton. Toch wel mooi dat je hier inzicht geeft in wat volgens mij één van jouw bezigheden is: stockfotografie. Ik zag een keer werk van jou bij Getty. Kijk ik in de verschillende stocks naar 'China+lions' dan denk ik dat je met deze beelden geld kunt verdienen. Ze vullen de collecties aan met een eigen invalshoek.

  Bij foto 2 zou het misschien mooi zijn geweest als je iets van (flitslicht) op de tweede leeuw van voren had kunnen laten vallen. Dan had het hoofdonderwerp losser gekomen van de rest, zonder de compositie te veranderen door naar links te stappen. vrolijk

  Bij foto 1 en 5 zou ik zelf de 'copy space' steeds net aan de andere kant laten vallen. Maar jij bent een eigenzinnig fotograaf, met een eigen opvatting op design en dat moet ook vooral zo blijven.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 19 februari 2011 om 16:09  | reageer

  @EdC
  De vele foto's die ik schiet op m'n reizen door China zijn voornamelijk stockfoto's. Momenteel worden die o.a via Alamy en Getty Images verkocht maar ik denk overweeg meer (micro stock) kanalen. De hier getoonde stockfoto's kunnen als RF image worden verkocht, dat is momenteel de grootste markt.

  Als ik een statief en flitslicht tot m'n beschikking had op de locatie was foto 2 wellicht verfijnder geworden. Maar ik heb ze allemaal uit de hand geschoten. Foto 1 en 5 heb ik ook met copy space aan de andere zijde maar zijn hier niet getoond. En eigenzinnig ben ik zeker en dat wil ik ook graag blijven.


 8. LX
  LX schreef op maandag 21 februari 2011 om 13:19  | reageer

  Over verdeelde meningen gesproken, ben ik de enige die 5 erg mooi vindt? Prachtig licht en het onderwerp springt er het mooist uit van alle foto's.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 21 februari 2011 om 13:31  | reageer

  @LX
  Zoals vaak zijn de meningen ook nu verdeeld. Maar het spreekt voor zich dat ik altijd blij ben met een stukje waardering voor m'n werk. Dank je voor je reactie!

 10. PeterB
  PeterB schreef op dinsdag 22 februari 2011 om 11:44  | reageer

  Het blijft toch boeiend om te zien hoe de discussie meteen over kwaliteit van foto's, professionaliteit, etc. gaat. Mag het ook gaan om wat de fotograaf zelf boeit, interesseert en leuk vindt om te delen met anderen? Misschien is een kort bezoek aan een paar grote steden in China voor bij de verbindende factor. Want als ik voor mezelf spreek, vind ik het heerlijk om te zien hoe Ton op steeds wisselende wijze een beeld schetst van China. En of het nu gaat om modeshoots in Art Distict 798, stadse hoogbouw, ijssculpturen in Harbin, spiritualiteit of beeldjes van leeuwen: ik kijk, vergelijk en volg met veel plezier! Als je als kijker alleen zoekt naar beelden met maximale impact, perfecte techniek, compositie, etc. dan kan het mooiste deel van het verhaal wel eens verloren gaan.

  Enfin, foto 4 is mijn favoriet. Gevoelskwestie.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 23 februari 2011 om 02:49  | reageer

  @PeterB
  Zoals je zegt probeer ik de Photofactsbezoekrs met een gevarieerde serie postings een inkijk te geven in het China van vandaag. Zo kan ik mijn verwondering voor dit prachtige, boeiende land met anderen delen. En dat wordt door veel mensen op Photofacts gewaardeerd. Zo nu en dan dwaalt de discussie wat af maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb enorm veel plezier in het bloggen en er zal nog menige Chinaposting van mij verschijnen. Bedankt voor je waardering!

 12. paulawiersema
  Profiel paulawiersema schreef op dinsdag 5 april 2011 om 14:16  | reageer

  Mag je eigenlijk elke foto afdrukken? ivm de rechten enzo?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord