Ton Vingerhoets

Leeuwen schieten in China; stockfotografie

vrijdag 18 februari 2011, 23:04 door | 5,685x gelezen | 12 reacties

Misschien heb ik jullie wat op het verkeerde been gezet met mijn titel want wild life is de Chinezen nog helemaal vreemd. Een themapark zou best een doorslaand succes kunnen worden bedenk ik me nu want in China zijn ze enorm in voor nieuwe dingen. Enfin, leeuwen dus. Stenen leeuwen wel te verstaan. In het Engels heten ze Imperial Guardian Lions en ik beloof de taalpuristen plechtig dat ik ze vanaf heden stenen leeuwen noem. En daar is China werkelijk mee bezaaid.

Eerder vertelde ik dat Chinezen een hang hebben naar het ornamentale. Elke afbeelding heeft zijn symboliek en betekenis. De stenen leeuwen worden krachtige mytische beschermende eigenschappen toegedicht en daarom stonden ze bij keizerlijke paleizen en graven, overheidsgebouwen, tempels en huizen van voorname rijke families. Maar zelfs op de dag van vandaag kom je ze nog volop tegen bij de ingang van veel restaurants, hotels, shopping mall's en zelfs supermarkten.

Tijdens mijn recente verblijf in de provincie Sichuan (grenzend aan Tibet) heb ik onder andere op een aantal historische locaties gefotografeerd. In het plaatsje Wenjiang heb ik een dag rondgelopen in een eeuwenoude residentie waar het wemelde van de leeuwen. Omdat ik alle tijd van de wereld had heb ik ze op verschillende momenten van de dag gefotografeerd. Frappant om te zien welke veranderingen het licht ondergaat en welke effecten dat heeft op de sculpturen.

De foto's zijn gemaakt met de Canon EF 100mm f/2.8 Macro en de Canon EF 50mm f/1.4, beiden excellente objectieven en bijzonder geschikt voor dit soort fotografie. Omdat ik mijn statief in het hotel had gelaten heb ik ze uit de hand gefotografeerd. Op zich geen probleem want dat geeft meer vrijheid om de sculpturen van alle kanten te benaderen. Persoonlijk vind ik het juweeltjes die in menig museum niet zouden misstaan. Maar zoals we weten verschillen smaken nogal.

Enfin, het kan niet altijd street photography zijn dus leken me deze Imperial Lions (vooruit, nog een keer dan) een leuke afwissling. Overigens heb ik nog een aantal afleveringen van mijn streetseries voor jullie in petto maar daarover later meer. De leeuwen heb ik niet uitsluitend voor mijn lol gefotografeerd want ze doen het uitstekend als stockfoto's. En dat was een van de redenen voor mijn bezoek aan deze schitterende provincie. Maar vooruit, snel naar de leeuwtjes nu!

Imperial lion residence Wenjiang
Foto 1


 Imperial lion residence Wenjiang
Foto 2


 Imperial lion residence Wenjiang
Foto 3


Imperial lion residence Wenjiang
Foto 4


Imperial lion residence Wenjiang
Foto 5


Imperial lion residence Wenjiang
Foto 6

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

12 reacties

 1. gast schreef op vrijdag 18 februari 2011 om 23:22

  Foto 4 en 6 zijn voor mij de betere foto's uit deze serie. Leuk om zo af en toe wat specifieke China-onderwerpen te zien!

 2. Harry de Rooij
  Harry de Rooij schreef op zaterdag 19 februari 2011 om 01:27

  Ze zijn fotogeniek. Die laatste(Nr 6) is een vrouwtjesleeuw. Onze gids vertelde bij de Tempel van de Hemel in Beijing,ons dat de mannetjesleeuw vaak een (aard)bol onder zijn poot heeft en de vrouwtjesleeuw een klein leeuwtje met de pootjes omhoog. Waarschijnlijk zit een paar meter verderop een mannetjesleeuw.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 19 februari 2011 om 04:49

  @Harry de Rooij
  Zover reikte mijn kennis over de leeuwen niet eens. Maar zoals je zegt zie ik ze regelmatig met en zonder aardbol onder de poten. Nu weet ik waar dat aan ligt. Bedankt voor je reactie!

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 19 februari 2011 om 08:55

  Foto 3,4 en 6 zijn erg sterk omdat de achtergrond daadwerkelijk wat toevoegt aan de foto, hierdoor ontstijgen ze voor mij de andere foto's die ik iets te klinisch vind. Bij twee word hetzelfde wel geprobeerd maar ik vind ze hier te veel achter elkaar zitten, twee stappen naar links en je zou een mooie diagonaal gehad hebben.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.