.jpg)
Moet een camera fabrikant ook camera's zonder film functies uitbrengen?
zaterdag 8 mei 2021, 16:32 door Nando Harmsen | 2.476x gelezen | 17 reactiesVrijwel elke foto camera die in de winkel ligt heeft de mogelijkheid om ook te filmen. Dat betekent dat je als fotograaf in zekere zin ook een filmcamera koopt, zelfs als je nooit zal filmen. Zou een fabrikant ook camera's zonder film functie moeten uitbrengen? Of toch niet?
We gaan even naar het verleden. In de jaren tachtig heb ik een videocursus gevolgd. Daar moet je je niet teveel van voorstellen; ik ben daardoor geen cineast geworden. Ik filmde toen als het ware met een grote VHS videorecorder waar een zoomlens op zat.
Het idee om foto's te maken met een dergelijke camera kwam gewoonweg niet in je op. Het was niet eens mogelijk. Je koos toen bewust voor een videocamera of een fotocamera. En dat was logisch, want filmen is een heel ander vak dan fotografie, iets wat heel duidelijk naar voren kwam tijdens die videocursus.

Laten we weer terug naar de toekomst gaan, net als in de film. Alles is nu digitaal geworden. Beelden worden opgenomen via sensoren. De data van die sensoren worden razendsnel opgeslagen, waardoor waanzinnige snelle serieopnamen mogelijk worden.
De nieuwste fotocamera's gaan maar liefst tot 30 beelden per seconde in het volle sensorformaat. Wist je dat dit sneller is dan de traditionele beeldsnelheid van een film? Die is 25 beelden per seconde. Met andere woorden, we kunnen evenveel foto's per seconde maken als er in filmbeelden gebruikt worden.
Kortom, de digitale camera's hebben alles in zich om films te kunnen maken. Het enige wat er dan nog ontbreekt is een stukje software zodat het ook als film opgeslagen kan worden.

Filmfuncties in de fotocamera, gewoon omdat het kan
De titel van dit hoofdstuk zegt het al. Het is mogelijk, dus wordt de functie toegevoegd. Alle ingrediënten zijn toch al aanwezig. Het enige wat nog nodig is, is de programmering om het op te nemen. En die bestaat al... in echte filmcamera's.
Een filmfunctie is eigenlijk hetzelfde als alle andere functies in een camera. Waarom zou je die eruit laten? Omdat jij ze niet gebruikt? Dat zou hetzelfde zijn als het weglaten van de PSA uit de PSAM functies omdat je toch altijd in M fotografeert. Of het weglaten van de handmatige witbalans instellingen omdat jij alleen autowitbalans gebruikt.
Filmfuncties in de fotocamera, gewoon omdat het verwacht wordt
Hoe gek het ook klinkt, het wordt van de fabrikant verwacht om het in te bouwen. Zo zit de fotografie gemeenschap nu eenmaal in elkaar, of we het leuk vinden of niet. Wanneer een fabrikant filmfuncties niet inbouwt, wordt de camera als gehandicapt gezien.
Het argument is simpel. De ingrediënten voor het filmen zijn al aanwezig, dus waarom zouden ze ons de mogelijkheid ontzeggen? De tendens is nu eenmaal dat een camera volgeladen moet zijn met functies, ongeacht of ze vaak nodig zijn of niet.

Filmfuncties in de fotocamera, zou weglaten de prijs lager maken?
Dit is een vraag waar ik lang over nagedacht heb. Elk antwoord is een aanname omdat ik niet precies weet wat het voor een fabrikant kost om die functie aan de camera toe te voegen. Maar mijn vermoeden is dat door het weglaten van film functies de prijs nauwelijks lager zal worden.
De reden is (wederom) het al aanwezig zijn van die ingrediënten voor filmmogelijkheden. Het kost alleen de software, en die is al ontwikkeld voor een heel scala aan andere camera's. Misschien dat het een paar tientjes kan schelen, maar meer zal het niet zijn.

Maak je nooit films? Dan zou je bij de keuze van je camera kunnen kiezen voor een model dat slechts rudimentaire film mogelijkheden heeft. Dus geen camera met de nieuwste mogelijkheden op filmgebied. Waarschijnlijk zie je dit ook terug in de prijs, omdat zo'n camera waarschijnlijk al snel als minder geavanceerd wordt beschouwd.

Een fotocamera met filmfunctie, of toch een filmcamera?
Het vreemde is, dat veel film liefhebbers toch kiezen voor een fotocamera met filmfuncties. Ten minste, die impressie krijg ik vaak. Dat is iets waar ik me altijd over verbaasd heb. Waarom zou je een fotocamera kiezen als je nooit foto's maakt? Waarom dan niet een echte video camera?

Waarschijnlijk kunnen de filmers (cineasten?) daar een beter antwoord op geven. Echte dedicated film camera's hebben vaak functies ingebouwd die speciaal voor dat doel zijn gemaakt. Waarom dan kiezen voor de beperkingen die de fotocamera's met filmfuncties hebben? The right tool for the right job.
Maar ik ben een fotograaf, die inmiddels regelmatig filmbeelden maakt. Nu ben ik blij met de film functies van mijn fotocamera. Het voorkomt dat ik een extra (dure) film camera moet kopen. Alles in één pakket. Dit kan omgekeerd ook wel de reden voor de filmers zijn, wie weet?
Tot slot
Hoewel ik in begin heel afwijzend was over de film mogelijkheden van fotocamera's, ben ik nu toch blij dat het mogelijk is. Ik zie ook in dat het slechts een uitbreiding van de mogelijkheden is, dankzij de technologie die al aanwezig is.
Ik maak relatief weinig gebruik van de film mogelijkheden die mijn camera biedt. Maar zou filmopnamen het grootste deel van mijn werk zijn (of alleen maar), dan zou ik toch zeker een speciale filmcamera kiezen boven een spiegelreflex of mirrorless camera met filmfuncties.

Ik begrijp dat sommige fotografen die nooit zullen filmen net zo lief de film functies verwijderd zouden zien. Ik zeg dan, negeer gewoon die functies en ga fotograferen. Ik verwacht niet dat het ontbreken van film mogelijkheden veel voordeel zal opleveren. Ook prijstechnisch niet.
Hoe denk jij hierover? Vind jij dat de fabrikant ook camera's zonder filmfuncties zou moeten uitbrengen, zelfs als de fotografiewereld zo'n camera dan waarschijnlijk veel lager aanslaat? Zou jij zo'n camera dan toch kopen, zelfs als in testrapporten vermeld wordt dat de fabrikant bewust de mogelijkheden van de camera beperkt heeft?
Deel je mening onder dit bericht. Ik ben benieuwd wat jij van dit academisch vraagstuk vindt.
Wil jij ook gave foto's maken?
Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!
Lid worden met korting + gratis boek
.jpg)
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
17 reacties
-
Donald Willemsen schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 00:09
Nando, je schrijft o.a. het volgende: 'Hoe gek het ook klinkt, het wordt van de fabrikant verwacht om het in te bouwen.'
Dit lijkt me niet kloppen. Wat doet de industrie namelijk? Ze vertellen je honderden malen dat het mogelijk is om met een fotocamera ook te gaan filmen. Wat is dat knap hè? Dus wat gebeurt er in feite? Er wordt bij de consument een behoefte gekweekt om die toetsellen te willen hebben. De ontwikkelaars zijn erin geslaagd om de consument hun vindingen op te dringen. Het is niet zo dat omdat iets kan het ook persé moet.
Je merkt het ook in review. Daarin wordt verteld dat de fabrikant bij bepaalde modellen de filmfuncties heeft verbeterd. Dat merk je bijvoorbeeld bij de Canon EOS R serie en bijvoorbeeld ook bij de Canon EOS 90D want die zou betere filmcapaciteiten hebben dan de Canon EOS 80D.
Ik ben een (hobby)fotograaf en ik wil enkel foto's maken. Ik heb een gruwelijke hekel aan filmen. Ik wil ook pertinent niet fotograferen met een smartphone.
Van mij mag die filmoptie dus uit de fotocamera verdwijnen en liefs zo rap mogelijk. Laten ze er voor in de plaats dan maar software of hardware in steken die de fotografie ten goede komt zoals bijvoorbeeld een verbeterde lichtmeting, een Kelvinmeter enz.
Het is dus niet zo dat de consument erom vraagt ( nu misschien wel), er is eerst een behoefte gekweekt door de industrie en de commercie, want zo werkt dat. Toen de digitale fotografie zijn intrede deed, was er geen consument die vroeg om een fotocamera die ook nog eens moest kunnen filmen. Toen commercie de consument vertelde dat de fotocamera toevallig ook nog kon filmen, ontstond er een behoefte bij de consument en werd de filmoptie een verkoopargument. Net als het aantal megapixels, een verkoopargument dat nergens op slaat. Zie jij het verschil tussen een foto gemaakt met een 12MP camera en een 20MP camera? Er is maar één sector die voordeel heeft aan de filmoptie op een fotocamera en dat is de industrie zelf. Zij hoeven voor de consument geen geld te steken in het apart ontwikkelen en bouwen van filmcamera. Dat is een enorme kostenbesparing.
Nando, ik heb alle respect voor je en ik ben blij met jouw cursussen, maar ik ben het niet altijd met je eens en zeker niet over de filmoptie in een fotocamera. -
Donald Willemsen schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 00:13
Nando, nog even ter aanvulling op mijn vorige inbreng. Ik ben wel blij met jouw artikel over dit onderwerp, want het kan een boeiende discussie/gedachtewisseling opleveren.
-
R K schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 10:29
De film functies maken de huidige camera's niet duurder, maar juist goedkoper. De nodige hardware zit er al in voor de fotografie, de film optie kost niks extra.
Wel besparen fabrikanten kosten - 1 productielijn in plaats van 2 (pure fotocamera's en aparte foto/videocamera's waar wel vraag naar is), 1 dure marketingcampagne in plaats van 2 (waarin het verschil tussen 2 modellen zou moeten worden uitgelegd), etc.
Het is ook niet helemaal toevallig dat juist een prijzig niche merk als Leica een van de weinige fabrikanten is die niet aan videofuncties doet. -
Ron A.B. schreef op dinsdag 11 mei 2021 om 18:36
Het gebeurt me nogal eens dat ik per ongeluk op een verkeerde knop druk en dat de camera gaat filmen zonder dat ik dat wilde..... gewoon het feit dat het knoppen en bedieningsruimte scheelt is al genoeg reden om liever een camera te hebben waar je niet mee kan filmen...
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Photography meet Science and the City
door Nando Harmsen
-
Regel van derden leren om het niet te gebruiken
door Nando Harmsen
-
De magie van landschapsfotografie
door Laura van der Burgt
-
Onstuimig weer is het beste ingrediënt voor landschapsfotografie
door Nando Harmsen
-
Landschapsfotografie met een telelens
door Erik Nevels
-
Landschappen fotograferen met een drone
door Thijs Schouten
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
49.592 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je ontvangt tevens wekelijks een mail met nuttige fotografietips.